Esteu segurs que sabeu on viviu? Per què el vostre carrer té la forma que té, s'anomena com s'anomena i ocupa el lloc que ocupa? Qui hi ha viscut? Què hi ha passat? Quines històries, secrets i curiositats amaga? A Carràrius respondrem a totes aquestes preguntes visitant els carrers de les poblacions de Catalunya

Tiana, Camprodon, Barcelona, Salt i el Masnou 24:41 04 septiembre 2020

Al capítol d'aquesta setmana coneixem passejos històrics, ciutats convertides en galeries d'art i capitans de vaixell tocats per la bona fortuna. Per conèixer totes aquestes i d'altres curiositats posem els peus a les ciutats de TianaCamprodonBarcelonaSalt i el MasnouA Tiana descobrim què eren els fogatges que es feien a les viles i esbrinem quina relació tenen les nines de porcellana i els contes il·lustrats amb aquesta població. D'altra banda, a Camprodon visitem la vila natal d'Isaac Albéniz tot passejant per un carrer de nova planta, el Passeig Maristany, que segurament és la via que menys s'assembla a un carrer de tots els que visitarem.

Pel que fa a Barcelona, fem un itinerari pel Passeig de Sant Joan, des de l'antiga porta de l'Exposició Universal de 1888, l'Arc de Triomf, fins al capdamunt del carrer, tocant al barri de Gràcia. Coneixem racons històrics i amagats, monuments que es belluguen i fins i tot una fàbrica de motors d'avió. Salt, la quarta població d'aquest dimarts, ens sorpren per la quantitat descomunal d'escultures que l'omplen, i encara més pel poc espai de temps en què van ser alçades. Monuments de tots estils i amb significats d'allò més variats, que ens fan riure, aprendre i reflexionar. Per acabar, descobrim per què el Masnou és una ciutat tan allargassada i veurem de quina manera es pot governar un municipi com si es tractés d'una reunió d'una escala de veïns. Les darreres passes del programa ens duen a resseguir un meridià que creua la vila, el Meridià Verd.

Els últims 26 documentals de Carràrius

 • Ver Miniaturas Veure Miniatures
 • Ver Listado Veure Llistat
Cercar per:
Per dates
Per tipus
Tots els vídeos i els àudios
 • 24:41 04 sep 2020 Al capítol d'aquesta setmana coneixem passejos històrics, ciutats convertides en galeries d'art i capitans de vaixell tocats per la bona fortuna. Per conèixer totes aquestes i d'altres curiositats posem els peus a les ciutats de Tiana, Camprodon, Barcelona, Salt i el Masnou. A Tiana descobrim què eren els fogatges que es feien a les viles i esbrinem quina relació tenen les nines de porcellana i els contes il·lustrats amb aquesta població. D'altra banda, a Camprodon visitem la vila natal d'Isaac Albéniz tot passejant per un carrer de nova planta, el Passeig Maristany, que segurament és la via que menys s'assembla a un carrer de tots els que visitarem. Pel que fa a Barcelona, fem un itinerari pel Passeig de Sant Joan, des de l'antiga porta de l'Exposició Universal de 1888, l'Arc de Triomf, fins al capdamunt del carrer, tocant al barri de Gràcia. Coneixem racons històrics i amagats, monuments que es belluguen i fins i tot una fàbrica de motors d'avió. Salt, la quarta població d'aquest dimarts, ens sorpren per la quantitat descomunal d'escultures que l'omplen, i encara més pel poc espai de temps en què van ser alçades. Monuments de tots estils i amb significats d'allò més variats, que ens fan riure, aprendre i reflexionar. Per acabar, descobrim per què el Masnou és una ciutat tan allargassada i veurem de quina manera es pot governar un municipi com si es tractés d'una reunió d'una escala de veïns. Les darreres passes del programa ens duen a resseguir un meridià que creua la vila, el Meridià Verd.

