Enlaces accesibilidad

Rosa Novell, vida dalt l'escenari

  • Rosa Novell va començar a fer teatre de ben jove i després televisió en català
  • L'actriu catalana Rosa Novell ens ha deixat a finals de febrer d'enguany

Per
Arxiu TVE Catalunya - Terenci a la Fresca - Rosa Novell

L'actriu catalana Rosa Novell ens ha deixat a finals de febrer d'enguany. Va quedar cega pel càncer que patia, però amb gran energia i passió va tornar a pujar als escenaris. Ara, amb només 61 anys, ha mort una gran dama del teatre català.

Una de les entrevistes més llargues que concedí a TVE fou la de l'espai Terenci a la fresca en el qual l'escriptor Terenci Moix conversava amb habilitat amb personatges destacats. L'enregistrament és del 1986 i el tenim al capdamunt d'aquestes ratlles.

Rosa Novell actuà als programes infantils i al teatre en català a TVE des dels 70

Rosa Novell va començar a fer teatre de ben jove i a la televisió en català ja interpretava senyoretes i dames a finals dels anys 70. Una de les primeres obres és El senyor Ramon no enganya ningú, escrita per Josep Elias i dirigida per Joan Bas. Novell hi treballa amb Alfred Lucchetti, Carme Contreras, Glòria Llopart i Miquel Cors.

El 1980 Rosa Novell va interpretar davant les càmeres de TVE a Miramar Una nit d'estiu, un text de Baltasar Porcel, al programa Novel·la.

Amb Hores d'Amor i tristesa d'Adrià Gual, comparteix escena a l'espai Gran Teatre amb Enric Majó i Carme Grau.

El 2010 Rosa actuava amb tota la seva força interpretativa als teatres de Reus i Barcelona en interpretar La dona justa, l'obra de Sándor Márai i que va adaptar l'escriptor Eduardo Mendoza. Protagonitzada per Rosa Novell, Àlex Casanovas, Cristina Plazas i Víctor Pi, l'obra se centra en un triangle amorós.

Dona coratjosa i bona coneixedora de la professió, li esqueia també agafar les regnes de la interpretació: la recordem en el treball de directora, quan dalt de l'escenari i interpretant alhora, es va embarcar amb l'obra Els missatgers no arriben mai de Biel Mesquida. Així ens ho va explicar el desaparegut programa cultural Continuarà

Però no oblidem els més petits: l'actriu representà un munt de papers als primers programes infantils en català a televisió. A Miramar es produien Quitxalla i Terra d'escudella, on va treballar Rosa Novell. Recuperem el capítol Fregolismes de l'espai Terra d'escudella.

La vinculació de Rosa Novell amb el Teatre lliure ens mou a incloure aquest documental dedicat als 25 anys de la institució.

Pel que fa a sèries, a TVE Catalunya, Rosa Novell també treballà a la sèrie Mare i fill, Societat Limitada