Enlaces accesibilidad

Mònica Randall rep el Premi Especial Sant Jordi de Cinematografia a la Trajectòria

  • L'actriu compte amb una àmplia carrera que s'estén al llarg de sis dècades
  • Des de l'arxiu de TVE podem veure part de la seva obra

Per
Mònica Randall
Mònica Randall

RNE reconeix la carrera professional i la tasca destacada de l'actriu Mònica Randall amb el Premi Especial Sant Jordi de Cinematografia a la Trajectòria.

Els guardons, que celebren aquest any la seva 59a edició, es lliuraran el pròxim 13 d'abril. En el palmarès destaca 'Loreak (Flors)', de José María Goenaga i Jon Garaño, com a millor pel·lícula espanyola.

El Premi RNE Sant Jordi a la Trajectòria a Mònica Randall és un reconeixement a la qualitat dels treballs de l'actriu catalana, que representa tota una generació d'intèrprets que han destacat tant en el cinema, com en el teatre i la televisió del nostre país.

Aquest guardó se suma al palmarès dels Premis Sant Jordi de Cinematografia: millor pel·lícula espanyola 'Loreak' (Flors), de José María Goenaga i Jon Garaño; '10 .000 KM ', de Carles Marquès-Marcet, millor òpera prima; Íngrid García Jonnson, Raúl Arévalo i Javier Gutiérrez millor actriu i actors respectivament. En l'apartat internacional, 'HER', dirigida per Spike Jonze, millor pel·lícula estrangera; i Rosamund Pike i Tom Hardy, premi a millor actriu i millor actor estrangers.

Una mica d'història

Nascuda a Barcelona al 1942, Mònica Randall va cursar estudis d'Art Dramàtic a la Ciutat Comtal i va debutar al teatre amb comèdies com Sopar de matrimonis i 'Pisito de soltero'. Altres de les seves obres han estat Els interessos creats, Camins de Damasc o L'ànima s'asserena. Debuta al cinema amb La Revoltosa (1963), de José Díaz Morales.

En aquests primers anys participa en nombrosos 'spaghetti western' i a partir de 1968 la seva carrera cinematogràfica es centra en comèdies costumistes, en què interpreta un prototip de dona cosmopolita.

A la dècada dels setanta interpreta papers de major complexitat en pel·lícules considerades clàssiques del cinema espanyol, com La meva estimada senyoreta (1972), de Jaime de Armiñán; Cria corbs (1976), de Carlos Saura; Retrat de família (1976), d'Antonio Giménez-Rico o L'escopeta nacional (1978), de Luis García Berlanga.

En 1987 i de nou sota la direcció de Jaime de Armiñán, interpreta el paper femení protagonista de la pel·lícula La meva General.

Mònica Randall a Televisió

Mònica Randall ha treballat de manera molt intensa en televisió, mitjà en el qual va debutar el 1964, i en el qual ha desenvolupat tant la seva faceta d'actriu com de presentadora.

En espais dramàtics, com Estudi 1, Novell • la, Teatre de sempre o Teatre de família, tots ells a TVE, interpretant obres de William Shakespeare, Jean Racine, Ladislas Fodor i JM Barrie.

El 1973 va presentar el programa d'entreteniment Mònica a Mitjanit i en la temporada 1974-1975, el magazín Tele-Revista. Posteriorment, entre 1980 i 1981 va conduir l'espai Coses, al costat de Joaquín Prat i Marisa Abad, al qual seguiria un programa que li va permetre desenvolupar la seva faceta d'entrevistadora: Trets (1982).

També va interpretar el paper de Nuri, l'alter ego espanyol de Blanche (Rue McClanahan) en 'Juntas, peroi no revueltas' (1994-1995) i entre 2002 i 2004 va formar part del repartiment de la sèrie 'Ana y los siete', interpretant a Rosa, la mare d'Alexia (Silvia Marsó).

Mònica Randall a l'arxiu de TVE

El web de TVE Catalunya ha recopilat diferents fragments d'espais en els quals actuava Mònica Randall, com dues obres de teatre, una en català i una altra en castellà, i alguns programes en què ella era la protagonista.

Novel.la - La Finestra

Aquesta novel.la es va emetre en cinc capítols dins l'espai Novel.la, del 17 al 21 de desembre del 1979.

Els intèrprets són Mònica Randall, Anna Lizaran, Mercè Bruquetas, Josep Maria Angelat, J.L. Leonart, Pep Martín, Glòria Roig i Ignasi Riera. L'autora del text és Joana Trullàs, el realitzador Roger Justafré i la productora Pilar Lacalle

A continuació diferents enllaços a programes en català, on es pot recordar diferents moments de la trayectòria de Mònica Randall:

Memòries de la tele

http://www.rtve.es/alacarta/videos/memories-de-la-tele/memories-tele-cosas/599468/

http://www.rtve.es/alacarta/videos/programa/memories-tele-adeu-memories-tele/1141819/

http://www.rtve.es/alacarta/videos/memories-de-la-tele/memories-tele-fem-memoria-escenari/604080/

http://www.rtve.es/alacarta/videos/memories-de-la-tele/memories-tele-retorn-boda-infanta/603836/

Continuarà

http://www.rtve.es/alacarta/videos/continuara/continuara-comedia-espanyola/604979/

http://www.rtve.es/alacarta/videos/continuara/continuara-13-doctubre/604468/

Àudios

Va de cine

http://www.rtve.es/alacarta/audios/va-de-cine/va-cine-entrevista-monica-randall-catalans-goya-entrevista-amb-lantonio-banderas/2997482/

Mònica Randall en llengua castellana

També hem recuperat diferents programes en llengua castellana

Estudio 1 - El sueño de una noche de verano

Representación de la obra de William Shakespeare, con Mónica Randall, Alfonso del Real, Álvaro de Luna y María Luisa Merlo en el reparto.

http://www.rtve.es/alacarta/videos/estudio-1/estudio-1-sueno-noche-verano/2620054/

Para Todos La tele, en Para Todos La 2

http://www.rtve.es/alacarta/videos/para-todos-la-2/para-todos-2-para-todos-tele-monica-randall/2383771/

Con las manos en la masa de 1984

http://www.rtve.es/alacarta/videos/con-las-manos-en-la-masa/manos-masa-nochevieja-monica-randall/2760099/

Juntas pero no revueltas

http://www.rtve.es/rtve/20141027/juntas-pero-revueltas-las-primeras-chicas-oro-espanolas/1036940.shtml

àudios

http://www.rtve.es/radio/20120712/monica-randall/545564.shtml