Llibres, píxels i valors   Llibres, Píxels i Valors 24/04/20 24/04/2020 27:27


Un Sant Jordi confinat i diferent, amb els carrers buits, sense paradetes, ni llibres ni autors. Les Llibreries de proximitat han creat diversos sistemes per fer arribar els llibres als lectors o bé per acceptar comandes i entregar els llibres quan puguin tornar a obrir. D'altres han adoptat llibreries. Des del programa reivindiquem les llibreries com a patrimoni, prestigi i als llibres com el material que ens permet canviar les coses, els mals hàbits i ensenyar-nos a ser més reflexius, crítics i creatius amb la realitat. No només ens hi juguem el futur de les petites llibreries, de les biblioteques, dels autors, traductors, editors i distribuïdors sinó també nosaltres com a ciutadans que necessitem la cultura per ser més lliures.
Entrevistem a la nostra prescriptora cultural de capçalera, Maria Dolors Sàrries, editora de Meteora. El confinament ens canvia els hàbits de lectura, d'escriptura. Els acostumats a llegir de manera compulsiva han vist com canviaven els seus hàbits i els hi costava llegir més de quatre línies seguides. En canvi, gent acostumada a llegir poc havien trobat la manera de llegir de manera més continuada i de trobar els moments per gaudir de diverses lectures. Aquests dies de confinament també han servit per replantejar-nos el nostre dia a dia, les nostres rutines i readaptar-nos a la nova situació.
Una altra manera per gaudir del confinament és poder aprofitar les visites virtuals que ens ofereixen Museus Europeus. També l'Antic Cinema Ideal de Barcelona on vàrem poder gaudir d'una gran experiència virtual de Monet es pot ara visitar la Fundació Monet a Giverny on va viure més de 40 anys per gaudir dels seus jardins, les seves flors i tot allò que va reflectir en els seus quadres. El Museu d'Orsay permet passejar sota terra a la Cova de Lascaux o veure Versailles com si fossin passejant per aquest espai històric i arquitectònic. ICONO és una empresa que ens recomana visites virtuals per combatre l'avorriment, destinacions, monuments i museus com el Britànic, el Louvre, el Rijsmuseum d'Amsterdam, el Museu del Vaticà, la Tate Britain o el Museu Van Gogh.
De lectures, Maria Dolors Sàrries ens recomana tornar a Jose Luis Sampedro i La Sonrisa Etrusca i també als nostres venerats clàssics per aprendre. Sobre la possibilitat de fer el Sant Jordi el 23 de juliol, Sàrries com a editora reconeix que serà difícil perquè caldrà mantenir distància social, farà molta calor i si la gent pot marxar de vacances encara que sigui al territori no estarà per moltes festes del Llibre i la Rosa.
Maria Dolors Sàrries recorda la figura de l'escriptor Luis Sepúlveda, mort a causa del coronavirus, per una trajectòria de revolucionari, poeta, escriptor i militant dels partits comunista i socialista. Autor de El Vell que llegia novel·les d'amor o El final de la Història i de molts altres textos de la literatura. Recordem que va deixar el futbol per dedicar-se a escriure i la cura que tenia en protegir i cuidar les seves botes de futbol.
 

Llibres, píxels i valors
Más opciones