'La ferida lluminosa' de Josep Maria de Sagarra va ser el primer dramàtic que es va emetre en català a televisió, el 1964. De fet, va ser el primer programa emès en la nostra llengua al nou mitjà de comunicació. En aquella època era habitual representar l'obra a plató i emetre-la en directe. No se'n guardava cap còpia. Fins que 1975 es van començar a arxivar algunes obres de teatre. A TVE Catalunya les anem recuperant de l'Arxiu històric i esperem un dia tenir-les totes a l'abast del públic.

null

2414672 www.rtve.es /pages/rtve-player-app/2.17.1/js/

Arxiu TVE Catalunya - Camaleó - La mort

28:20 05 abr. 1991

Programa sobre la ficció i dramatització de gèneres de televisió. Aquest primer capítol es titula 'La mort' i està tractat en dos blocs, un programa d'intriga i un informatiu de ficció.

En el moment de l'emissió es va generar polèmica perquè es va fer un informatiu fals amb gran veracitat en el que s'informava que hi havia hagut un cop d'estat a l'URSS i que suposadament els colpistes havñíen assassinat el president Mijail Gorbachov

L'espai comença a un parc d'atraccions on una noia es perd i la càmera la segueix mentre busca les seves acompanyants. Es "talla" l'emissió i comença un informatiu fictici en que apareixen els presentadors i els corresponsals a l'estranger reals de TVE Catalunya. Als darrers minuts, un rètol indica que es tracta d'un programa de ficció.

Programa sobre la ficció i dramatització de gèneres de televisió. Aquest primer capítol es titula 'La mort' i està tractat en dos blocs, un programa d'intriga i un informatiu de ficció.

En el moment de l'emissió es va generar polèmica perquè es va fer un informatiu fals amb gran veracitat en el que s'informava que hi havia hagut un cop d'estat a l'URSS i que suposadament els colpistes havñíen assassinat el president Mijail Gorbachov

L'espai comença a un parc d'atraccions on una noia es perd i la càmera la segueix mentre busca les seves acompanyants. Es "talla" l'emissió i comença un informatiu fictici en que apareixen els presentadors i els corresponsals a l'estranger reals de TVE Catalunya. Als darrers minuts, un rètol indica que es tracta d'un programa de ficció.

veure més sobre "Arxiu TVE Catalunya - Camaleó - La mort" veure menys sobre "Arxiu TVE Catalunya - Camaleó - La mort"

Els últims 158 documentals de Teatre a l'Arxiu

 • Ver Miniaturas Veure Miniatures
 • Ver Listado Veure Llistat
Cercar per:
Per dates
Per tipus
Tots els vídeos i els àudios
 • Mamaaa!

  Mamaaa!

  1:09:13 10 sep 2005

  1:09:13 10 sep 2005 Obra de teatre protagonitzada per Joan Pera i Paco Morán que es va emetre per La 2 l'any 2004. Aquesta comèdia amb tocs d'humor negre es representa al teatre Condal de Barcelona i gira al voltant de dos germans que discuteixen per l'herència de la seva mare de 102 anys. Al llarg d'aquesta discussió els espectadors coneixen la vida dels dos protagonistes: la de Francesc (Joan Pera), professor d'escola amanerat i solter que ha cuidat de la seva mare durant 25 anys; i la de Joan (Paco Morán), un pare de família carregat de deutes.  (Petició de Josep Andreu)

 • 1:56:57 13 feb 1999 Enregistrament de la representació de l'obra de teatre La increïble història del Dr. Floit & Mr. Pla, d'Els Joglars. Ramon Marull, un empresari català i nacionalista, es transforma en Josep Pla quan esnifa el massatge Floit. La seva dona i els treballadors de la fàbrica se les enginyen per agreujar aquesta esquizofrènia i aconseguir que la direcció del negoci canviï de mans. Amb els intèrprets Els Joglars, Minnie Marx, Ramon Fontseré, Jesús Agelet, Xevi Vilà, Jordi Costa, Xavier Boada i Dolors Tuneu. Autor, Els Joglars i Albert Boadella. Realització de Miguel Mellado, producció d'Alberto de Masy i Alfonso Hortelano. Emès a la Segona cadena el 13/02/1999.