 • 24:31 28 ago 2020 'Carràrius' visita cinc itineraris per mostrar, entre d'altres coses, la llar del Baró Maldà, exemples de vida medieval, un recorregut per les aigües termals i un municipi literari. Per conèixer totes aquestes curiositats viatjarem a les poblacions d'Esplugues de Llobregat, Peralada, Caldes de Montbui i Palafrugell i al barri del Raval de Barcelona. A Esplugues de Llobregat, Rubèn Muntañà coneixerà la llar de Rafael d'Amat i de Cortada, el Baró de Maldà, cronista de la vida que duien els nostres avantpassats al segle XVIII. També aprofitarà per visitar una fàbrica de ceràmica que va nodrir les obres dels arquitectes modernistes i per acabar un passeig per un carrer que ens transportarà al passat rural de la població: el carrer de Montserrat. A Peralada, a banda de fer una visita al seu famós castell, coneixerem altres exemples de la seva vida medieval, marcada per la destrucció causada per conflictes bèl·lics i pel ressorgiment del municipi. A Caldes de Montbui farem un passeig pels principals punts relacionats amb les seves aigües termals, des de les termes romanes fins als principals balnearis del segle XIX. També ens aturarem a una font d'aigua calenta, que arriba a sortir a una temperatura de 76 graus. Palafrugell ens anirà oferint curiositats i secrets de la mà d'un dels seus fills més il·lustres: Josep Pla. Des de la seva casa natal fins al pou on va veure perillar la vila, farem un recorregut per aquest municipi literari. L'itinerari ens durà, òbviament, a un dels pocs carrers de la nostra literatura que ha servit per titular una obra mestra: el carrer Estret. Per acabar el programa visitarem el carrer Joaquim Costa de Barcelona, conegut anteriorment com a carrer de Ponent. Aquí reviurem successos tràgics lligats a la Vampira del Raval, però també farem visites més festives, com ara als carrers del Lleó, del Tigre i de la Paloma, que sembla ser que tenen molta relació amb la històrica sala de ball del Raval.

 • 24:31 21 ago 2020 Al capítol d'aquesta setmana, 'Carràrius' mostra cinc itineraris per conèixer, entre d'altres coses, productes i animals amb denominació d'origen, famílies que van deixar un gran llegat i barris poc coneguts. Per conèixer totes aquestes curiositats viatjarem a les poblacions Sant Llorenç de Morunys, Sant Pere Pescador, Begur, Girona i El Prat de Llobregat. A Sant Llorenç de Morunys, Rubèn Muntañà mostrarà dos episodis miraculosos lligats a un matrimoni del poble, que han deixat empremta al seu urbanisme, i veurà com ha influït en les cases de la vila la dedicació a l'elaboració d'uns draps de llana amb nom propi. A Sant Pere Pescador la visita començarà a un edifici creat com a resposta a la gran quantitat d'epidèmies produïdes per aigües estancades, i passarà a conèixer el llegat de la família Caramany, molt important per al creixement de la població. A Begur, el programa passejarà pel carrer Vera, i descobrirà el motiu d'aquest nom i la seva relació amb una de les activitats econòmiques més importants per a la vila: el corall. Més endavant, a la Plaça de la Vila, coneixerà alguns punts de trobada amb anècdota, com ara Es Cantó d'es Peix i Es Pedrís Llarg. A Girona, 'Carràrius' mostrarà una altra cara de la ciutat antiga: el barri del Mercadal, situat inicialment fora de la ciutat emmurallada, per sota del riu. Aquesta zona amb caràcter propi va acabar sent envoltada per la seva pròpia muralla i, fent un passeig per la seva via principal, el carrer de Santa Clara, el programa coneixerà llegendes i anècdotes i buscarà les restes dels convents que antigament estaven situats a la zona. A la darrera població, El Prat de Llobregat, Rubèn Muntañà seguirà el rastre del gall de raça Prat, autòcton de la zona, que es deixa veure en els tendals, en els noms dels establiments i també en elements d'art urbà, com ara fonts i escultures. Pel camí, descobrirà les figures de diferents personalitats que donen nom als carrers de la vila.

