Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

La Comisión Europea ha vuelto a reiterar este jueves que Cataluña saldría de la Unión Europea si se independiza de España, una posición que viene manteniendo desde 2004, a diez días de las elecciones catalanas del 27 de septiembre. "Si una parte de un Estado miembro deja de ser parte de ese Estado porque el territorio se convierte en un país independiente, los Tratados ya no se aplicarían a este territorio y la nueva región independiente, de facto por su independencia, se convertiría en un tercer país respecto a la Unión Europea y podría solicitar convertirse en miembro de la Unión", ha explicado en rueda de prensa Margaritis Schinas, portavoz del presidente de la Comisión Europea, Jean-Claude Juncker.

 

Catalunya sortiria de la Unió Europea si s'independitza d'Espanya. És el contundent missatge que ha reiterat aquest migdia el portaveu de la Comissió Europea en plena campanya electoral. Segons ha explicat, si es produís la secessió, els Tractats deixarien d'aplicar-se a Catalunya que es convertiria un país fora de la Unió i hauria de posar-se a la cua per accedir-hi de nou. Aquestes paraules han entrat de ple en campanya on aquest tema és un dels eixos centrals.

Europa pendent també dels refugiats sirians. Catalunya segueix preparant-se per la seva arribada. L'ajuntament de Barcelona destinarà 10 milions en l'acolliment de refugiats i, de fet, Ada Colau té previst visitar les zones on ara estan els refugiats per conèixer de primera mà la seva situació. Hi ha sirians que ja fa un temps que són a casa nostra. 

A L'Informatiu repassarem alguns dels moments més destacats del primer dels concerts al Palau Sant Jordi d'Alejandro Sanz on va presentar el seu nou disc "Sirope" i on també va repassar els seus èxits. Aquesta nit tornarà a omplir el Sant Jordi. 

Als esports, el Barça empata a un en el debut a la Champions a Roma i perd Rafinha pels propers 6 mesos per una greu lesió al genoll dret. Els blaugrana van dominar el partit i es van avançar amb un gol de Luis Suárez, però els italians van empatar amb un xut de Lorenzi gairebé des del mig del camp i es van tancar al seu camp.

 

COMISSIÓ EUROPEA. AFIRMA QUE CATALUNYA QUEDARIA FORA DE LA UNIÓ EUROPEA SI S'INDEPENDITZA D'ESPANYA.

CRISI REFUGIATS. BARCELONA DESTINARÀ 10 MILIONS D'EUROS AL DISPOSITIU PER ACOLLIR SIRIANS.

ALEJANDRO SANZ. OMPLE DOS DIES EL PALAU SANT JORDI DE BARCELONA PRESENTANT EL SEU DISC "SIROPE".

DEBUT AMARG. EL BARÇA EMPATA A UN AMB LA ROMA I PERD RAFINHA PER 6 MESOS PER UNA LESIÓ AL GENOLL.

En plena campaña electoral, se vuelve a hablar de la posibilidad o no de que una Cataluña independiente permanezca en el seno de la Unión Europea. El portavoz de la Comisión Europea, a preguntas de un periodista, le ha reiterado que si Cataluña deja de ser una parte de España dejará de ser también una parte de la Unión Europea (17/09/15).

La número dos de la candidatura independentista Junts pel Sí, Carme Forcadell, ha señalado en Los Desayunos de TVE que el único referéndum que contempla su lista es el del próximo día 27 de septiembre, cuando se celebran las elecciones en Cataluña. 

Una cita en la que aspiran a obtener una mayoría absoluta para declarar la independencia. Forcadell ha rechazado la idea propuesta este miércoles por el Círculo de Economía catalán de realizar un referéndum vinculante específico sobre la secesión tras los comicios, si los ciudadanos catalanes dan su apoyo mayoritario a las formaciones que defienden la independencia.

La refoma del Constitucional aún no ha entrado en campaña. Si lo han hecho las palabras de Barack Obama y el último comunicado del Círculo de Economía. Todas las formaciones han valorado positivamente algunos de los supuestos planteados por los empresarios que creen que no se puede considerar el 27S como un plebiscito, pero sí defienden que se dirima con una consulta legal, acordada y bien informada porque decisiones unilaterales, advierten, pueden poner en riesgo el principio de legalidad y de pertenencia a instituciones europeas (17/09/15).

