Enlaces accesibilidad
Dimarts 20 de febrer a les 20:05h a La 2

La història de les grans nevades i de la pràctica de l'esquí a Catalunya, aquest dimarts a 'Moments'

  • Raül Díaz presenta el programa des de la plaça Reial de Barcelona
  • El periodista Josep Maria Cadena recorda per a 'Moments' la gran nevada de 1962
  • El programa repassa la història de la pràctica de l’esquí a Catalunya amb l’escriptor i periodista Daniel Romaní

Por
moments la-nevada-del-1962-
moments la-nevada-del-1962-

'Moments', el programa de TVE Catalunya que repassa fets, històries i aspectes de la vida social i cultural de Catalunya, està dirigit i presentat per Raül Díaz i realitzat per Jordi Renú. El programa s’emet els dimarts a les 20:05 hores a La 2.

Amb l’arribada de les primeres nevades d’aquest hivern el programa 'Moments' vol recordar les tempestes de neu més importants que han afectat a Catalunya i que han quedat marcades a la memòria dels catalans. En un segon capítol, el programa repassa també la història de l'esquí a Catalunya.

Les grans nevades

La nevada més sonada i recordada és la del Nadal de 1962, que va deixar bloquejada Barcelona i moltes altres ciutats catalanes. A la capital, els tramvies es van haver de quedar al garatge i alguns barcelonins ho van aprofitar per esquiar pel carrer de Balmes i el passeig de Gràcia. Ens comenta la gran nevada Josep Maria Cadena que llavors, ara fa cinquanta anys, tot just començava a treballar de periodista.

L’any 1997 un altra nevada excepcional va deixar molts pobles aïllats, sobretot a Tarragona i quatre anys després va tornar a nevar tant que tot el territori va quedar col·lapsat. Arran d’aquella tempesta del 2001 va veure la llum el NeuCat, un pla destinat a activar els serveis d’emergència en cas de nevades. Manel Pardo, director general de Protecció Civil entre el 2011 i 2013 explica com s’actua arribat el moment i el què hi hem guanyat amb la seva aplicació.

El reportatge acaba amb la darrera nevada del 2010 que també va trasbalsar el país en deixar bloquejada Barcelona i la seva àrea d’influència.

El director del programa, Raül Díaz, presenta el programa a la Plaça Reial, un dels punts que recullen les impactants imatges que se’n conserven.

La pràctica de l’esquí a Catalunya

A Catalunya l’esquí es va introduir l’any 1908 com a activitat esportiva i de lleure. Albert Santamaria, membre actiu de la Secció d’Esports de Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya va importar de Suïssa el material i va fer practiques d’esquí i luges (trineus) als Rasos de Peguera.

La pràctica de l’esquí es va estendre ràpidament: Núria, Ulldeter, el Montseny, Ribes de Freser, Camprodon,… L’esquí va popularitzar-se sobretot amb l’arribada del tren a La Molina el 1922. Només dos anys més tard, el 1924, l’esquí esdevenia esport olímpic, es creava la Federació Internacional d’Esquí, i s’obria l’estació d’esquí de La Molina. Ara, a Catalunya hi ha fins a setze estacions d’esquí, tant alpí com nòrdic.

Acompanyats de l’escriptor i periodista Daniel Romaní, autor de “L’esquí a Catalunya. 100 anys d’història”, reviurem més de deu dècades de pràctica de l’esport blanc al nostre país a través dels seus protagonistes, els seus escenaris, les competicions, el material, els remuntadors mecànics…..

RTVE

anterior siguiente