Enlaces accesibilidad
Sentència

El TJUE acusa Barcelona d'incomplir "sistemàticament" les directives sobre contaminació

Per
La sentència del TJEU apunta que Barcelona va superar els nivells màxims permesos de diòxid de nitrogen
La sentència del TJEU apunta que Barcelona va superar els nivells màxims permesos de diòxid de nitrogen

Després de nombrosos avisos per part de la Comissió Europea de portar als tribunals els incompliments sobre la qualitat de l'aire, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha conclòs que Barcelona i la seva àrea metropolitana van infringir "sistemàticament" la directiva comunitària sobre la qualitat de l'aire. La sentència apunta que tant Barcelona com Madrid van superar els nivells màxims permesos de diòxid de nitrogen entre 2010 i 2018.

Barcelona i Madrid van vulnerar "sistemàticament" la normativa europea sobre la qualitat de l'aire | Núria Alcalà

El Tribunal Superior de Justícia Europea subratlla que l'omissió dels objectius climàtics ha posat en risc la salut dels 4,2 milions d'habitants que tenen les zones catalanes i dels 3,1 milions que viuen a Madrid. Segons defensa el TJUE, Espanya no va establir una sèrie de directrius que tinguessin com a finalitat corregir la situació "com més aviat millor".

Sense cap sanció

La sentència, a més, desestima les al·legacions formulades per l'Estat, el qual defensava que no s'havia pogut demostrar el caràcter "sistemàtic" dels incompliments. En l'escrit, el tribunal creu que les dades aportades per la Comissió són suficients i que l'anàlisi que es va dur a terme a les ciutats catalanes i Madrid va ser l'adequat.

Malgrat els incompliments decretats, el TJUE no imposa cap sanció econòmica a les ciutats o a l'Estat, més enllà de cobrir els costos del procés judicial. Amb aquesta sentència es pretén que es prenguin mesures immediates a les zones afectades i que es corregeixi la situació per evitar nous capítols de pol·lució.

Menys contaminació, segons el Govern

El Govern, per la seva part, es defensa dient que el nivell de contaminació s'ha reduït molt en els darrers anys i que el 2022 només una estació incompleix els límits de NO2 a Barcelona. La secretària d'Acció Climàtica assegura que les ZBE han millorat molt la qualitat de l'aire. De fet, aquest mateix dimecres, l'ajuntament ha presentat un informe que apunta que la qualitat de l'aire de la ciutat de Barcelona ha millorat un 31% des de 2015.

La qualitat de l'aire de la ciutat de Barcelona millora un 31% | Sergi Bassolas

La secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha explicat que els serveis jurídics de la Generalitat estan estudiant la sentència per tal de donar una resposta més àmplia. Malgrat això, ha admès que l'àrea de Barcelona va incomplir els límits europeus d'òxids de nitrogen entre el 2010 i el 2018. Per tot això, espera que en els pròxims anys ja es compleixin els límits a tot arreu.

Per la seva part, la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, considera que la sentència del TJUE confirma la necessitat de prémer l’accelerador en la implantació de mesures que millorin la qualitat de l’aire a la ciutat: “Barcelona ha fet tot el que podia fer, però la sentència confirma que no n’hi ha prou, hem d’anar més ràpid”.