 • 23:59 14 ago 2020 Al capítol d'aquesta setmana, 'Carràrius' mostra cinc itineraris per conèixer viles amb nom de pont, pobles amb nom de riu i indrets amb carrers anomenats com els dies de la setmana. Per conèixer totes aquestes curiositats viatjarem a les poblacions Premià de Mar, Castellfollit de la Roca, El Pont de Suert, Riudecanyes i Barcelona. A Premià de Mar Rubèn Muntañà recollirà el testimoni del passat, quan les masies tenien camps de vinyes que arribaven fins al mar. Passejant pels seus carrers descobrirà les cases de cos, les edificacions més característiques del Maresme, i coneixerà una església que es va començar en un poble i es va acabar en un altre. Castellfollit de la Roca és una població totalment única, i totalment únics són els elements dels seus carrers. Tot passejant es pot descobrir, entre d'altres, la història d'un polític i les seves promeses i l'arribada d'una línia telefònica pionera a casa nostra. El Pont de Suert és una població amb nom de pont que amaga un munt de secrets a les façanes, com ara les restes d'un antic monestir engolit per les aigües d'un embassament. A l'itinerari el 'Carràrius' passarà per un carrer tan obscur que fins i tot el seu nom va a les palpentes, i acabarà el passeig posant els peus a terres aragoneses. Riudecanyes presenta una curiositat molt especial: els seus carrers estan batejats amb els noms dels dies de la setmana. Hi són tots, excepte un: el dijous. Per descobrir el motiu d'aquest misteri, s'ha de visitar i intentar no perdre's per uns carrers que desafien les normes de la lògica. Per acabar el programa, Rubèn Muntañà passarà d'una plaça a l'altra del barri de Gràcia de Barcelona, a banda de descobrir per què una zona del barri té carrers amb nom de joia i què en queda del desaparegut i impressionant Palau de la Virreina de Gràcia. Al final del recorregut, una escultura ens farà meditar sobre una Barcelona que hagués pogut ser, però que només viu damunt el paper.

 • 24:10 07 ago 2020 Carràrius mostra cinc itineraris que ens duran a conèixer carrers medievals, muralles desaparegudes i carrerons famosos per la seva estretor.  A Altafulla visitem carrers i edificis lligats a llegendes embruixades, trobem una olla màgica i descobrirem què eren les botigues de mar i quina activitat s'hi feia realment malgrat la pista equivocada que ens dona el seu nom. A Tremp coneixem diferents torres de l'antic recinte emmurallat, entre elles una torre convertida en botiga i habitatge; passegem per un passeig de ronda convertit en via d'esbarjo i descobrim l'origen d'una de les manifestacions festives més importants del Pallars: el ball del contrapàs. A Peratallada es troba un dels conjunts medievals més ben conservats. Aquí coneixem històries que ens venen al pas tot caminant pels seus carrers, com ara la de la Verge de la Bona Mort, la de la Plaça dels Esquiladors i la del Palau de Peratallada.  A Barcelona visitem una via senyorial medieval: el carrer de Montcada. Recorrent-lo admirarem alguns dels seus mal anomenats palaus, i als dos extrems de la via coneixem dues històries peculiars: la de la capella de Marcús i la del carrer de les Mosques. El darrer nucli medieval d'avui és el de la Bisbal. Tot i això no ens limitarem a aquesta època històrica, i també coneixem altres anècdotes, com ara l'origen portuguès d'un dels seus trets distintius: les Voltes.

 • 24:44 24 jul 2020 En aquest capítol Carràrius visita Sant Boi de Llobregat, Blanes, Igualada i Barcelona. El presentador del programa, Rubèn Muntañà, recorrerà carrers plens de jeroglífics esperant a ser desxifrats, carrers que tenen la sort de posseir meravelles de l'art gòtic civil, carrers dissenyats i marcats pels gremis que els ocupaven i carrers que han servit com a pista d'aterratge celestial.

 • 25:06 17 jul 2020 En aquest capítol, Carràrius visita Balaguer, Berga, Vic, Cervera i Santa Coloma de Farners. El presentador del programa, Rubèn Munañà, recorre l'escenari d'una de les nostres festes més conegudes, visita les dues ciutats universitàries catalanes per excel·lència i descobreix una de les places on van tenir lloc els fets que van acabar desembocant en la Guerra dels Segadors.