  • A la campanya  de les eleccions al Parlament el protagista és avui el màxim dirigent mundial. El suport explícit de Barak Obama a una Espanya forta i unida ha estat interpretat pel govern espanyol com un cop de mà contra la independència de Catalunya. Va ser a la Casa Blanca durant la trobada amb els Reis i la frase va arribar al final a preguntes dels perdiodistes.  Però va tenir l'impacte que la diplomàcia espanyola esperava a 11 dies de les eleccions.  Un suport que se suma als d'Angela Merkel i James Cameron de fa pocs dies./ Les paraules d'Obama han tingut un ressó divers. Als passadissos del Congrés, tant el president del govern espanyol com el líder del PSOE s'han felicitat pel clar rebuig, diuen,  a la independència./ En canvi, els partits sobiranistes no creuen que la frase d'Obama els perjudiqui . Diuen que són paraules de cortesia i que, en tot cas,  demostren que el futur de Catalunya preocupa a tot el món.
  • Per cert que al Congrés dels Diputats s'ha de votar aquesta tarda la  presa en consideració de la reforma del TC promoguda pel PP.  La intenció és dotar l'alt tribunal d'eines per fer complir les seves ressolucions i per sancionar als càrrecs públics que les incompleixin, en clara referència a Artur Mas.  Per l'oposició la reforma és innecessària i inconvenient per plantejar-la les portes del 27-S.
  • Avui també hem sentit una altra veu, la del Cercle d'Economia.  L'organització empresarial creu que si  27 de setembre guanyen els partits favorables a la indepèndecia seria necessari fer una consulta legal i acordada. Asseguren que qualsevol canvi estructural requereix d'una majoria qualificada que no es pot desprendre's d'unes eleccions autonòmiques. 
  • Però també diuen que si  guanyen els contraris a la independencia també caldrà actuar per donar resposta a un desig ampliament majoritari de millora de l'autogovern.
  • Mentrestant avui hem sabut que el preu de l'habitatge ha pujat prop d'un 4 per cent respecte al primer semestre del 2014. Ho diu l'informe elaborat per la Universitat Pompeu Fabra i la immobiliària Tecnocasa. Barcelona és la ciutat on més ha pujat el preu de tota Espanya. Ho ha fet per sobre d'un 8%. L'informe també fa referència a les hipoteques, que han pujat prop d'un 4 per cent respecte a l'any passat. Això sí, el 80% de les persones que compren una vivenda amb hipoteca tenen feina estable. Unes dades que, segons els experts, cal valorar amb prudència:
  • Bonificacions voluntàries als camions que circulen per la N-340 per agafar l'autopista i la construcció de cinc rotondes al llarg del tram ebrenc de la carretera. Aquesta és la proposta del Ministeri de Foment que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha traslladat als alcaldes del Baix Ebre i el Montsià per tractar de reduir l'elevada sinistralitat. 
  • El campió de la Champions entra en escena. El Barça debuta aquest vespre a Roma amb el repte de ser el primer equip en revalidar el títol. Els blaugrana s'enfronten a un rival al que van golejar al Gamper, però del que no se'n refien. Des de la capital italiana rebem la crònica del nostre company Jordi Jané. 
  • Demà comença a VIC la 27ena edició del Mercat de la Música Viva. Un certàmen amb els ulls posat en els programadors i  que creix any rera any. Per la capital d'Osona aniran passat veus com Blaumut, Núria Graham o Els Amics de les Arts ...fins a una cinquantena de músics, molts d'ells per presentar nous treballs. 
  • Para el candidato del PSC a las elecciones catalanas del 27S, Miquel Iceta, las palabras del presidente de EE.UU., Barack Obama mostrando su compromiso con la "unidad" de España, deben servir para evitar perder el contacto con la realidad. Iceta le pide al PP que abandone la política del no si quiere frenar el independentismo. Lo dice después de que el candidato del PP, García Albiol, haya prometido una gran movilización ciudadana si se intenta declarar la independencia.

    Las palabras del presidente de Estados Unidos, Barack Obama, ante el rey Felipe VI sobre el compromiso de su país de mantener una relación con una "España fuerte y unificada" han marcado las declaraciones políticas del sexto día de la campaña de las elecciones catalanas. El presidente a la Generalitat y candidato a la reelección de Junts pel Sí, Artur Mas, ha respondido que "España puede estar unificada con Cataluña o sin ella" mientras que desde partidos como Unió y Ciudadanos han subrayado que la independencia no tiene apoyo internacional pues "medio mundo" está en contra de la secesión..

     

    Les paraules de Barack Obama fent una aposta per una Espanya forta i unida després d'entrevistar-se amb el rei Felip sisè a la Casa Blanca han entrat de ple a la campanya electoral i tots els candidats hi han fet referència en els seus actes. També n'ha parlat el ministre d'Exteriors que acompanya als reis al viatge als Estats Units que ha mostrat la seva satisfacció per les paraules del president dels Estats Units. Avui també el Cercle d'Economia ha emès un comunicat en el que fa una aposta pel diàleg i una consulta legal i acordada en el cas de victoria sobiranista.

    Abans d'acabar l'any el ministeri de Foment vol començar a bonificar els camions que passin per l'AP7 al seu tram de les terres de l'Ebre amb descomptes d'entre el 35 i el 50 per cent. És una de les mesures que pretenen lluitar contra l'alta sinistralitat a la N-340 i que anirà acompanyada de noves inversions per millorar la via i la senyalització. 

    Es confirma la recuperació del sector immobiliari. Segons l'estudi de Tecnocasa i la Pompeu Fabra la venda d'habitatges de segona ma s'ha incrementat un 3,73 per cent a Espanya. La ciutat on més han pujat les vendes és Barcelona. 

    El Barça s'estrena avui a la Champions amb el repte de ser el primer en revalidar el títol. S'enfronta a una Roma a la que va golejar al Gamper, però que s'ha reforçat. Messi jugarà el seu partit 100 en l'estadi on va guanyar el seu segon trofeu i on va marcar un dels seus gols favorits.

    El Círculo de Economía ha hecho público este miércoles un documento en el que aboga por celebrar una consulta legal y acordada sobre la independencia de Cataluña en el caso de que la opción soberanista resulte vencedora en los comicios del 27 de septiembre. La institución catalana asegura que algo tan importante como la independencia no se puede acordar a partir de unos comicios autonómicos al uso (16/09/15).

     

    LES PARAULES D'OBAMA. EL PRESIDENT DELS ESTATS UNITS APOSTA PER UNA "ESPANYA FORTA I UNIDA"

    DEBAT N-340. FOMENT APLICARÀ DESCOMPTES D'ENTRE EL 35 I EL 50% ALS CAMIONS QUE CIRCULIN PEL SUD DE L'AP-7.

    MERCAT HABITATGE. ES CONFIRMA LA RECUPERACIÓ DEL SECTOR AMB UN INCREMENT DE VENDES DEL 3,73%.

    "MESSI, CENTENARI". EL BARÇA DEBUTA A LA CHAMPIONS DAVANT UNA ROMA A LA QUE VA GOLEJAR AL GAMPER.