Enlaces accesibilidad
Medi Ambient

Detectades dues noves colònies de cria del voltor lleonat a la Serra de Tramuntana

  • Enguany 21 colles han surat un mínim de 21 polls
  • El voltor lleonat arribà a l’arxipèlag balear l’any 2008

Por
21 parelles que han tret endavant un mínim de 21 polls
21 parelles que han tret endavant un mínim de 21 polls

El Servei d’Agents de Medi Ambient ha detectat dues colònies noves de cria del voltor lleonat (Gyps fulvus) al Paratge Natural de la Serra de Tramuntana.

Si bé fins ara la localitat tradicional es trobava entre el centre i el nord de la serralada, enguany han corroborat l’existència de dues colònies noves cap a l’interior de l’illa.

Les parelles de voltors es reprodueixen

En el recompte anual, s’han detectat 21 parelles que han tret endavant un mínim de 21 polls. L’any passat varen ser 24 colles que suraren 15 polls.

En general, es manté la tendència a l’alça del número de colles que es reprodueixen des que s’inicià el seguiment de la població, l’any 2012.

Es tracta d'una au protegida

El voltor lleonat arribà a l’arxipèlag balear l’any 2008 arran d’un temporal de vent, que arrossegà un grup nombrós d’aquesta espècie mentre feien la migració des de la península cap a Àfrica.

Els voltors lleonats són ocells planadors que aprofiten els corrents d’aire per desplaçar-se i, per tant, tenen dificultat per volar sobre la mar on no hi ha corrents tèrmics ascendents. Es tracta d’una au protegida inclosa en el Pla Terrasse de conservació de rapinyaires diürns.

Exitoses reintroduccions

El voltor lleonat és, després del voltor negre, una de les aus més grans d’Europa

Segons explica Jordi Muntaner a la revista Es Busqueret, que edita el GOB, "el voltor lleonat és, després del voltor negre, una de les aus més grans d’Europa. A aquest continent, ha estat a la península Ibèrica on se n’ha mantingut la població més important que, a més, ha experimentant un progressiu creixement des de les darreres dècades del segle passat".

Jordi Muntaner afirma que "gràcies al bon estat d’aquesta població s’han dut a terme exitoses reintroduccions a diferents llocs a partir d’exemplars ibèrics, com les efectuades a França, a Itàlia continental, a l’illa de Sicília i a Hongria, o reforçaments poblacionals com els efectuats als Balcans, a més de determinats llocs de Portugal i de la Península Ibèrica, com a Astúries, València i Alacant, entre d’altres".