 • 24:12 10 jul 2020 'Carràrius' visita els carrers de Sabadell, Ripoll, Gandesa, Sant Feliu de Llobregat i Sant Andreu de la Barca. Rubèn Muntañà descobreix una farmàcia amb missatges ocults, una colònia tèxtil avançada al seu temps, la Farsa de Gandesa i la barca que dona nom a Sant Andreu, entre d'altres curiositats

 • 24:22 03 jul 2020 En aquest capítol 'Carràrius' visita cinc ciutats carregades de secrets per descobrir: Granollers, Reus, el Vendrell, la Garriga i Gavà. El presentador del programa, Rubèn Munañà descobreix de quina manera els mercats han canviat la història de dues de les ciutats. També coneix carrers que van ser testimonis de fets miraculosos, carrers amb aigües termals i jaciments prehistòrics únics.

 • 24:32 26 jun 2020 En aquest capítol 'Carràrius' visita unes altres cinc ciutats catalanes: Martorell, Sitges, Calafell, Rubí i Tarragona. El presentador del programa, Rubèn Munañà caminarà per carrers tatuats, carrers que tenen el seu propi castell i, en definitiva, carrers on la història es palpa a cada pam. Descobrirà una església fugitiva, el carrer més modernista de Catalunya i el passat romà de Tarraco.

 • 24:44 19 jun 2020 Al capítol d'aquesta setmana, 'Carràrius' visita les ciutats de Lleida, Mataró, Vilanova i la Geltrú, Figueres i Barcelona. Els itineraris d'aquest capítol ens duen per antics camins de pelegrinatge, per construccions ocultes al subsòl, per carrers de genis i per carrers que fan olor de xocolata.

 • 24:44 12 jun 2020 Al capítol d'aquesta setmana 'Carràrius' visita cinc ciutats catalanes, des les terres de l'Ebre fins els Pirineus. Els itineraris tindran lloc a les ciutats d'Olot, Vielha, Tortosa i Torroella de Montgrí, i duran per carrers amb riu, carrers volcànics, carrers medievals i carrers renaixentistes. El Rubèn Muntañà explicarà secrets que ens poden passar desapercebuts a simple vista, visitarà cases-museu i descobrirà casualitats que poden canviar la vida d'una persona i d'una comarca sencera.

 • La Rambla

  La Rambla

  24:10 05 jun 2020

  24:10 05 jun 2020 Al primer capítol, Rubèn Muntañà ens explica la mecànica del programa i quins indrets de Catalunya coneixerem, per després donar pas a una de les nostres vies més universals, un carrer on ha passat pràcticament de tot: la Rambla de Barcelona.

 • 24:43 03 mar 2020 A  Carràrius viatgem a les poblacions de Begues, Tossa de mar, Pratdip, Arenys de Mar i Palamós. A Begues caminem carrers molt importants per a la història de la vila, coneixem masies capaces de generar barris sencers i visitem la casa d'un famós sacaire, és a dir, un intèrpret del sac de gemecs. A Tossa de Mar veiem com una petita vila amb un fort llegat històric va veure's capgirada de la nit al dia amb l'arribada d'un equip de cine vingut directament de Hollywood. Pratdip ens serveix per emmarcar la novel·la 'Les històries naturals' de Joan Perucho i descobrim la figura dels dips, els únics éssers vampírics del folclore i de la literatura catalana. A Arenys de Mar, una altra vila literària gràcies al geni de Salvador Espriu, coneixem tradicions curioses, fàbriques amb història i torres de defensa camuflades entre els habitatges. Salvador Espriu va passar alguna temporada a Palamós. També hi van anar a buscar la inspiració altres escriptors, com Truman Capote, que va acabar una de les seves obres més aclamades en aquesta població marinera.

