Enlaces accesibilidad
Sentència

El Tribunal Suprem confirma que el català és un requisit pels nous sanitaris de les Baleares

  • El Suprem tomba un decret que suprimia l'obligatorietat del català
  • Sanitat diu que això no afectarà al funcionament dels hospitals

Por
Els sanitaris hauran de complir els mateixos requisits lingüístics que la resta de treballadors públics
Els sanitaris hauran de complir els mateixos requisits lingüístics que la resta de treballadors públics

El català és obligatori per a tots els sanitaris que vulguin accedir a un lloc de feina als hospitals de les Balears. És el resultat de la darrera sentència que ha dictat el Tribunal Suprem que rebutja un recurs que presentà el Govern contra una decisió del Tribunal Superior de Justícia de les Balears. El govern va dictar un decret que obria la porta als sanitaris que no sabien català, però els donava dos anys per aprende la llengua. Si en dos anys no ho feien, llavors no podien accedir a una sèrie d'avantatges salarials i laborals, com ara el plus de la carrera professional. El CSIF va presentar un recurs perquè considerava que el decret vulnerava els drets dels treballadors. El Tribunal Superior es va pronunciar contra el decret perquè en realitat rebaixava els requisits per accedir a un lloc de feina a l'administració pública.

A partir d'ara, l'accés al Servei de Salut s'haurà de regir per la llei de Funció Pública que demana nivells de català més elevats per a totes les categories.

Intens debat sobre la sentència del Suprem

el requisit del català es podrà ajornar

La sentència del Suprem ha obert un intens debat entre el govern, els sindicats mèdics professionals i les entitats que defensen la llengua catalana a les Balears. La consellera de Salut Patrícia Gómez ha dit que no saber català "no serà un impediment per als professionals de la sanitat que vulguin fer feina a les Illes". Gómez ha afegit que si hi ha categories laborals a la sanitat pública amb manca de professionals "el requisit del català es podrà ajornar". El Govern ha demanat tranquil·litat als metges i sanitaris i ha dit que no faltaran professionals.

SIMEBAL I CSIF, en contra

El SIMEBAL, Sindicat Mèdic de les Balears, considera la sentència del Suprem molt perjudicial per al funcionament de la sanitat illenca. Diu el seu portaveu Miguel Lázaro que la decisió del tribunal "és la tempesta perfecta" perquè això complicarà encara més la gestió de la sanitat pública i complicarà "els processos de selecció del personal en temps de pandèmia".

"La decisió del tribunal és la tempesta perfecta"

Per part seva, el CSIF, promotor del recurs, ha demanat al Govern que modifiqui la legislació i que el català sigui "un mèrit i no un requisit".

L'OCB, molt satisfeta

L'Obra Cultural Balear s'ha mostrat molt satisfeta amb la sentència. La institució ja es va mostrar contrària al decret del Govern Armengol i ara demana que l'ús del català s'estengui més a la sanitat de les Balears.