Enlaces accesibilidad

Gorg, el barri badaloní que allotjava un polvorí de misèria i abandonament

  • L'incendi en una nau ocupada en aquest barri fa evident un problema social que els veïns fa anys que denuncien
  • En aquest antic barri industrial en plena transformació conviuen antics propietaris amb migrants en situació de vulnerabilitat

Por

El barri de Gorg, on aquest dimecres s'ha produït el tràgic incendi en una nau industrial ocupada, és una de les zones de Badalona que ha experimentat la transformació urbanística més important en els últims 30 anys. A 25 minuts amb metro des del centre de Barcelona, ​​la construcció de nous habitatges ha transcorregut al mateix temps que l'abandonament de solars i fàbriques que han estat ocupades en els últims anys per migrants i persones sense llar.

L'incendi, en què han mort tres persones i 23 han resultat ferides, ha fet evident un problema d'extrema vulnerabilitat social. El consistori calcula que entre 100 i 150 persones malvivien a la nau industrial, però no descarta que siguin més i que puguin arribar a 200. Fins ara, unes 60 han estat identificades i sospiten que altres tantes podrien haver fugit per por no tenir papers. Els bombers han advertit que el nombre de víctimes podria augmentar, mentre que els veïns es pregunten per què s'ha mirat fins ara a un altre costat.

Gorg, un barri en transformació

Més de 5.741 veïns, segons últim padró municipal de la ciutat de 2015, conviuen al Gorg, un dels barris que desemboquen al Port de Badalona, ​​tradicionalment industrial, i que ha vist créixer la seva població els últims anys després de l'impuls del desenvolupament de la zona portuària. El pla de transformació de Gorg, aprovat el 1998, havia de suposar la transformació definitiva d'aquesta zona badalonina, però a causa de la crisi econòmica de 2008 aquest procés ha patit diversos retards. Es van començar a construir promocions de nous edificis i zones comercials per rehabilitar l'antiga zona industrial de la ciutat i així encaixar amb la resta de la ciutat, però encara no han finalitzat.

L'aspecte de fa 20 anys és molt diferent de l'actual. Cada vegada queden menys parcel·les buides i en el paisatge hi ha més construccions noves, la majoria prop del canal que havia de desembocar prop del Port de Badalona. Un projecte també estancat de fa molts anys.

Aquest barri limita també amb el reconegut Pavelló Olímpic de Badalona on es juguen els partits del club de bàsquet Joventut de Badalona i amb el Polígon Industrial Badalona Sud, una de les grans concentracions de majoristes d'origen xinès de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Els veïns de la zona sospiten que molts dels migrants que vivien a la nau es dedicaven a la recollida de la ferralla dels contenidors en aquest polígon o a la venda ambulant dels voltants. "Els veia sortir amb el seu sac que anaven a Barcelona amb el top manta o que anaven amb el carret a buscar ferralla", diu un veí a RTVE.es.

Encara que diverses ONGs, Creu Roja i els serveis socials de l'Ajuntament els prestaven suport sanitari, els veïns han estat testimoni de les condicions en què malvivien els migrants que ocupaven l'edifici de tres plantes i com la situació s'ha vist agreujada per la crisi del coronavirus. "És gent que està vivint en una situació infrahumana, abandonats de totes les administracions", explica a RTVE.es el portaveu de l'ONF CEPAIM, Raúl Martínez.

Una tragèdia que ja preveien els veïns

To i així, els veïns del carrer Guifré, on es troba la nau, ja havien denunciat prèviament de la situació en aquests solars, on puntualment denuncien que es produïen aldarulls i, asseguren, que des de feia dos anys havia augmentat la inseguretat a la zona. "Amb els veïns hi havia bona harmonia, però estava tot una mica deteriorat, tiraven escombraries ... Ens queixem moltes vegades, i va venir l'alcalde i va tenir moltes reunions amb nosaltres ...", explica a RTVE.es Calisto, president de la comunitat just al davant de la nau.

Quan van parlar amb l'alcalde l'última vegada, Calisto recorda que ja van alertar que aquesta situació podia acabar en tragèdia. "Li vam dir a Albiol que anava a passar alguna cosa algun dia i l'alcalde va dir 'que estava fent tot el possible. Ens va dir: ¿No veieu que no podem entrar? '. L'alcalde de Badalona, ​​Xavier García Albiol, assegura que, sense denúncia del propietari, no han pogut accedir a l'edifici i que van obrir un expedient disciplinari al propietari "per a usos no adequats", però que les administracions no poden entrar en una propietat privada.

Segons el mateix consistori, la nau feia més de set anys que estava ocupada, però alguns mitjans locals eleven la xifra a 12 o 15 anys. Les entitats locals denuncien deixadesa durant tots aquests anys per part de tots els governs: "Han fet un paper de mirar cap a un altre costat i mentre no passi res, anem fent.

Segons el mateix consistori, la nau feia més de set anys que estava ocupada, però alguns mitjans locals eleven la xifra a 12 o 15 anys. Les entitats locals denuncien deixadesa durant tots aquests anys per part de tots els governs: "Han fet un paper de mirar cap a un altre costat i mentre no passi res, anem fent. O moltes vegades, criminalitzar i combatre als més pobres", assegura des de la plataforma "Sant Roc Som Badalona", Carles Segués.

A la nau incendiada, el mateix dimecres a la tarda, la Guàrdia Urbana i la Policia Nacional havien establert un control perimetral de la zona per "problemes de civisme i convivència". Formava part d'el dispositiu de patrullatge que l'alcaldia hauria reforçat aquest estiu i a què el govern municipal va afegir l'ús d'un dron per controlar les ocupacions il·legals a la ciutat. Un servei que es va posar en marxa després d'un enfrontament entre els ocupes i el mateix Albiol el passat mes d'agost, quan l'ajuntament va decidir convocar la premsa davant de la finca per presentar la unitat Omega de la Guàrdia Urbana.

Una situació enquistada

L'incendi d'aquesta nau industrial no és un fet aïllat, recentment ja hi ha hagut diversos avisos en aquesta zona. La presidenta de l'Associació de Veïns del Gorg de Badalona, ​​Teresa Vinuesa, diu que la situació s'havia complicat des de fa més d'un any tot i que feia 13 anys que reclamaven solucions a l'Ajuntament de Badalona i alerta que hi ha més naus ocupades al barri.

Fa tot just un mes es va produir un incendi en un local ocupat en una altra zona de la mateixa ciutat a la plaça Trafalgar. En aquest cas, tot va acabar en un ensurt perquè no van trobar habitants i ningú va resultar ferit. Es tractava d'un local d'una entitat bancària que estava ocupat causant molts problemes als veïns .... Albiol, llavors, va tornar a insistir a demanar un canvi de lleis perquè considera que "protegeixen" als ocupes, cosa que sempre ha sostingut des que va recuperar l'alcaldia el passat mes de maig.

A finals d'octubre, la policial local badalonina desallotjava els baixos d'un local ocupat il·legalment des de feia més de dos anys al carrer Liszt, al barri de la Pau. En aquest cas, l'ajuntament va poder actuar perquè el local era propietat d'un particular que havia denunciat prèviament la situació sobre el qual l'Ajuntament hauria obert un expedient.

A la província de Barcelona, ​​l'ocupació es repeteix en altres ciutats com a la capital barcelonina, on l'ajuntament ha comptabilitzat 77 assentaments, la majoria barraques, on viuen 400 persones i sobreviuen com poden.