Enlaces accesibilidad
Matilde Cañelles, immunòloga

"A finals d'any podríem tenir tres vacunes espanyoles enllestides"

  • La inmunòloga Matilde Cañelles confirma que el CSIC està treballant en tres vacunes a la vegada
  • Totes tres estan en una fase avançada i podrien començar a inocular-se a finals de 2021
  • Entrevista al magazine "En Directe a Ràdio 4"

Per
En Directe a Ràdio 4 - Matilde Cañelles, immunòloga i investigadora del CSIC

Les tres vacunes espanyoles en desenvolupament avancen cap a la seva aprovació i podrien estar enllestides a finals d’aquest mateix any.

Així ho ha afirmat la Dra. Matilde Cañelles, immunòlga i investigadora del CSIC. Si els resultats de les diferents fases de control i eficàcia són positives, es podrien començar a inocular a finals de 2021.

Científics jubilats que han tornat a primera fila

Dels tres assajos, liderats pels investigadors Vicente Larraga, Mariano Esteban i Luis Enjuanes, aquest últim és el que està més avançat. Segons Cañelles, es tracta d’una vacuna intranasal que posaria fi al dubte de les actuals pel que fa a la transmissió. Es dona la paradoxa que tots tres investigadors ja estaven jubilats i se'ls ha demanat tornar per investigar en el desenvolupament d'aquests projectes d'investigació. A banda d’esterilitzant, la vacuna, basada en la tècnica ADN recombinant, també aportaria major immunitat, seria monodosi i no necessitaria refrigeració específica.

Manca d'inversions i recursos

La Dra. Cañelles ha expressat també les mancances i falta d'inversió tant pública com privada en la investigaciò mèdica i científica, fet que endarrereix trobar les solucions i ens fa anar, ha lamentat, per darrera de molts altres.