Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El portavoz adjunto de ERC en el Congreso, Gabriel Rufián, ha negado este jueves ante el tribunal que juzga el 'procés' que hubiera violencia en la concentración del 20-S frente a la Consejeria de Hacienda y ha calificado de "salvajada" las cargas policiales en la jornada del 1 de octubre de 2017.

Informa desde el Supremo Verónica Muñoz.

Sigue minuto a minuto el desarrollo del juicio del 'procés' | Sigue el juicio en directo en RNE

El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha confirmado este jueves ante el tribunal que juzga el proceso independentista en Cataluña su labor de "enlace" entre Generalitat de Cataluña y Gobierno central desde el verano anterior al referéndum independentista del 1 de octubre de 2017, pero ha querido dejar claro que el exjefe del Ejecutivo Mariano Rajoy siempre fue "renuente" a dar cualquier paso "que pudiera interpretarse como una negociación que traspasara los límites de la Constitución".

Informa desde el Supremo Verónica Muñoz.

Sigue minuto a minuto el desarrollo del juicio del 'procés' | Sigue el juicio en directo en RNE

El lehendakari Íñigo Urkullu ha revelado en su declaración como testigo en el juicio del procés que se reunió con Mariano Rajoy el 19 de julio de 2017 después de que Carles Puigdemont le pidiera que le ayudara a buscar una solución pactada entre el Gobierno y la Generalitat.

El lehendakari Íñigo Urkullu ha explicado que habló con Mariano Rajoy por teléfono el 21 de septiembre de 2017, tras la concentración ante la Consellería de Economía por los registros judiciales, para decirle que "todo se estaba yendo de las manos" y que había que "medir los pasos". Asegura que Rajoy le contestó que "en la medida de los posible haría lo mínimo y que cuidaría lo máximo en todo aquello que se hiciera".

L'expresidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha ratificat que la presidència de la cambra ni la resta de la mesa intervenen en el que es debat al ple. Per il.lustrar-ho ha recodat que quan ella era presidenta el diputat , Alfons Lopez Tena, va presentar una proposició de llei per declarar la independència de Catalunya. Aquest fet va provocar un debat i al final es va debatre al ple sense que intervingués el Tribunal Constitucional ni cap altra instància. De Gispert també ha declarat com a testimoni de la defensa de Carme Forcadell.

L'exdiputat de la CUP, Antonio Baños, s'ha negat a respondre a les preguntes de VOX com acusació particular. En un primer moment el president de la sala ha proposat  Baños de fer ell les preguntes de VOX però al final Baños tampoc ha contestat i l'han fet fora de la sala després que Manuel Marchena li hagi advertit que la seva negativa li pot comportar responsabilitats penals. El mateix ha passat amb un altre exdiputada de la CUP, Eulàlia Reguant, qui igualment s'ha negat a respondre les preguntes de l'acusació popular. També a ella l'han fet fora de la sala després d'informar-la que podria tenir responsabilitats penals la seva decisió.

L'exministre d'hisenda, Cristobal Montoro, ha insistit que els comptes de la Generalitat estaven totalment controlats pel seu departament des de setembre del 2017. Concretament ha dit que "implantamos un control absoluto de todos los pagos" . Tot i així , segons ell, es podria considerar malversació obrir un centre públic perquè s'hi pugui fer un acte il.legal. El president de la sala, Manuel Marchena , li ha dit que s'abstingui de qualificar  penalment els fets.

L'expresident del govern, Mariano Rajoy, ha defensat la forma en que es va aplicar l'article 155 perquè es va fer respectant els drets individuals dels ciutadans, el que no hauria passat si hagués decretat un estat d'excepció o de setge com li va preguntar l'acusació particular de Vox. Rajoy s'ha desvinculat de les càrregues policials de l'1-O perquè va ser una decisió que no va prendre ell. Ha admès que es va reunir en diverses ocasions amb Artur Mas i un parell amb Carles Puigdemont però cap vegada per parlar de la possibilitat de convocar un referèndum a Catalunya.  Mai va voler parlar d'aquest referèndum del qual ha recordat que la Junta electoral central va dir que no s'havia celebrat. No ha volgut precisar si el Lendakari, Iñigo Urkullu, havia fet de mediador perquè ha dit que es va reunir durant aquells dies amb molta gent.

