Enlaces accesibilidad
Dimarts 12 de març a les 18:15h i divendres 15 de març a les 11:20h a La 2

'Carràrius' visita els carrers d'Olesa, Banyoles, Vilafranca del Penedès, Tarragona i Sant Joan Despí

  • Rubèn Muntañà descobreix carrers plens de símbols, municipis condicionats per les aigües sulfuroses, la Rambla Nova de Tarragona i els edificis de Josep Maria Jujol

Per
Rubèn Muntañà a Tarragona
Rubèn Muntañà a Tarragona

'Carràrius' és el nou programa en català de divulgació històrica sobre els carrers de Catalunya de La 2. El presenta en Rubèn Muntañà i s'emet els dimarts.

www.rtve.es/carrarius

Al capítol d'aquesta setmana, 'Carràrius' visita Olesa, Banyoles, Vilafranca del Penedès, Tarragona i Sant Joan Despí. El presentador del programa, Rubèn Muntañà, recorrerà aquests cinc itineraris per visitar ciutats marcades i transformades per la presència d'aigües termals i carrers i artistes que segurament no reben el reconeixement que mereixerien.

A Olesa, a banda de conèixer com va fer canviar la vila l'aparició d'aigües sulfuroses després d'un terratrèmol, seguirem la pista d'uns quants símbols que avui en dia encara no tenen un sentit del tot clar. Dimonis, símbols pagans i icones utilitzades per antigues cultures com ara la celta ompliran el nostre passeig per la vila.

Banyoles també ha estat condicionada per les aigües sulfuroses. En aquest cas, les propietats de les aigües de la Font de la Puda són conegudes des de ben antic, però amb un fort ressorgiment durant el segle XIX, la mateixa època de floriment en què l'estany va canviar la seva fesomia amb l'aparició de les famoses pesqueres. També seguirem la pista dels primers habitants de la vora de l'estany i, òbviament, pararem esment a les llegendes que s'han creat a la zona. Entre elles, el famós monstre, que en origen era molt diferent a com ens l'imaginem avui en dia.

Parc Neolític de la Draga a Banyoles - Carràrius tve

A Vilafranca del Penedès coneixerem, entre altres coses, símbols oblidats decorant la façana d'un dels edificis emblemàtics del casc antic, i ens situarem a la plaça on se celebren moltes de les cerimònies d'una ciutat amb elements festius que es mantenen pràcticament intactes des del segle XVIII.

Tot seguit visitarem un exemple de carrer modern de la ciutat de Tarragona: la Rambla Nova. Es tracta d'un passeig carregat d'edificis modernistes i posteriors, que acaba oferint-nos una de les vistes més memorables del nostre territori: el balcó del Mediterrani, el lloc on els tarragonins van a "tocar ferro".

Per acabar descobrirem per què Sant Joan Despí és considerada una cita imprescindible del modernisme català, i visitarem un seguit de valuosíssimes mostres arquitectòniques de la mà d'un artista complet, Josep Maria Jujol, un autèntic geni que val la pena conèixer i revisitar.

Can Negre edifici de Jujol a Sant Joan Despí - Carràrius tve

RTVE

anterior siguiente