Enlaces accesibilidad

L'Olimpíada Popular de 1936

Per
Arxiu TVE Catalunya - Comarques - Els jocs olímpics de 1936 i 1992

Barcelona va optar quatre cops a celebrar uns JJOO fins que va aconseguir els Jocs de la XXV Olimpiada, els de 1992. Però a la capital de Catalunya se n'hi van organitzar uns altres que no es van poder celebrar, tot i que uns 5.000 atletes europeus ja eren a la ciutat: l'Olimpíada Popular de Barcelona.

El 1936 i el feixisme amenaçava Europa: per això, a l'estadi de Montjuïc -des del 2001 anomenat Lluís Companys en homenatge al president de la Generalitat- es va preparar per un esdeveniment internacional. Una competició esportiva com a resposta antifeixista i alternativa als Jocs Olímpics de Berlín de 1936.

L'Olimpíada Popular de 1936 a Barcelona la van organitzar els governs de la Generalitat, de Madrid i de París, i havíen de durar vuit dies, la setmana dels diumenges 19 i 26 de juliol. Però la revolta dels militar contraris al govern de la Segon República Espanyola i l'inici de la Guerra Civil ho van anul·lar tot...

A TVE Catalunya es va rodar la sèrie en català "La Terra i la cendra". per parlar d'aquells anys convulsos. Al primer capítol es fa referència a l'Olimpíada Popular de 1936.

A l'històric programa Comarques de TVE hi van dedicar una edició amb el títol de "L'Olimpíada perduda". És un debat abans dels JJOO de 1992 que inclou dos reportatges de la periodista Llúcia Oliva: "1936: L'Olimpiada perduda" i "1992: Ara va de bo".

Els podeu veure a l'encapçalament d'aquest text.

També us recomanem el reportatge de la periodista Magda Sampere titulat "Els últims romàntics" al programa -també mític- Giravolt. Està dedicat als brigadistes que van lluitar a l'exèrcit roig, en una visita que van fer a Catalunya ja de molt grans,