Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El expresidente de la Generalitat Artur Mas ha asumido este lunes toda la "iniciativa política" en la organización de la consulta independentista del 9N. "Siempre me he declarado responsable de haber tenido la idea del proceso participativo y de haberlo puesto en práctica, de haber dado las instrucciones para que los catalanes pudieran participar", ha declarado durante la sesión que ha durado cerca de dos horas y cuarto.

El expresidente de la Generalitat Artur Mas ha asumido este lunes toda la "iniciativa política" en la organización de la consulta independentista del 9N de 2014, una votación que ha asegurado que no fue "un capricho personal" sino el cumplimiento de un "mandato explícito del Parlament".

Mas ha afirmado que las exconselleras Joana Ortega e Irene Rigau, y el actual diputado Francesc Homs, se limitaron a obedecer las "directrices" que él mismo dictó para la consulta independentista, en respuesta a su abogado, Xavier Melero, tras negarse a contestar las preguntas de la Fiscalía en el juicio por el caso del 9N.

El juicio contra el expresidente catalán Artur Mas y las exconsejeras Joana Ortega e Irene Riagu por desobediencia al Tribunal Constitucional por la consulta del 9N ha arrancado con casi una hora de retraso porque los acusados han llegado tarde tras hacer a pie el camino desde el Palau de la Generalitat arropados por el Govern y por independentistas. Las defensas han alegado ante el Tribunal Superior de Justicia de Cataluña (TSJC) que se ha vulnerado su derecho de defensa al no haberse aceptado como prueba el informe de los fiscales reticentes a acusarle de desobediencia.

El Tribunal Superior de Justicia de Cataluña (TSJC) inicia este lunes el juicio al expresidente de la Generalitat Artur Mas y las exconselleras Joana Ortega e Irene Rigau por desobedecer al Tribunal Constitucional (TC) en la consulta independentista del 9 de noviembre de 2014. La Fiscalía pide diez años de inhabilitación para Mas y nueve para Ortega y Rigau, por los delitos de desobediencia grave y prevaricación, acusados de mantener la votación del 9N pese a que el Tribunal Constitucional la suspendió cinco días antes.

És la sala on a partir de demà es jutjarà Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau per haver organitzat la consulta del 9N. L'expectació és màxima davant d'un judici que no té precedents. Tots tres estan acusats de desobediència i prevaricació i afronten penes que poden arribar als 10 anys d'inhabilitació.

Mas, Ortega i Rigau han explicat fa una estona que afronten el judici amb el cap ben alt i que se senten ferms i tranquils. En una compareixença al museu d'història han explicat que si els inhabiliten recorreran a la justícia europea.

Ciutadans tanca a aquesta hora a Madrid la seva assemblea general en què han escollit el nou consell, sense crítics a Albert Rivera. El líder de la formació taronja surt reforçat d'un congrés que ha avalat les seves tesis: el partit renuncia a la socialdemocràcia i assenyala el PP com el seu rival de futur.

Repassarem el palmarès dels Goya, que anit van premiar "Tarde para la ira" com a millor pel·lícula i a Juan Antonio Bayona com a millor director. El seu film "Un monstruo viene a verme", es va emportar 9 estatuetes. La gala va deixar altres guardons a professionals catalans, com el Goya a la millor cançó per a Sílvia Pérez Cruz.

Bona jornada dels equips catalans de Primera. Espanyol i Barça van guanyar el seus respectius partits. Els pericos ho van fer a Màlaga amb un gol de Piatti. I els blaugrana al Camp Nou contra l'Athlètic amb gols d'Alcacer, Messi i Aleix Vidal. El resultat deixa el Barça, amb dos partits més, a 1 punt del Madrid.

Acabem una setmana marcada per l'enrenou al voltant de la detenció de quinze persones vinculades al suposat finançament il·legal de Convergència. Però hi ha hagut altres notícies destacades com l'augment de la inflació al gener o l'episodi dels dos desapareguts a Maserac, a l'Alt Empordà.

Són el duet "Oasi al Mar" format pel pianista Pol Oñate i la cantant Gemma Carreras que presentaven a terrassa el seu segon treball "Els Mars del Sud" on fusionen el jazz i la música brasilera amb alguna influència pop. Oñate és cec de naixement i per aquest treball han comptat amb una subvenció de la ONCE i també dels diners recaptats gràcies a una campanya de micromecenatge. A més per tal de donar més matisos musicals han afegit una bateria, un baix i un violí i s'hna convertit en un quintet.

L'historiador Joan-LLuís Marfany assegura que el nacionalisme espanyol va ser creat pels catalans amb la intenció d'obrir mercats pels productes industrials catalans. Ho explica en el seu llibre "Nacionalisme espanyol i catalanitat". Marfany, professor de la Universitat de Cambridge fins la seva jubilació, també proposa una revisió de la Renaixença. Amb ell hem parlat avui a l'entrevista de l'Informatiu.

La supervivència en malalts de càncer a Catalunya millora un 7% en l'última dècada. Tot i això, els oncòlegs alerten que en els pròxims anys seguiran augmentant els casos. Avui, dia mundial contra el càncer, recorden també que els hàbits saludables i la prevenció són claus per lluitar contra la malaltia.

Les entitats sobiranistes han explicat avui COM es mobilitzaran dilluns contra del judici per la consulta del 9N. Òmnium i l'ANC diuen que hi ha 40.000 inscrits i 160 autocars que es desplaçaran per donar suport a Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega. Tots tres, acusats d'haver tirat endavant la consulta malgrat la suspensió del Constitucional.

Ciutadans celebra avui a Madrid la seva quarta Assemblea on ha fixat el rumb del partit pels pròxims anys. Albert Rivera ha presentat l'informe de gestió política i ha subratllat que són un partit sense deutes i amb superàvit. I que l'objectiu ara és governar a Espanya.

 

Avui juguen els 2 equips catalans de Primera. En aquests moments l'Espanyol GUANYA 0 a 1 al camp del Màlaga. Mentre que el Barça, sense Iniesta, Busquets i Digne, rep l'Athlètic d'aquí a dues hores amb l'obligació de guanyar per NO deixar-li més avantatge al Madrid.

Tot a punt per a una nova edició dels premis Goya. Ho podrem veure aquesta nit en directe per la 1. Serà a partir de les deu. i la tornarà a presentar l'actor Dani Rovira.

Les dades sobre el càncer continuen sent demolidores. L'any passat es van diagnosticar a Catalunya més de 38.000 nous tumors. Avui, dia mundial contra la malaltia, els metges subratllen tres coses. Primer, que augmenta la supervivència. Segon, que s'incrementaran els nous casos per l'envelliment de la població. I tercer, que la prevenció i la detecció precoç són claus per frenar el càncer.

Los ocho detenidos en la operación contra la supuesta financiación ilegal de Convergència en el caso del 3% que todavía permanecían arrestados han quedado en libertad tras haber pasado la noche en la comandancia de Tarragona. De los ocho detenidos, cuatro han prestado declaración y otros cuatro han preferido no responder a las preguntas que les han hecho hoy en la comandancia de la Guardia Civil.