Enlaces accesibilidad
Moviment pacífic

Arrenquen les 5 Marxes per la Llibertat

  • Les mobilitzacions afecten l'AP-7, la C-55, l'A-2, la C-16 i la C-17, entre altres

Per
Marxa per la Llibertat a l'AP7, a Girona
Marxa per la Llibertat a l'AP7, a Girona

Des d'avui i fins divendres milers de persones independentistes recorren Catalunya en les cinc Marxes per la Llibertat convocades contra la sentència del Suprem. A primera hora del matí han sortit de Girona, Vic, Tàrrega, Berga i Tarragona i divendres confluiran a Barcelona. La sisena columna de gent sortirà de Castelldefels per sumar-s'hi el darrer dia. Estan convocades per l'Assemblea Nacional i Òmnium Cultural amb el suport de Tsunami Democràtic i la presència de familiars dels presos i polítics.

Marxa per la llibertat a Girona

Marxa per la llibertat a Girona David Borrat/EFE

El mateix president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet un tros de camí de Caldes de Malavella (Selva) fins a Sils (Selva) a la Marxa per la Llibertat de Girona acompanyat per l'exlehendakari basc Juan José Ibarretxe. Tot i que hi anava després de reunir-se amb el conseller d'Interior, Miquel Buch, el vicepresident Pere Aragonès i la consellera Meritxell Budó, per analitzar els incidents violents de dimarts a la nit, Torra ha defugit respondre a les preguntes dels periodistes i s'ha centrat en destacar que "la violència no ens representa ni ens representarà mai" i també ha dit que "és fantàstic veure el poble mobilitzat".

Tot el focus a la manifestació. Això és el més important. Veure que el que estem fent aquí és rebutjar la sentència

Torra no condena la violencia y se une a las marchas independentistas

En aquest sentit, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet una "crida a la calma, a la serenitat i a la responsabilitat de tots". Segons Aragonès, "aquest moviment cívic transversal ha de seguir actuant des d'aquesta legitimitat i fortalesa del pacifisme".

Precisament, el Tsunami Democràtic ha fet un comunicat aquest matí per demanar que la protesta contra la sentència no sigui violenta malgrat la "brutalitat policial" dels últims dies. La plataforma ho considera "completament inacceptable" i exigeix que s'assumeixin responsabilitats polítiques.

POLÍTICS A LA MARXA PER LA LLIBERTAT

Les cinc marxes han comptat amb la presència de dirigents polítics com la candidata de JxCAT a les eleccions del 10N, Laura Borràs. A la Marxa per la Llibertat de Lleida, s'hi ha sumat la consellera de Salut, Alba Vergés, qui ha piulat "la nostra força és la gent". A Tarragona hi ha anat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i el d'Ensenyament, Josep Bargalló, qui s'han afegit en diferents trams.

Primer dia de la Marxa per la Llibertat a Vic

Primer dia de la Marxa per la Llibertat a Vic MartaPérez/EFE

La columna de Vic ha comptat amb la participació de la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha caminat en el tram de Figaró a la Garriga, a Barcelona.

"Estem molt enfadats amb la sentència i hem de queixar-nos d'alguna manera", ha explicat un dels manifestants que participarà durant 3 dies a la marxa.

Han condemnat persones que són completament innocents

Marxa per la Llibertat a Berga

Marxa per la Llibertat a Berga Quique García/EFE