Llibres, píxels i valors Ràdio 4

Llibres, píxels i valors

Divendres de 22.00 a 22.30 hores. Dissabte de 07.30 a 08.00 hores

www.rtve.es /pages/rtve-player-app/2.17.1/js/
  • A la meva llista
  • Als meus favorits
  • Llibres, Píxels i Valors - 4 d'octubre de 2019

Llibres, Píxels i Valors - Els impostors en la lectura. Desencadenats. Bernat Ruiz Domènech. Edicions Saldonar

04 oct. 2019

 

A partir d'un article d'Anna Guifé, el sector editorial, crítics i escriptors es varen confessar. Els impostors de la lectura són aquells que asumeixen que no hi ha temps material per llegir tot allò que és imprescindible. Cal esborrar el sentiment de culpa i la pressió. Això ens porta a reivindicar la figura de Juan Sánchez Sánchez, vinculat a la Biblioteca de Castella La Manxa. Una vida consagrada a fomentar la lectura i les biblioteques públiques. Va començar recorrent els pobles de la Manxa en un bibliobús mentre estudiava Història. Sempre va mantenir la seva postura reivindicativa i crítica amb la gestió política de la cultura. Va haver de batallar amb les retallades en cultura i amb l'esquinçament dels programes d'ajuda a les biblioteques públiques.

Entrevistem a Bernat Ruíz Domènech, propietari de l'editorial Apostrop i autor d'un llibre que ha remogut el sector cultural i editorial. Desencadenats. Un nou mercat per al llibre independent editat per Saldonar. Parla de les fortaleses i debilitats del mercat editorial, una veu crítica amb el statuo quo, que proposa reflexionar i unir forces. Es tracta de fer autocrítica, generar debat (i ho ha fet). Analitza el sector del llibre, i proposa crear un Clúster del Llibre en Català que superi les estructures gremials i la Cambra del llibre. Una idea que exigeix replantejar com es produeix i es ven un llibre avui en dia.

Desencadenats de Bernat Ruíz Domènech apunta que la prescripció lectora i la promoció de llibres pels mitjans tradicionals com la premsa han fet una davallada. Els canvis tecnològics en difusió de continguts han canviat el panorama de l'edició amb uns continguts que s'amplien i s'actualitzen constantment. Les metadades es fan indispensables a l'hora de planificar les edicions.

Hi ha altres transformacions necessàries i urgents com aconseguir més transparència i crear una eina d'ús comú per a editors, distribuïdors i llibreters. Un Repositori neutre d'Informació del Llibres. Bernat Ruíz Domènech parlar de la creació d'una plataforma de micromecenatge pròpia i especialitzada en projectes editorials. Construir una audiència pròpia. Cal reformar l'economia del llibre, evitar magatzems buits, llibreries plenes i estoc zero. L'autor de Desencadenats apunta a la selecció dels canals de venda.

A les petites editorials que han florit la darrera dècada són viables amb tirades amb què editorials grans i mitjanes perdrien diners. Bernat Ruíz Domènech els insta a créixer fent les coses millor, no fent-ne més. A Desencadenats també es disecciona l'autoedició, el canvi d'hàbits o les llibreries independents. Un assaig ben documentat i amb alternatives al desencís. Es tracta de renovar-se o morir.

Aquest diumenge seran a LiberisLiber de Besalú, la cita que arriba a la seva 10ena edició. La cita de les editorials independents on Bernat Ruiz Domènech presentarà Desencadenats amb Txetxu Barandiaran i la gestora cultural, Carme Fenoll.

veure més sobre "Llibres, Píxels i Valors - Els impostors en la lectura. Desencadenats. Bernat Ruiz Domènech. Edicions Saldonar" veure menys sobre "Llibres, Píxels i Valors - Els impostors en la lectura. Desencadenats. Bernat Ruiz Domènech. Edicions Saldonar"

Els últims 229 programes de Llibres, píxels i valors

  • Ver Miniaturas Veure Miniatures
  • Ver Listado Veure Llistat
Cercar per:
Per dates
Per tipus
Tots els vídeos i els àudios

L'administrador de la pàgina ha decidit no mostrar els comentaris d'aquest contingut en compliment de les Normes de participació

comentarios.nopermitidos