 • 23:52 25 feb 2020 Carràrius mostra cinc itineraris que ens duran a conèixer aigües termals, ponts que ens portaran fins als Estats Units d'Amèrica i carrers marcats per la utopia.  A Caldes de Malavella coneixerem el recorregut d'alguns dels seus històrics balnearis, tot comparant l'ús de les aigües càlides per part dels romans i per part de la burgesia del segle XIX. A Tarragona passejarem per alguns dels seus carrers medievals, coneixent la figura del Misser Sitges i esbrinant el significat de la paraula misser, que ja us avancem que no té res a veure amb l'afició per anar a missa… Entrarem a la ciutat d'Amposta a través del seu famós pont, el segon pont penjant del món construït amb sistema de formigó armat, després del pont de Brooklyn de Nova York. Al passeig també descobrirem antigues esglésies soterrades i fossats que han acabat esdevenint carrers. A Barcelona ens centrarem en la rambla del Poblenou, una de les zones més industrialitzades del país al segle XIX. Amb la industrialització també van arribar els corrents utòpics, que van deixar petjada al barri. També descobrirem alguns comerços històrics que modifiquen l'aspecte i donen personalitat a aquesta rambla de la Ciutat Comtal. Per acabar, a Verdú coneixerem un verduní santificat que té el seu propi monument i la casa pairal de la família del General Prim.

 • 24:17 18 feb 2020 Carràrius mostra cinc itineraris que ens duran a conèixer figures històriques convertides en personatges literaris, cases amb identitat pròpia i barris sencers que han desaparegut i s'han tornat a alçar en més d'una ocasió.  A Vallfogona de Riucorb fem un passeig de la mà d’un dels seus habitants històrics més il·lustres, el Rector de Vallfogona, que amb les seves paraules, anècdotes i fets omple els carrers de la vila. A Canet de Mar passegem pel carrer Ample, coneixent el llegat dels indians i acabarem visitant l'esplèndida casa Domènech i Montaner, que ens ofereix un viatge per la carrera d'aquest geni del modernisme. A Aninyó ens centrem en la segona Guerra Carlina, quan va tenir lloc el decisiu Combat d'Avinyó. A Lleida visitem el carrer del Canyeret, la plaça de Sant Joan i la rambla de Ferran, descobrint barris alçats i desapareguts, jaciments arqueològics i unes adoberies medievals, les més antigues i ben conservades de l'estat. A Móra d'Ebre veiem com el carrer Major de la vila s'ha vist substituït pel passeig del riu Ebre, vital per al desenvolupament de la població. En aquesta visita descobrim què és una citel·la i assistirem a pensaments revolucionaris molt avançats al seu temps.

 • 24:26 11 feb 2020 Carràrius segueix la pista d'uns quants carrers d'origen medieval i descobreix que són les sagreres i de quina manera han acabat generant ciutats. A Lleida caminem pel carrer Tallada, un dels carrers més antics de la ciutat, i descobrim la tercera de les catedrals de la capital del Segrià. Castelló d'Empúries ens sorprèn amb les seves joies medievals: una església, anomenada la Catedral de l'Empordà, un carrer del call jueu amagat dins un edifici i una presó que des de l'edat mitjana no ha complert cap altra funció que la de tenir gent engarjolada. A Cardona seguim el traçat d'uns carrers impregnats d'història, i també coneixem un fantasma que encara causa rebombori. A Torà visitem una plaça porxada del tot excepcional i una de les fonts monumentals més interessants del nostre territori, on trobem el relleu d'un animal que es relaciona, com asseguren alguns, amb l'origen del nom de la vila. Per acabar aquest viatge, descobrim què és una sagrera visitant la vila de Seva. I no només això: també veiem com una sagrera pot acabar originant un municipi sencer, repassant altres casos de sagreres amagades al nom d'alguns pobles i barris d'altres zones de Catalunya.