Mariano Rajoy declara este miércoles como testigo en el juicio del 'procés'. El expresidente del Gobierno justifica la aplicación del articulo 155 en Cataluña en la "situación de excepcionalidad" que atravesaba esa Comunidad y lo que califica como "intentos de liquidar la legalidad vigente" por parte de las intituciones catalanas.

Informa desde el Tribunal Supremo Verónica Muñoz.

Sigue minuto a minuto el desarrollo del juicio del 'procés' | Sigue el juicio en directo en RNE

El juez Marchena ha comenzado la jornada llamando la atención al primero de los testigos en declarar en el juicio del 'procés', el diputado de ERC Joan Tardá, a quien ha explicado que "no existe el testigo opinante" después de que este tachara al proceso de estar "inspirado en la ventganza". Hecha esta aclaración, Tardá ha explicado que los fines del referéndum se asentaron en "la voluntad de un pueblo indefenso, cívico, pacífico y democrático".

También ha declarado como testigo Artur Mas, quien ha asegurado que siempre recomendó diálogo y que fue Puigdemont quien alteró la hoja de ruta. También ha negado el carácter vinculante del referéndum.

Soraya Sáenz de Santamaría ha asegurado que en aquellos días de octubre y en el referendum ilegal hubo violencia provocada por la agresividad contra la policía. En su declaración como testigo en el juicio del 'procés', la exvicepresidenta del Gobierno ha asegurado que advirtió en varias ocasiones al Ejecutivo de Puigdemont de que iban por mal camino y sobre todo ha dicho.

Judici a Rosell
L'audiència nacional deixa en llibertat sense fiança l'expresident del Barça

Soraya Sáenz de Santamaría ha estat la primera veu que hem escoltat de l'exgovern del Partit Popular... ha defensat que a Catalunya hi ha hagut violència i ha negat haver parlat mai amb cap representant del Govern

Molt diferent han estat els testimonis de Joan Tardà i Artur Mas. El primer en comparèixer ha estat el republicà, que ha assegurat que veu el judici com una venjança. L'ha seguit l'expresident Mas que ha reconegut reunions amb els acusats.

avui alguns diputats sobiranistes han vestit de blanc al Parlament. Als llaços grocs als escons i a les solapes, avui alguns també hi han afegit un pin en suport a les malalties minoritàries. Les declaracions dels testimonis a Madrid han marcat la sessió de control.

Són les sensacions dels estudiants catalans que avui han passat pel YOMO, l'espai que el Mobile dedica als més joves. A més, els assistents al Mobile World Congress han pogut veure com un equip de cirurgians dirigien des de la fira una operació que físicament s'estava fent en aquell mateix moment, a un quiròfan de l'Hospital Clínic.

L'Hospital Universitari de Bellvitge ha posat en marxa el primer programa de cirurgia de pròtesi de penis sense ingrés. Ja han fet 22 intervencions, en les que el pacient s'opera al matí i a la tarda ja és a casa. La majoria dels homes operats, amb disfunció erèctil, estan més que satisfets amb l'operació.


Barcelona activa l'avís preventiu per contaminació. Els factors: L'augment del trànsit pel Mobile, l'entrada de pols sahariana i l'anticicló que fa dies que dura i que NO permet que es dispersi la contaminació. L'avís s'ha activat per presència de partícules però NO per òxid de nitrogen perquè al centre de Barcelona NO hi ha estacions que el mesurin.

Barça i Reial Madrid es juguen aquesta nit al Bernabeu, i en directe per la 1 de TVE, el pas a la final de la Copa del Rei.

El Girona, que obrirà divendres la jornada 26 al camp del Rayo Vallecano, tindrà la baixa del central Juanpe, lesionat als adductors dilluns davant la Reial Societat

La exvicepresidenta del Gobierno Soraya Saenz de Santamaría ha declarado ante el Supremo en el juicio del 'procés. Santamaría ha defendido la aplicación rigurosa del artículo 155, se ha desvinculado del operativo policial para impedir la votación del 1 de octubre y ha denunciado el acoso violento de aquellos meses.

En esta jornada también han declarado el expresidente de la Generalitat Artur Mas y el portavoz de ERC en el Congreso, Joan Tardà.

Una información de Nuria AlcaláGemma Guzmán y Verónica Muñoz

Sigue minuto a minuto el desarrollo del juicio del 'procés' | Sigue el juicio en directo en RNE