Per què puja la cistella de la compra? Els aliments barats, els que més s'encareixen
- L'informe de l'IDRA destaca el pes de l'oligopoli agroalimentari en l'encariment de la cistella de la compra
Els aliments són més cars que mai. Només entre 2019 i 2024, els preus han pujat un 34% a tot l'Estat, segons el BCE. Una de les causes n’és la gran concentració empresarial i les seves estratègies, un sistema "oligopolístic que maximitza beneficis".
“🛒 L'@idrabcn destaca el pes de l'oligopoli agroalimentari en l'encariment de la cistella de la compra. | @cafedidees_rtve
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) October 22, 2025
🗣️ "Hi ha aliments que són actius financers", diu Rubén Martínez, director de l'àrea d'ecologia i urbanisme de l'institut. pic.twitter.com/dOxU7RyvzT“
Així ho assenyala un informe de l'Institut de Recerca Urbana de Barcelona, que proposa recuperar el control públic del sistema alimentari. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, el director de l'àrea d'ecologia i urbanisme de l'IDRA, Rubén Martínez, defensa que cal "plantejar la regulació de preus".
Els aliments essencials, els que més s'encareixen
L'IDRA destaca el pes de l'oligopoli agroalimentari en l'encariment de la cistella de la compra. "Hi ha aliments que són actius financers", diu Martínez. L'entitat contraposa l'augment de preus per la posició dominant de les grans empreses amb el creixement dels beneficis empresarials.
En aquest sentit, els autors de l'informe aposten pel control de preus, almenys dels aliments essencials, que són els que més s’han encarit. "S'està escanyant més a la gent que té menys capacitat adquisitiva", ha dit Martínez al Cafè d'Idees.
L'informe assenyala que en els últims anys, productes bàsics com la carn i la llet s'han encarit entre un 30 i un 50% mentre que el cafè, l'oli d'oliva i el cacau arriben al 80% o més. A Espanya, els productes més barats han pujat un 37% entre 2021 i 2024, mentre que els de gamma alta només un 23%.