Enlaces accesibilidad

Nil Bohigas, referent de l'alpinisme català

  • Les expedicions de Nil Bohigas ens ajuden a recordar la seva passió per la muntanya
  • Us oferim imatges d'ell a l'Hindu Kush i el que ens va explicar quan preparava l'atac al Pol Nord

Per
Arxiu TVE Catalunya - Saraghrar

Nil Bohigas, un dels grans referents de l'alpinisme català, ha mort el mes de juny d'enguany amb només 58 anys. La seva passió era la muntanya i també l'exploració d'indrets tan solitaris ferèstecs com l'ártic. A més, va ser pioner del paravent de muntanya.

Una de les seves grans gestes va ser obrir una via a l'Annapurna central, amb Enric Lucas. Van passar set nits a la paret en estil alpí.

Precisament, una de les expedicions que el van donar a conèixer més encara entre el gran públic va ser la que encapçala aquestes lletres: va aconseguir fer el cim al Saraghrar, a l'Hindu Kush el 1982.

Aconseguits els vuitmil o els setmil, Nil Bohigas es va proposar arribar al Pol Nord. Així ho explica en el següent reportatge.

Bohigas va fer l'Annapurna a l’Himàlaia el 1984, i Torre Asgard a l’Àrtic el 1987, dos intents de fer el cim més alt del món, l’Everest el 1983 i el 1985. Hi arribà finalment l’any 1988 formant part de l’expedició dirigida per Conrad Blanch.

També va fer travesses en solitari a l'Himàlaia, al Pol nord magnètic el 1990 i va intentar aribar al pol nord geogràfic el 1992.

Com a especialista en parapent va volar des del cor de l’Àfrica, a les muntanyes de Kenya i també es va llançar des de 7.330 metres d’alt a l’Everest, l’any 1988.