Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Avui us parlem de com els anys de la crisi han afectat a dues generacions diferents. D'una banda: els joves d'entre 20 i 35 anys, que s'han trobat un mercat laboral de difícil accés i amb uns sous que han caigut de mitjana un 20% des de 2008. De l'altra, el jubilats. Sovint s'han hagut de fer càrrec de fills i néts però amb unes pensions que, encara que poc, han pujat.

La Comissió de Venècia reitera al Govern de la Generalitat que el referèndum s'ha de pactar. L'organisme recorda que qualsevol consulta ha de complir amb la Constitució i la legislació aplicable. D'aquesta manera es dóna resposta a la carta enviada dilluns pel president Puigdemont en què manifestava la voluntat de celebrar un referèndum acordat amb l'Executiu del PP.

El Govern de la Generalitat no s'ha pronunciat oficialment sobre la carta però fonts de presidència la interpreten com una invitació a Rajoy perquè negociï. L'oposició, en canvi, ho veu com un nou revés per a Puigdemont.

La presó Model tancarà definitivament la setmana que ve. Per recordar els seus 113 anys d'història hi hem entrat per darrera vegada. Hem recorregut les seves cel·les i passadissos, i hem parlat amb un dels últims presos que queden al centre.

Als esports avui final de la Champions, entre el Reial Madrid de Zidane i la Juve d'Allegri. El repte del blancs és assolir la dotzena Copa d'Europa. Mentre que per a la Juventus seria la tercera. El partit es juga a la ciutat anglesa de Cardiff a tres quarts de nou.

I aquest és l'ambient d'optimisme que es viu avui a Girona, un dia abans del partit que l'equip de la ciutat jugarà a casa contra el Saragossa. El Girona només necessita un punt per fer realitat el somni de pujar a Primera Divisió.

I a la segona meitat de l'Informatiu passarem pel Primavera Sound. Escoltarem els concerts d'ahir i veurem com en 16 anys el festival ha passat de 7MIL assistents a més de 200MIL. 

 

Una pàgina recent de la història de Barcelona és la dels festivals de música. En els darrers anys se n'han programat desenes i amb gran èxit de públic. Com el que assisteix al Primavera Sound i que ve d'arreu del món.

L'any 1917, l'ajuntament de Barcelona decideix crear l'arxiu històric de la ciutat. És la casa de milers de documents i llibres, on els barcelonins poden conèixer la seva història... ara, pel centenari, l'arxiu ha tret dels armaris documents inèdits, que parlen de l'evolució de la capital catalana. Una exposició que es podrà veure fins l'abril de l'any vinent.

Dijous es tanca la presó Model de Barcelona, just un dia abans de què es compleixin 113 anys de la seva inauguració. Dins dels murs del penal, s'ha viscut la història del segle 20, amb empresonats per idees polítiques i una quarentena d'execucions. La darrera, la de Salvador Puig Antich, amb garrot vil, a la recta final del franquisme. La Model ha estat un centre massificat i amb una forta repressió durant la postguerra. Hi ha hagut fugides, la més massiva la de 45 reclusos a finals dels 70 que van fer un túnel, també assessinats i motins, com el liderat pel Vaquilla el 1984

Hombre de confianza del expresidente catalán Artur Mas, Gordó fue gerente de CDC entre 2004 y 2011, secretario del Govern entre 2010 y 2012; conseller de Justicia entre el 2016 y consejero de la empresa pública Infraestructures de la Generalitat de Catalunya (GISA), con lo que tuvo responsabilidades organizativas y económicas, expone el auto del juez. Presuntamente, requería a empresas que optaban a concursos públicos a realizar "cuantiosas donaciones a dos fundaciones estrechamente vinculadas a CDC, en concreto, las fundaciones Catdem y Fòrum Barcelona". Así, habría conseguido que Constructora Pirenaica (Copisa) donara 100.000 euros a ambas fundaciones en el año 2012 a cambio de la adjudicación por el Consorci d'Educació de Barcelona y del contrato de obras de mantenimiento de varios edificios escolares públicos, que ascendían a 4,7 millones de euros.