'La ferida lluminosa' de Josep Maria de Sagarra va ser el primer dramàtic que es va emetre en català a televisió, el 1964. De fet, va ser el primer programa emès en la nostra llengua al nou mitjà de comunicació. En aquella època era habitual representar l'obra a plató i emetre-la en directe. No se'n guardava cap còpia. Fins que 1975 es van començar a arxivar algunes obres de teatre. A TVE Catalunya les anem recuperant de l'Arxiu històric i esperem un dia tenir-les totes a l'abast del públic.

2414672 www.rtve.es /pages/rtve-player-app/2.17.1/js/

Arxiu TVE Catalunya - Camaleó - La mort

28:20 05 abr. 1991

Programa sobre la ficció i dramatització de gèneres de televisió. Aquest primer capítol es titula 'La mort' i està tractat en dos blocs, un programa d'intriga i un informatiu de ficció.

En el moment de l'emissió es va generar polèmica perquè es va fer un informatiu fals amb gran veracitat en el que s'informava que hi havia hagut un cop d'estat a l'URSS i que suposadament els colpistes havñíen assassinat el president Mijail Gorbachov

L'espai comença a un parc d'atraccions on una noia es perd i la càmera la segueix mentre busca les seves acompanyants. Es "talla" l'emissió i comença un informatiu fictici en que apareixen els presentadors i els corresponsals a l'estranger reals de TVE Catalunya. Als darrers minuts, un rètol indica que es tracta d'un programa de ficció.

Programa sobre la ficció i dramatització de gèneres de televisió. Aquest primer capítol es titula 'La mort' i està tractat en dos blocs, un programa d'intriga i un informatiu de ficció.

En el moment de l'emissió es va generar polèmica perquè es va fer un informatiu fals amb gran veracitat en el que s'informava que hi havia hagut un cop d'estat a l'URSS i que suposadament els colpistes havñíen assassinat el president Mijail Gorbachov

L'espai comença a un parc d'atraccions on una noia es perd i la càmera la segueix mentre busca les seves acompanyants. Es "talla" l'emissió i comença un informatiu fictici en que apareixen els presentadors i els corresponsals a l'estranger reals de TVE Catalunya. Als darrers minuts, un rètol indica que es tracta d'un programa de ficció.

veure més sobre "Arxiu TVE Catalunya - Camaleó - La mort" veure menys sobre "Arxiu TVE Catalunya - Camaleó - La mort"

Els últims 159 documentals de Teatre a l'Arxiu

 • Ver Miniaturas Veure Miniatures
 • Ver Listado Veure Llistat
Cercar per:
Per dates
Per tipus
Tots els vídeos i els àudios
 • 56:33 25 dic 2015 Representació de l'obra de Josep Maria Folch i Torres "Els Pastorets" per la companyia L'Espantall de Manresa. Emésa a la Segona cadena el dia de Nadal de 1985. Amb realització de Roger Justafré i música d'Adrià Esquerra. Podeu veure la primera part clicant aquí

 • Terra Baixa - 2ª part

  Terra Baixa - 2ª part

  57:21 17 mar 2015

  57:21 17 mar 2015 Segona part de l'obra de teatre Terra Baixa, d'Àngel Guimerà, producció pròpia de TVE a Catalunya amb Enric Majó com a protagonista. En aquest drama rural, la passió, l'amor la veritat i el poder es mesclen per a oferir un conjunt de sentiment humans. Manelic és el personatge que representa el triomf de la veritat i la nondat sobre la minoria que vol dominar els altres sense tenir en compt els seus sentiments. Amb Enric Majó, Carme Sansa, Joan Miralles, Lluís Torner, Maribel Altés, Gabriel Renom, Fanni Bullo, Laia Montanyés, Enric Cusí, Kim Llobet i Àngel Solà.Realitzat per Mercè Vilaret i dirigit per Josep Montanyès, amb l'aportació valuosa de Josep Maria de Segarra. Emés el 4 d'abril del 1983 a la segona cadena. Podeu veure la primera part de l'obra aquí

 • 36:49 28 may 2009 Dramàtic infantil en català que s'emet per La 2 durant els anys 1981 i 1982. A cada episodi s'interpreta un conte popular diferent en el qual els mateixos actors canten i ballen. Aquest capítol es titula 'Les aventures d'en Pere Pistoles'. Pere és un vaquer de l'oest llunyà que creu que el seu poder li ve de les pistoles però diferents personatges li demostren que no li fan falta les armes per a viure o superar obstacles.

