Enlaces accesibilidad

Les llars catalanes destinen 900 milions d'euros l'any en llençar aliments

  • El 2024 es van emetre 462.347.277 kg de CO₂ en produir, distribuir i comercialitzar aliments
  • El Departament d'Agricultura vol actuar en tota la cadena de producció per frenar el malbaratament
Una persona llença aliments a la paperera.
Una persona llença aliments a la paperera.
| Maria Huguet

Productes caducats o fruita i verdura madura, menjar que deixem al plat o sobres en tàpers que mai acabem consumint. Són aliments malbaratats dia sí i dia també arreu del món. A Catalunya, cada persona llença menjar per valor de 112 euros l’any —una mitjana de 330 euros per família—, cosa que suposa un total de 902,85 milions d’euros anuals.

Només l’any 2024, es van emetre 462.347.277 kg de CO₂ equivalents per produir, distribuir i comercialitzar aliments que finalment es van malbaratar, segons un estudi del Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA) i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). Aquest càlcul inclou també els líquids i begudes que es llencen per l’aigüera.

Segons el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, que aquest dimecres ha visitat la Fundació Banc dels Aliments, aquesta xifra “equival al consum d’aigua de 37 dies de tota la població o a omplir 14.000 piscines olímpiques”.

Pla contra el malbaratament

El Departament vol actuar en tota la cadena de producció per frenar el malbaratament alimentari. Per això, està elaborant un Pla estratègic per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris a Catalunya, que es preveu presentar a principis de 2026.

Catalunya emet 462 milions de tones de CO₂ per malbaratar aliments

Tal com ha explicat el conseller Ordeig, el procés participatiu per definir aquest pla ja s’ha posat en marxa. L’objectiu és establir accions concretes i compartides entre tots els agents de la cadena alimentària per reduir de manera efectiva la pèrdua d’aliments.

L’impacte ambiental

Mentre al món es llença un terç dels aliments que es compren, una part important de la societat no en té prou per menjar. Del total de CO₂ generat pel malbaratament, el 70,3% prové d’aliments no cuinats; el 19,4%, de plats llençats directament; i el 10,3%, de menjar cuinat malbaratat després d’uns dies a la nevera.

Arnau Vilas, professor de nutrició i bromatologia, ofereix a L’Altaveu alguns consells per conservar correctament els aliments que comprem.