Enlaces accesibilidad

75 anys de la mort de Companys

  • Aquest 15 d'octubre farà 75 anys que el president de la Generalitat Lluís Companys va ser afusellat a Montjuïc
  • Les imatges de cinema de l'època, ara digitalitzades, ens permeten ser testimonis de part de la nostra Història
  • En uns dels espais que recuperem, Joan B. Culla aporta el testimoni d'un home que va ser present a l'execució

Per
Arxiu TVE Catalunya - Lluis Companys 1882-1940

En un panorama polític i tecnològic radicalment diferent, es compleixen 75 anys de la mort de Lluís Companys al fossar de Santa Eulàlia, a Montjuïc. A diferència d'aquelles persones que van protagonitzar els tristos esdeveniments de la guerra civil, nosaltres podem accedir i veure moments que han escrit la Història de pobles i nacions.

El primer documental que us presentem "Lluís Companys, 1882-1940" va ser escrit per Ferran Mascarell, conseller de cultura de la Generalitat des del 2010. En les tasques de redacció també hi va intervenir el director i historiador Jaume Barrachina.

Es tracta d'un documental històric sobre la personalitat política i humana de Companys. Hi veiem els cartells de l'Olimpíada popular que es volia fer contra l'organitzada pel règim nazi. Bombardejos de Barcelona, incendis, destrossa d'eglésies, el canvi de la moda a l'època, el senzill moment d'encendre els fanals de gas a la nit o les arengues a la ràdio per encendre les masses...

L'actor Jordi Dauder va donant pas a cadascún dels moments, des de la infància del president fins a la detenció per part de la Gestapo, quan era a París. La veu en off que acomiada les imatges davant la tomba de Companys és de Pau Garsaball.

L'enregistrament inèdit: el testimoni de l'execució

Salvador Alsius dirigia amb l'historiador Joan B. Culla un programa pioner dels molts d'història de Catalunya que ara tenim. "Memòria Popular" va mostrar en aquest cas documents inèdits de president Companys i un enregistrament també inèdit, aconseguit pel programa, d'un testimoni de l'empresonament, el judici i la a mort de Companys: és Manuel Bravo Montero, del cos de la guàrdia civil en el moments dels fets.

Al plató hi són també la neboda del president, Mercè Companys i un escorta del mateix preisident que va coincidir amb ell -ja a l'exili- quan van ser detinguts a París i empresonats.

Companys, "polític complex"

A l'espai de TVE Catalunya Clar i català del 1981, Mascarell escriu -amb Carme Cañadell- un altre guió on amb fotografies i imatges de cinema de l'època centra la mirada en el personatge públic: "Lluís Companys i Jover: president de la Generalitat i polític complex", es titula.