 • Trici-Traca del Tricicle

  Trici-Traca del Tricicle

  39:52 24 may 2009

  39:52 24 may 2009 La nit del 23 al 24 de juny és la més màgica de l'any i a Catalunya això ho sabem molt bé. És tradició al nostre país fer fogueres aquesta nit, menjar coca, tirar molts petards, anar a ballar, i fins i tot banyar-se a la platja. També es diu que és la nit del foc o la de les bruixes i que les herbes si es cullen aquesta nit tenen propietats durant tot l'any. És la revetlla de Sant Joan la que fa que carrers, places, platges i molts altres llocs s'omplin de gom a gom per a gaudir de la nit més curta de l'any. Des de TVE Catalunya volem que rememoreu la nit de Sant Joan de 1984. En la que molts catalans van passar una bona estona mirant Trici-Traca, un espectacle del Tricicle que es va fer amb motiu d'aquesta nit tan especial.

 • Mamaaa!

  Mamaaa!

  1:09:13 29 abr 2009

  1:09:13 29 abr 2009 Obra de teatre protagonitzada per Joan Pera i Paco Morán que es va emetre per La 2 l'any 2004. Aquesta comèdia amb tocs d'humor negre es representa al teatre Condal de Barcelona i gira al voltant de dos germans que discuteixen per l'herència de la seva mare de 102 anys. Al llarg d'aquesta discussió els espectadors coneixen la vida dels dos protagonistes: la de Francesc (Joan Pera), professor d'escola amanerat i solter que ha cuidat de la seva mare durant 25 anys; i la de Joan (Paco Morán), un pare de família carregat de deutes. (Petició de Josep Andreu)

 • Happy House

  Happy House

  00:00 29 abr 2009

  00:00 29 abr 2009 Sèrie d'entreteniment adreçada als joves dirigida per Francesc Bellmunt que es va emetre l'any 1999. Happy House narra les peripècies de 4 estudiants d'art dramàtic de Barcelona i d'una noia maltractada per la seva parella que van a viure junts a un mateix pis. Els actors principals són Octavi Pujades, Juli Fàbregas, Montse Mostaza, Sònia Ferrer i Natalia Sellarés.Petició d'Alexandra (15-04-09)

 • A través del cel obert

  A través del cel obert

  1:08:49 08 abr 2009

  1:08:49 08 abr 2009 Josep Maria Benet i Jornet presenta, dintre de "l'Espai Novel·la", l'obra A través del cel obert. Emesa l'any 1979, aquesta història de ficció està ambientada a Barcelona (tot i que transcorre tota a l'interior d'un pis). El mateix autor la defineix com una història carregada d'intriga i de suspens. La novel·la està interpretada per Juanjo Puigcorbé, Lurdes Barba, Joaquim Cardona i Carles Lloret.

 • Silvia Ocampo

  Silvia Ocampo

  1:10:36 16 dic 2008

  1:10:36 16 dic 2008 Dintre de l'espai Lletres catalanes, el 1975, s'emet Silvia Ocampo, la primera obra de teatre en català subtitulada en castellà per a tota Espanya. L'obra de Llorenç Villalonga va ser adaptada per Terenci Moix i dirigida per Sergi Schaaff. La van protagonitzar Montserrat Carulla i Enric Majó, i entre el repartiment també hi havia Vicky Peña.

 • 45:42 10 jun 1995 Marina és una obra de teatre d'Ignasi Garcia que explica la història d'amor entre una professora de dibuix i un matrimoni burgés. La realització i adaptació literària és a càrrec d'Antoni Roger Justafré, l'escenografia de Calixto Bieito i la producció de Joan Guasch. Els actors són Carles Canut, Angels Poch i Anna Güell.

 • 50:07 27 oct 1994 El programa Ara fa trenta anys es va fer en ocasió del 30 aniversari de l'emissió del primer programa en català desde TVE a Catalunya, quan era als esdtudis de Miramar. Era el 1964 i es va emetre una obra de teatre, La Ferida Lluminosa. No se'n guarden imatges -tot i que hi ha una versió completa d'una pel.lícula- però alguns dels actors d'aquella obra de teatre van ser als estudis de TVE per recordar aquella efemèride: Josep Castillo Escalona, Carme Contreras, Carles Lloret i Jordi Serrat.Recorden programes d'arxiu de TVE a Miramar i ho comenten. Personalitats del 1994 parlen d'aquell moment i veiem imatges d'arxiu històriques. Aquest programa va ser editat  per Julià Castelló i Josep Ramon Gimenez i presentat per aquest últim. Amb realització de Joan Antoni Senante i Montserrat Cuní i producció d'Alfonso Hortelano i Carlos Rebollo.

