www.rtve.es /pages/rtve-player-app/2.17.1/js/
  • A la meva llista
  • Als meus favorits
  • Lluís Domènech i Montaner

  • Compartir en Facebook Facebook
  • Compartir en Twitter Twitter

"Lluís Domènech i Montaner. Arquitecte i polític"

30 des. 2011

Amb la proximitat del centenari de la creació de l'Hospital de Sant Pau, Televisió Espanyola a Catalunya emet "Lluís Domènech i Montaner. Arquitecte i polític" . El documental ens acosta a una de les facetes més desconegudes de l'arquitecte: la política.

Lluís Domènech i Montaner (Barcelona, 1949-1923) va ser un gran home de la cultura catalana del nou-cents. Polifacètic, va fer alhora d'arquitecte, urbanista, historiador, humanista, dissenyador gràfic, il·lustrador, editor i aglutinador de múltiples iniciatives.

Una de les seves facetes més desconegudes va ser la política. Va iniciar la militància als 19 anys, en el marc de la Renaixença i va anar creant partits i canviant de formació a mesura que no hi acabava d'encaixar. Va passar pel Centre Català, La Lliga de Catalunya, la Unió Catalanista, el Centre Nacional Català i la Lliga Regionalista.

Va arribar a ser dos cops diputat a les Corts espanyoles, una experiència de què va quedar desencantat. La Política li va fer perdre els amics: el van marginar i ell també se'n va apartar.

Com en uns vasos comunicants, l'arquitectura en va sortir guanyant. Les seves obres més emblemàtiques sorgiran aleshores: la casa Lleó Morera, el Palau de la Música o l'Hospital de Sant Pau (aquestes dues darreres obres, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO).

Per acostar-nos al Domènech polític, el documental compta amb la col¿laboració d'arquitectes i d'historiadors i amb el testimoni del seu besnét, Lluís Domènech i Girbau.

El 2012 marcarà el centenari de la seva intervenció a l'Hospital de Sant Pau, que avui estan remodelant per fer-ne una Universitat de les Nacions Unides.

El documental és de Lurdes Cortés i Manel Muñoz.

veure més sobre ""Lluís Domènech i Montaner. Arquitecte i polític"" veure menys sobre ""Lluís Domènech i Montaner. Arquitecte i polític""
Clips

Els últims 1.049 programes de Arxiu TVE Catalunya

  • Ver Miniaturas Veure Miniatures
  • Ver Listado Veure Llistat
Cercar per:
Per dates
Per tipus
Tots els vídeos i els àudios