Enlaces accesibilidad
En Directe a Ràdio 4

Dr. Jordi Mancebo: "De 300 malalts a l'UCI abans de Nadal a 493 avui, és un desastre"

  • Dr. Joan Ramon Masclans: "Des del punt de vista sanitari la decisió és fàcil: Cal aturar la mobilitat"
  • Eleccions 14F: El Dr. Jordi Mancebo qüestionava que si es va permetre sortir per Cap d'Any, "ara algú pot preguntar sinó es podrà sortir a votar"
  • Els responsables d'UCI reclamen dedicar "la majoria d'esforços" a vacunar la població en sis mesos.

Per
En Directe a Ràdio 4 - Dr. Jordi Mancebo: "De 300 malalts a l'UCI abans de Nadal a 493 avui, un desastre"

Parlem amb els doctors Jordi Mancebo, cap del servei de medicina intensiva de l'Hospital de Sant Pau i amb Joan Ramon Masclans, Cap del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital del Mar, de la situació actual a les Unitats de Cures Intensives.

Pel doctor Jordi Mancebo, cada dia estem una mica pitjor i ha afegit que "dels prop de 300 malalts que hi havia ingressats a l'UCI abans de Nadal, avui hi ha 493 persones ingressades i això és un desastre".

Per Joan Ramon Masclans cal prendre més mesures per evitar arribar als 1.000 pacients ingressats a les UCI a les setmanes vinents. Masclans ha reclamat prendre consciència de la gravetat de la situació a les UCI: "Suposa malalts que s'estan ofegant, de gent que morirà molt sola, una situació molt dura pels pacients, pels familiars i pel personal sanitari i no sé si la societat n'és conscient".

Els responsables en medicina intensiva han recordat la dificultat d'escollir entre les prioritats sanitàries i les econòmiques i han apel·lat a la responsabilitat individual. Jordi Mancebo: "Més enllà del que diuen els polítics, que la gent sigui més estricte per evitar que el virus avanci, amb l'esforç individual podrem tenir una victòria que sigui beneficiosa per tothom."

El Dr. Masclans ha recordat a més que el personal sanitari està esgotat: "Estem cansats, estressats, preocupats, Ja anem per la tercera onada". En aquest sentit el responsable de medicina intensiva de l'Hospital de Sant Pau ha recordat que la situació dels sanitaris és similar a la resta d'hospitals en l'àmbit europeu i internacional: "Entre el 30% i el 40% del personal té símptomes de depressió, d'estrès, d'estar fatigat emocionalment i físicament i això és catastròfic pel sistema de salut".

Amb relació a les seves opinions sobre si es podran celebrar les eleccions el 14 de febrer,  el Dr. Mancebo es preguntava per què es van permetre obrir a fi d'any?: "Ara algú es pot preguntar per què no es pot sortir a votar?". El Dr. Masclans ha afegit que veu difícil permetre la mobilitat que suposen unes eleccions si com assenyalen les dades, a mitjans de febrer estem pitjor.

Finalment els dos facultatius han recordat que la vacunació és el repte més important a escala planetària hi ha reclamat que la majoria dels esforços es dirigeixin a vacunar tothom en els pròxims 6 mesos.