 • 1:04:42 14 sep 1994 Versió actualitzada de "Les amistats perilloses" de Heiner Müller amb els actors Anna Lizaran i Lluís Homar, des del Teatre Lliure, a Barcelona. A aquesta obra, Müller proposa una dura interpretació de la novel.la de Choderlos de Laclos. En poques pàgines sisntetitza els valors més destacats del text de Ch. de Laclos, amb un complexa concepció de la interpretació.La realitació de l'enregistrament és de Roger Justafré. Es va rodar al lliure els dies 8 i 9 de febrer del 1994, i la Segona cadena de TVE la va emetre ens les hores de programació en català, el dia 14 de setembre del mateix any.

 • Danny i Roberta (2a part)

  Danny i Roberta (2a part)

  1:00:09 23 oct 1993

  1:00:09 23 oct 1993 L'acció passa a Nova York, on dos personatges desarrelats, un home i una dona, es coneixen a un bar i tot i que no s'entenen gaire, comencen a expressar els seus fantasmes. Parlen un llenguatge vulgar, de vocabulari pobre però amb un gran contingut emocional: l'obra reflecteix la solitud del les persones en la societat actual i la necessitat, per sobre de tot, de trobar l'amor.Amb els actor Pep Munné i Rosa Vila. L'obra, escrita per John Patrick Shanley, compta amb l'escenografia de Josep Costa i la fotografia de Lluís Vidal Morist. La realització és de Mercè Vilaret. Emés a la Segona cadena el 23 d'octubre del 1993.Aquesta obra és un dels darrers treballs de la realitzadora i pionera Mercè Vilaret. Es va emetre just dos dies després de la seva mort sobtada.Podeu veure la primera part de l'obra aquí

 • Danny i Roberta (1a part)

  Danny i Roberta (1a part)

  44:59 23 oct 1993

  44:59 23 oct 1993 L'acció passa a Nova York, on dos personatges desarrelats, un home i una dona, es coneixen a un bar i tot i que no s'entenen gaire, comencen a expressar els seus fantasmes. Parlen un llenguatge vulgar, de vocabulari pobre però amb un gran contingut emocional: l'obra reflecteix la solitud del les persones en la societat actual i la necessitat, per sobre de tot, de trobar l'amor.Amb els actor Pep Munné i Rosa Vila. L'obra, escrita per John Patrick Shanley, compta amb l'escenografia de Josep Costa i la fotografia de Lluís Vidal Morist. La realització és de Mercè Vilaret. Emés a la Segona cadena el 23 d'octubre del 1993.Aquesta obra és un dels darrers treballs de la realitzadora i pionera Mercè Vilaret. Es va emetre just dos dies després de la seva mort sobtada.Podeu veure la segona part de l'obra aquí

 • Maria Estuard (2a part)

  Maria Estuard (2a part)

  52:19 02 ago 1991

  52:19 02 ago 1991 Adaptació de l'obra sobre la lluita pel poder entre Isabel d'Anglaterra i Maria Estuard d'Escòcia, obra de Johann Christoph Friedrich Von Schiller.Traducció de Feliu Formosa, dramatúrgia de Guillem Jordi Graells, direcció i realització de Josep Montanyes. intèrprets Anna Lizaran, Maife Gil, Àlex Casanovas, Norbert Ibero, Quim Lecina, Alfred Lucchetti, Joan Miralles, Carlota Soldevila, Jordi Torras, Pep Tosar, Joan Matamalas, Jordi Mollà i Àgata Roca.Obra de teatre emesa a la Segona cadena de TVE Catalunya el 2 d'agost del 1991, interpretada per la companyia del Teatre Lliure a la seva seu i dins de la temporada del Grec 90.

 • Maria Estuard (1a part)

  Maria Estuard (1a part)

  1:28:08 02 ago 1991

  1:28:08 02 ago 1991 Adaptació de l'obra sobre la lluita pel poder entre Isabel d'Anglaterra i Maria Estuard d'Escòcia, obra de Johann Christoph Friedrich Von Schiller.Traducció de Feliu Formosa, dramatúrgia de Guillem Jordi Graells, direcció i realització de Josep Montanyes. intèrprets Anna Lizaran, Maife Gil, Àlex Casanovas, Norbert Ibero, Quim Lecina, Alfred Lucchetti, Joan Miralles, Carlota Soldevila, Jordi Torras, Pep Tosar, Joan Matamalas, Jordi Mollà i Àgata Roca.Obra de teatre emesa a la Segona cadena de TVE Catalunya el 2 d'agost del 1991, interpretada per la companyia del Teatre Lliure a la seva seu i dins de la temporada del Grec 90.