 • El pare

  El pare

  2:06:25 24 ago 1996

  2:06:25 24 ago 1996 'El pare', ​representació enregistrada al Teatre Lliure de Barcelona de l'obra del dramaturg suec Johan August Strindberg sobre una conflictiva relació entre sexes. La muller d'un matrimoni mal avingut li pren l'autoritat paterna al marit: l'acusa d'haver perdut la raó, per fer-li perdre els seus drets civils. L'home, dèbil i que s'aprofita de la seva autoritat sobre la dona i la filla, acaba tornant-se boig i mor d'un atac de feridura. Llavors la dona, triomfadora, pren les regnes de la família. Amb Fermí Reixach, Muntsa Alcañiz, Josep Minguell, Montserrat Salvador, Pep Ferrer, Olalla Moreno i Jordi Puig 'Kai'. Representació enregistrada al Teatre Lliure de Barcelona, amb direcció de Feliu Formosa, Pere Planella i escenografia de Gina Cubeles. Música del compositor Pere Bardagí. Direcció i realització d'Esteve Duran, producció d'Alfonso Hortelano. Emès a la Segona cadena el 24/08/1996.

 • El Nacional

  El Nacional

  2:09:14 26 ago 1995

  2:09:14 26 ago 1995 En un teatre que és a punt de ser enderrocat, l'acomodador i uns quants indigents miren de montar l'òpera 'Rigoletto', de Verdi. Representació d'Els Joglars, amb un text d'Albert Boadella, i Esteve Duran, realitzador, Joan Albert Amargós, director musical i Daniel Ríos, productor. Intervenen Els Joglars, Minnie Marx, Josep Maria Fontserè, Pilar Sáenz, Ramon Fontserè, Begoña Alberdi, Ramon Llimós, Joan Gallemi, Jesús Agelet i Xevi Vilar. Emès a la Segona cadena el 26/08/1995.

 • Marina

  Marina

  45:42 10 jun 1995

  45:42 10 jun 1995 Marina és una obra de teatre d'Ignasi Garcia que explica la història d'amor entre una professora de dibuix i un matrimoni burgés. La realització i adaptació literària és a càrrec d'Antoni Roger Justafré, l'escenografia de Calixto Bieito i la producció de Joan Guasch. Els actors són Carles Canut, Angels Poch i Anna Güell.

 • E.R

  E.R

  1:51:54 02 mar 1995

  1:51:54 02 mar 1995 Retransmissió des del Teatre Lliure de l'obra de Josep Maria Benet i Jornet E.R. Una estudiant de teatre es prepara per una prova en la que ha de fer el paper d'una gran actriu, l'Empar Rivera, i per això s'entrevista amb tres actrius consagrades que la van tenir de professora. Així sorgeixen els records del passat, envejes i picabaralles. Amb Marta Angelat, Maife Gil, Mercè Arànega i Montse Esteve. Per part del Teatre Lliure, direcció escènica de Josep Montanyès i caracterització de Chas Llach. Realització d'Esteve Duran i producció de Daniel Ríos. Emès a la Segona cadena el 02/03/1995  

 • 50:07 27 oct 1994 El programa Ara fa trenta anys es va fer en ocasió del 30 aniversari de l'emissió del primer programa en català desde TVE a Catalunya, quan era als esdtudis de Miramar. Era el 1964 i es va emetre una obra de teatre, La Ferida Lluminosa. No se'n guarden imatges -tot i que hi ha una versió completa d'una pel.lícula- però alguns dels actors d'aquella obra de teatre van ser als estudis de TVE per recordar aquella efemèride: Josep Castillo Escalona, Carme Contreras, Carles Lloret i Jordi Serrat.Recorden programes d'arxiu de TVE a Miramar i ho comenten. Personalitats del 1994 parlen d'aquell moment i veiem imatges d'arxiu històriques. Aquest programa va ser editat  per Julià Castelló i Josep Ramon Gimenez i presentat per aquest últim. Amb realització de Joan Antoni Senante i Montserrat Cuní i producció d'Alfonso Hortelano i Carlos Rebollo.

