Enlaces accesibilidad
Noves restriccions

El Govern decidirà "en les pròximes hores" si aplica un toc de queda per municipis

Per
El Govern reuneix la comissió delegada de la Covid-19 per decretar el toc de queda

La Generalitat decidirà "en les pròximes hores " si es torna a implementar el toc de queda en territori català, encara que no serà generalitzat sinò de caràcter municipal. El president de l'executiu, Pere Aragonès, reuneix la comissió delegada de la Covid-19 i posteriorment, a les 19:30 compareixerà al Pati dels Tarongers per explicar els detalls de les noves restriccions.

El mateix tinent d'alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, ha revelat aquest dimecres que la Generalitat decretarà "en qûestió d'hores" un toc de queda. "Estem a les portes que es decreti un nou toc de queda", ha explicat en la Comissió de Presidència després de reunir-se dimarts amb la consellera de Presidència, Laura Vilagrà; el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i el d'Interior, Joan Ignasi Elena, amb els quals coincideix que calen instruments que permetin revertir aquesta situació.

"Suposo que de moment afectarà els pròxims quinze dies i a partir d'aquí veurem com evoluciona", ha avançat Batlle, que troba clau que l'activitat a Barcelona acabi entre la 1 i les 6 de la matinada.

Només als llocs amb més incidència

L'informe dels serveis jurídics de la Generalitat avalen demanar al TSJC el toc de queda, però només per als municipis amb més incidència de covid-19 de Catalunya, com ha fet la Comunitat Valenciana.

El document jurídic de la Generalitat concreta, com a "condició", que el toc de queda s'hauria d'aplicar ara de manera heterogènia, en funció de les dades epidemiològiques de cada municipi. No es podria decretar a tot el país perquè, segons els juristes, seria necessària una declaració de l'estat d'alarma.

La justícia valenciana aplana el camí

El Tribunal Superior de Justícia valencià ha donat llum verda un toc de queda limitat entre la 1 i les 6 hores en 32 localitats d'aquesta comunitat amb els pitjors indicadors de la pandèmia. Per la portaveu de la Generalitat, Patrícia Plaja, aquesta decisió "ha aplanat el camí del confinament nocturn".

"No és una decisió que pugui prendre unilateralment el Govern" ni "de forma improvisada", ja que requereix de l'aval judicial. segons Plaja. que ha demanat ser "molt curosos" a l'hora de prendre una decisió d'aquest tipus que "vulnera drets fonamentals".

Pendents del TSJC

La Generalitat va acordar ahir limitar les reunions a deu persones i que totes les activitats, com a restauració i cultura, acabin com a màxim a les 00.30 hores davant l'escalada de contagis, si bé el decret necessita encara rebre el vistiplau del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que té un termini de tres dies per a resoldre, una vegada l'executiu li traslladi la seva proposta.

En aquest sentit, Plaja no ha concretat quan entrarà en vigor la resolució ni quant temps s'estendran les restriccions, però ha apuntat que, "amb molta probabilitat", s'implantaran la matinada del divendres al dissabte.

Els ajuntaments reclamen ajuda per fer complir les mesures

La portaveu del Govern assegura que estan "a disposició" dels ajuntaments catalans per a ajudar-los a complir amb les mesures anticovid. Plaja diu ser "conscient" que algunes mesures, com el tancament d'espais públics, és de "difícil" compliment, per la qual cosa ha ofert "ajuda institucional" perquè els ajuntaments puguin fer-les complir "de la millor manera" i siguin "el més efectives possibles".

La portaveu s'ha expressat així davant la pressió de diversos alcaldes de municipis catalans, com la de Barcelona, Ada Colau, o el de Badalona, Xavier García Albiol, els qui han recriminat a la Generalitat que els transfereixi la "responsabilitat" de vetllar perquè totes les activitats cessin les 00.30 hores.

Interior ja està dissenyant dispositius conjunts entre Mossos d'Esquadra i les policies locals, encara que ha cridat a ser "realistes" i "remetre'ns" al que va succeir durant l'estat d'alarma. "Les administracions faran el seu treball, però apel·lem a la responsabilitat de la ciutadania", ha afegit.