 • 24:50 04 feb 2020 Al capítol d'aquesta setmana, 'Carràrius' coneix canals que donen nom a carrers, adjectius que han traspassat fronteres i fonts miraculoses. Per conèixer totes aquestes curiositats viatjarem a Argentona, Mollerussa, Manlleu, Cadaqués i Les Borges Blanques. A Argentona coneixerem la font de Sant Domènec, que va protegir els argentonins d'una epidèmia de pesta al segle XVII, i que van acabar originant l'actual aplec de Sant Domènec i la coneguda Fira del Càntir. També ens aturarem a esbrinar què hi ha de cert rere la Paret de les Mentides i esbrinarem l'origen del malnom dels habitants d'Argentona. A Mollerussa coneixerem un important canal d'aigua que, al seu pas per la ciutat, es converteix en un dels seus eixos principals. A banda d'això coneixerem un alcalde amb una mala fama llegendària i una església que ha canviat la seva ubicació per passar el testimoni a l'edifici de l'ajuntament. A Manlleu coneixerem l'origen del nom de la vila a través d'un relleu situat en una important façana del casc antic. També passejarem per un carrer amb nom d'animal que es diu així gràcies a un dels únics mots catalans que es fan servir a tot el món. Tot seguit ens perdrem pels bonics carrers de Cadaqués i coneixerem secrets de tota mena: des del nom i la utilitat del seu característic paviment fins als noms i misèries d'alguns dels seus veïns més recordats, com ara la Lídia de Cadaqués, una persona de carn i os que creia viure atrapada entre les pàgines d'un llibre. Per acabar aquest viatge visitarem Les Borges Blanques, on coneixerem una plaça porxada que antigament era una gran bassa, un claustre viatger i una església que compta amb un far terrestre al capdamunt del campanar.

 • 24:26 28 ene 2020 Carràrius utilitza la imaginació per traslladar-nos a temps passats. A Ullastret coneixerem com era la vida dels nostres avantpassats ibers, com s'organitzaven les seves ciutats i quins enigmes sobre aquesta cultura encara no han estat resolts pels historiadors. A Empúries trobarem un cas únic: una polis grega adossada a una ciutat romana, on podrem comparar els models urbans de les dues cultures clàssiques que més han influït a la societat occidental. Seguint amb l'Imperi Romà visitarem el Passeig Arqueològic de Tarragona, la ciutat que durant una època va ser capital de l'Imperi més influent al continent Europeu. Al llindar de l'edat clàssica i l'edat mitjana trobem autèntiques joies que han quedat aturades en el temps, com el jaciment arqueològic visigòtic del Bovalar, un poblat únic descobert fa poc més de cinquanta anys, que va arribar a ser utilitzat com a trinxera durant la guerra civil quan encara es desconeixia la seva existència. Per acabar aquest viatge pels carrers que ja no ho són visitarem un altre recinte que va quedar intacte a causa de les represàlies d'un conflicte bèl·lic: El Born Centre de Cultura i Memòria. Aquest jaciment únic a Europa té molts secrets per descobrir i un munt de dades per conèixer, que ens faran viure en primera persona com era la vida a la Barcelona del 1700.

 • 24:17 21 ene 2020 En aquest capítol Carràrius visita els carrers de Moià, Gironella, Girona, Castellterçol i Sant Quintí de Mediona. A Moià esbrinarem quin preu tenia la compra d'una vila a l'edat mitjana i localitzarem el lloc on va néixer la primera Escola Pia del país. També coneixerem dues figures històriques ben conegudes relacionades amb aquest municipi: el polític Rafael Casanova i el tenor Francesc Viñas. Gironella ens meravellarà amb els seus sinuosos carrers, amb un pont que fa ziga-zaga i amb una torre on s'hi van celebrar judicis per bruixeria. També descobrirem la quantitat i originalitat de les funcions que pot tenir una església quan decideixes vendre-la per crear-ne una de nova. A Girona descobrirem una muralla convertida en carrer, un passeig que és un testimoni del passat medieval gironí i alhora un mirador que ens ofereix unes de les vistes més impactants de la ciutat. En el recorregut per la muralla descobrirem portals, torres consagrades a déus romans, fortaleses destruïdes i llegendes que, pel bé de tothom, val més que no siguin certes. Castellterçol ens oferirà un passeig ric en elements insòlits, i mirant amb atenció les façanes descobrirem petites pistes que ens faran redescobrir l'època de més gran expansió de la vila. En aquest cas també coneixerem un veí il·lustre, Enric Prat de la Riba, que va néixer i morir a la casa que finalitza el recorregut. Com a comiat dirigirem les nostres passes cap a Sant Quintí de Mediona, un escenari que sembla fet expressament per recrear moments històrics, des de Betlem fins a la Catalunya del 1714. Caminant pels seus carrers ens perdrem per racons medievals en estat pur i coneixerem a fons les conseqüències d'entrar a una vila a matadegolla.

Mostrant 1 de 2 Veure més