 • 1:04:42 14 sep 1994 Versió actualitzada de "Les amistats perilloses" de Heiner Müller amb els actors Anna Lizaran i Lluís Homar, des del Teatre Lliure, a Barcelona. A aquesta obra, Müller proposa una dura interpretació de la novel.la de Choderlos de Laclos. En poques pàgines sisntetitza els valors més destacats del text de Ch. de Laclos, amb un complexa concepció de la interpretació.La realitació de l'enregistrament és de Roger Justafré. Es va rodar al lliure els dies 8 i 9 de febrer del 1994, i la Segona cadena de TVE la va emetre ens les hores de programació en català, el dia 14 de setembre del mateix any.

 • Danny i Roberta (2a part)

  Danny i Roberta (2a part)

  1:00:09 23 oct 1993

  1:00:09 23 oct 1993 L'acció passa a Nova York, on dos personatges desarrelats, un home i una dona, es coneixen a un bar i tot i que no s'entenen gaire, comencen a expressar els seus fantasmes. Parlen un llenguatge vulgar, de vocabulari pobre però amb un gran contingut emocional: l'obra reflecteix la solitud del les persones en la societat actual i la necessitat, per sobre de tot, de trobar l'amor.Amb els actor Pep Munné i Rosa Vila. L'obra, escrita per John Patrick Shanley, compta amb l'escenografia de Josep Costa i la fotografia de Lluís Vidal Morist. La realització és de Mercè Vilaret. Emés a la Segona cadena el 23 d'octubre del 1993.Aquesta obra és un dels darrers treballs de la realitzadora i pionera Mercè Vilaret. Es va emetre just dos dies després de la seva mort sobtada.Podeu veure la primera part de l'obra aquí

 • Danny i Roberta (1a part)

  Danny i Roberta (1a part)

  44:59 23 oct 1993

  44:59 23 oct 1993 L'acció passa a Nova York, on dos personatges desarrelats, un home i una dona, es coneixen a un bar i tot i que no s'entenen gaire, comencen a expressar els seus fantasmes. Parlen un llenguatge vulgar, de vocabulari pobre però amb un gran contingut emocional: l'obra reflecteix la solitud del les persones en la societat actual i la necessitat, per sobre de tot, de trobar l'amor.Amb els actor Pep Munné i Rosa Vila. L'obra, escrita per John Patrick Shanley, compta amb l'escenografia de Josep Costa i la fotografia de Lluís Vidal Morist. La realització és de Mercè Vilaret. Emés a la Segona cadena el 23 d'octubre del 1993.Aquesta obra és un dels darrers treballs de la realitzadora i pionera Mercè Vilaret. Es va emetre just dos dies després de la seva mort sobtada.Podeu veure la segona part de l'obra aquí

 • Piano, piano

  Piano, piano

  58:05 02 ago 1993

  58:05 02 ago 1993 'Piano, piano' es una representació a càrrec de la parella d'humoristes, Guix i Murga, amb la col·laboració d'una actriu. Un concert de piano serveix per a un sèrie de gags còmics. Amd direcció musical de Lucky Guri i escenografia de Carlo Colombaioni. Emès a la Segona cadena el 02/08/1993

 • Violeta i el Joc Gaudí

  Violeta i el Joc Gaudí

  29:00 13 jul 1993

  29:00 13 jul 1993 Violeta i el Joc Gaudí és un programa que ajuda a conèixer l'arquitectura modernista d'Antoni Gaudí. Una nena somnia que ha de jugar a un joc amb l'arquitecte Gaudí, i ell la porta a veure les seves obres més conegudes. Amb els actors Thais Riba, Violeta; Andreu Bresca, Gaudí; Rosa Girona, mare; Marc Azcona, pare; Carmen Chueca, monja; Ortiz de Zárate, avi; i Lluís Parcerisas, recepcionista. Realització de Jaume Serra i Fontelles, guió de Miquel Obiols, producció de Pilar Lacalle i música del compositor Agustí Fernández.  Emès a la Segona cadena el 13/07/1993.