 • Camaleó 'La mort'

  Camaleó 'La mort'

  28:20 05 abr 1991

  28:20 05 abr 1991 Programa sobre la ficció i dramatització de gèneres de televisió. Aquest primer capítol es titula 'La mort' i està tractat en dos blocs, un programa d'intriga i un informatiu de ficció.En el moment de l'emissió es va generar polèmica perquè es va fer un informatiu fals amb gran veracitat en el que s'informava que hi havia hagut un cop d'estat a l'URSS i que suposadament els colpistes havñíen assassinat el president Mijail GorbachovL'espai comença a un parc d'atraccions on una noia es perd i la càmera la segueix mentre busca les seves acompanyants. Es "talla" l'emissió i comença un informatiu fictici en que apareixen els presentadors i els corresponsals a l'estranger reals de TVE Catalunya. Als darrers minuts, un rètol indica que es tracta d'un programa de ficció.

 • 50:37 04 ene 1991 L'obra d'Àngel Guimerà Terra Baixa amb posta en escena de la companyia Teatre Lliure al Mercat de les Flors. TVE a Catalunya enregistrà en el marc del "Festival de tardor" de 1990, el mes de desembre. Josep Montanyès n'és el realitzador, Fabià Puigserver s'encarrega de l'escenografia i Cesar Oliva del vestuari. Els intérprets són Teatre Lliure, Lluís Homar, Emma Vilarasau, Joan Miralles, Rafael Anglada, Mercè Arànega, Lola Lizaran, Enric Serra, Joan Matamalas, Santi Ricart, Carlota Benet, Andreu Benito, Victor Pi, Josep Anton Benitez, Ton Gras, Mònica Pasqual, Joan Anton Rechi i Apol·lònia Serra. L'obra completa té una durada de 2 hores i mitja. Es va emetrer per primer cop a la Segona cadena el 4 de gener del 1991. Podeu trobar la segona part d'aquest obra clicant aquí.

 • 1:11:49 04 ene 1991 L'obra d'Àngel Guimerà "Terra Baixa" amb posta en escena de la companyia Teatre Lliure al Mercat de les Flors. TVE a Catalunya enregistrà en el marc del "Festival de tardor" de 1990, el mes de desembre. Josep Montanyès n'és el realitzador, Fabià Puigserver s'encarrega de l'escenografia i Cesar Oliva del vestuari. Els intérprets són Teatre Lliure, Lluís Homar, Emma Vilarasau, Joan Miralles, Rafael Anglada, Mercè Arànega, Lola Lizaran, Enric Serra, Joan Matamalas, Santi Ricart, Carlota Benet, Andreu Benito, Victor Pi, Josep Anton Benitez, Ton Gras, Mònica Pasqual, Joan Anton Rechi i Apol·lònia Serra. L'obra completa té una durada de 2 hores i mitja. Es va emetrer per primer cop a la Segona cadena el 4 de gener del 1991. Podeu trobar la primera part d'aquest obra clicant aquí.

 • 1:30:51 30 mar 1990 Muntatge de la companyia "Teatre de la bohèmia" basat en una gestualitat precisa i en la que prevalen per sobre de tot, les situacions sense sentit. La trama es caracteritza per un fil argumental senzill en clau de comèdia negra, des del pñunt de vista de l'absurd, amb registres sorgits del cabaret i del vodevil. El resultat final és el disbarat continu de 13 persones i tres actors que fan servir la tècnica del fregolisme, el canvi ràpid de vestuari i personatge. Programa de producció pròpia de TVE emés a la Segona cadena el 30 de març del 1990. Obra i direcció del Teatre de la Bohèmia. Realització d'Antoni Chic. Amb els actors de Teatre de la bohèmia, Antoni Calderón, Jordi Fàbrega i Begoña Iñurria.

 • 1:24:15 01 dic 1989 Interpretada per la companyia del Taetre Lliure i enregistrada al seu propi escenari durant els mesos de febrer a l'abril de 1989. 'Les noces de Fígaro' és obra de Pierre Agustin Caron de Beaumarchais. Emesa l'1 de desembre del 1989 a la Segons cadena de TVE. Aquesta representació fou dirigida per Fabià Puigserver i realitzada per Josep Montanyès, amb vestuari de Cesar Olivar i escenegrafia del mateix Puigserver. De la coreografia se n'encarregaren Francesc nel.lo i Montse Lloret. Els intèrprets són Lluís Homar, Jordi Bosch, Anna Lizaran, Emma Vilarasau, Carlota Soldevila, Alfred Lucchetti, Santi Ricard, Enric Sierra, Artir Trias, Rut Descals, Rafael Anglada, Blai Llopis i Joan Matamalas

Mostrant 1 de 8 Veure més