 • Historia del soldat

  Historia del soldat

  1:05:09 22 abr 1993

  1:05:09 22 abr 1993 Representació de la faula de Charles Ferdinand Ramuz 'Història del soldat' a càrrec de la companyia Teatre Lliure. Amb música d'Igor Stravinsky i escenografia de Lluís Homar. Amb Joan Bosch, Montse Guallar, Ramon Madaula i Josep Montanyès que fa de narrador.  Els músics són Joan Albert Amargós, clarinet; Pere Bardagí, violí; Josep Borràs, fagot; Guillem Llobell, contrabaix; Àngel Pereira, percusió, Miquel Ribera, trombó; i Matthew I. Simon, trompeta. El text, en vers, tracta d'un soldat que es temptat pel dimoni i dels sentiments d'ambició, frustració o amor. Emès a la Segona cadena el 22/04/1993

 • El Parc

  El Parc

  2:17:23 21 feb 1993

  2:17:23 21 feb 1993 La companyia Teatre Lliure representa l'obra de Botho Strauss (Alemanya, 1944) 'El Parc'. En un parc proper a un circ d'aficionats hi passen personatges ben diversos. L'obra refecteix la desorientació i la incomunicació de les persones: l'amor, la solitud, la seducció, les crisis... Amb Jordi Bosch, Pep Ferrer, Montse Guallar, Anna Lizaran, Lluís Marco, Joan Matamalas, Joan Peris, Carlota Soldevila, Artur Trias, Gabriela Flores, Laim Cham, Albert Forner i Pepa López. Traducció de Feliu Formosa, direcció i realització d'Àngel Alonso, direcció escènica de Carme Portacelli, vestuari i escenografia d'Isidre Prunés i Montse Amenós. Producció d'Òscar Blanco. Emès a la Segona cadena el 21/02/1993.

 • Timó d'Atenes

  Timó d'Atenes

  1:50:10 20 sep 1992

  1:50:10 20 sep 1992 Josep Maria de Sagarra va traduir aquesta obra de Wiliam Shakespeare que és una versió actualitzada d'una tragèdia grega, una de les que millor tracta la història de Timó d'Atenes. El Teatre lliure posa en escena aquesta representació sobre un misàntrop amargat i desagradable. El text mira de reflectir la solitud dels grans homes, la seva incapcitat per a contolar el seu desig de poder i d'imposar la seva voluntat.  Amb Jordi Bosch, Josep Maria Domènec, Manuel Dueso, Pep Ferrer, Pep Guiñol, Lluís Homar, Norbert Ibero, Blai Llopis, Lluís Marco, Joan Peris, Víctor Pi, Enric Pous, Artur Trias, Joan Llamas i Jaume Mallofré.   Direcció d'Ariel García Valdés, escenografia i vestuari de Jean Pierre Vergier, producció de Ramon Martí i realització d'Antoni Roger Justafré. Emès al Segona cadena el 20/09/1992

 • Maria Estuard (1a part)

  Maria Estuard (1a part)

  1:28:08 02 ago 1991

  1:28:08 02 ago 1991 Adaptació de l'obra sobre la lluita pel poder entre Isabel d'Anglaterra i Maria Estuard d'Escòcia, obra de Johann Christoph Friedrich Von Schiller.Traducció de Feliu Formosa, dramatúrgia de Guillem Jordi Graells, direcció i realització de Josep Montanyes. intèrprets Anna Lizaran, Maife Gil, Àlex Casanovas, Norbert Ibero, Quim Lecina, Alfred Lucchetti, Joan Miralles, Carlota Soldevila, Jordi Torras, Pep Tosar, Joan Matamalas, Jordi Mollà i Àgata Roca.Obra de teatre emesa a la Segona cadena de TVE Catalunya el 2 d'agost del 1991, interpretada per la companyia del Teatre Lliure a la seva seu i dins de la temporada del Grec 90.

 • Maria Estuard (2a part)

  Maria Estuard (2a part)

  52:19 02 ago 1991

  52:19 02 ago 1991 Adaptació de l'obra sobre la lluita pel poder entre Isabel d'Anglaterra i Maria Estuard d'Escòcia, obra de Johann Christoph Friedrich Von Schiller.Traducció de Feliu Formosa, dramatúrgia de Guillem Jordi Graells, direcció i realització de Josep Montanyes. intèrprets Anna Lizaran, Maife Gil, Àlex Casanovas, Norbert Ibero, Quim Lecina, Alfred Lucchetti, Joan Miralles, Carlota Soldevila, Jordi Torras, Pep Tosar, Joan Matamalas, Jordi Mollà i Àgata Roca.Obra de teatre emesa a la Segona cadena de TVE Catalunya el 2 d'agost del 1991, interpretada per la companyia del Teatre Lliure a la seva seu i dins de la temporada del Grec 90.

 • Camaleó 'La mort'

  Camaleó 'La mort'

  28:20 05 abr 1991

  28:20 05 abr 1991 Programa sobre la ficció i dramatització de gèneres de televisió. Aquest primer capítol es titula 'La mort' i està tractat en dos blocs, un programa d'intriga i un informatiu de ficció.En el moment de l'emissió es va generar polèmica perquè es va fer un informatiu fals amb gran veracitat en el que s'informava que hi havia hagut un cop d'estat a l'URSS i que suposadament els colpistes havñíen assassinat el president Mijail GorbachovL'espai comença a un parc d'atraccions on una noia es perd i la càmera la segueix mentre busca les seves acompanyants. Es "talla" l'emissió i comença un informatiu fictici en que apareixen els presentadors i els corresponsals a l'estranger reals de TVE Catalunya. Als darrers minuts, un rètol indica que es tracta d'un programa de ficció.

 • 1:11:49 04 ene 1991 L'obra d'Àngel Guimerà "Terra Baixa" amb posta en escena de la companyia Teatre Lliure al Mercat de les Flors. TVE a Catalunya enregistrà en el marc del "Festival de tardor" de 1990, el mes de desembre. Josep Montanyès n'és el realitzador, Fabià Puigserver s'encarrega de l'escenografia i Cesar Oliva del vestuari. Els intérprets són Teatre Lliure, Lluís Homar, Emma Vilarasau, Joan Miralles, Rafael Anglada, Mercè Arànega, Lola Lizaran, Enric Serra, Joan Matamalas, Santi Ricart, Carlota Benet, Andreu Benito, Victor Pi, Josep Anton Benitez, Ton Gras, Mònica Pasqual, Joan Anton Rechi i Apol·lònia Serra.  L'obra completa té una durada de 2 hores i mitja. Es va emetre per primer cop a la Segona cadena el 4 de gener del 1991. 

 • 50:37 04 ene 1991 L'obra d'Àngel Guimerà Terra Baixa amb posta en escena de la companyia Teatre Lliure al Mercat de les Flors. TVE a Catalunya enregistrà en el marc del "Festival de tardor" de 1990, el mes de desembre. Josep Montanyès n'és el realitzador, Fabià Puigserver s'encarrega de l'escenografia i Cesar Oliva del vestuari. Els intérprets són Teatre Lliure, Lluís Homar, Emma Vilarasau, Joan Miralles, Rafael Anglada, Mercè Arànega, Lola Lizaran, Enric Serra, Joan Matamalas, Santi Ricart, Carlota Benet, Andreu Benito, Victor Pi, Josep Anton Benitez, Ton Gras, Mònica Pasqual, Joan Anton Rechi i Apol·lònia Serra.  L'obra completa té una durada de 2 hores i mitja. Es va emetrer per primer cop a la Segona cadena el 4 de gener del 1991. Podeu trobar la segona part d'aquest obra clicant aquí.

Mostrant 1 de 8 Veure més