Llibres, píxels i valors   Llibres, píxels i valors - 18 de gener de 2019 18/01/2019 26:07

S'han presentat els resultats de #Cuéntalo. Prop de 3milions de tuits en 10 dies. Més de 150mil relats únics d'agressions sexuals narrades directament per les seves víctimes. S'ha presentat al Centre Cívic Drassanes de Barcelona i mostra les primeres dades recollides del moviment a Catalunya. La periodista Cristina Fallarás arrencava aquesta etiqueta el 26 d'abril de 2018 quan l'Audiència Provincial de Pamplona dictava sentència contra la Manada: abús sexual pels 5 homes que varen abusar d'una noia de 18 anys als San Fermines de 2016. Indignada, l'endemà, va escriure "hem d'explicar les agressions, companyes. Aquest relat ens l'han robat. L'hem de construïr perquè altres ho reconeguin". I així va néixer l'etiqueta #Cuéntalo.

Les xifres resultants de #Cuéntalo són impressionants i el més important és que les dones van parlar de forma voluntària, en tromba, i responent a un sol hastag, procedent d'un sol compte. Dades objectives que permeten refutar les fal·làcies. S'han analitzat les dades amb la col·laboració del Barcelona Supercomputing Center i es poden consultar a http://www.proyectocuentalo.org. Una memòria col·lectiva de violència masclista mai abans narrada.

Caminem del braçet de la nostra prescriptora cultural, Maria Dolors Sàrries, per abordar diversos temes que passen pel cinema, la literatura, els homenatges i la pintura. Comencem parlant de Mary Poppins, un personatge que ens remet a la nostra infantesa i a una imaginació desbordant. Tots tenim a la retina el clàssic de 1964 de Robert Stevenson amb Julie Andrews i Dick van Dyke. Enguany Disney ha realitzat el remake El Retorn de Mary Poppins amb la que Disney recupera el personatge de la mà de l'actriu Emily Blunt.

Però avui descobrirem la història de la seva autora P.L.Travers i la lluita amb Walt Disney per portar-la al cinema i cedir els drets. Una història ben explicada a Saving Mr. Banks un film protagonitzat per Emma Thompson i Tom Hanks. Li va costar 21 anys convèncer a l'autora de l'adaptació al cinema. No li va agradar el resultat perquè era un film massa optimista que no reflectia els alts i baixos de la seva vida. Una història personal dramàtica, on va evitar el suïcidi de la seva mare.

Cervera, Capital de la Cultura Catalana 2019 amb un programa amb 200 activitats de proximitat i interdisciplinàries. Més de 250 artistes i creadors, repartits en 25 escenaris. Una proposta llargament reivindicada per promocionar a nivell global, Cervera i la comarca de La Segarra. Un programa per donar valor a la riquesa cultural de la ciutat i que es presentarà demà.

Maria Dolors Sàrries també ens parla de l'homenatge a la Degana de les Lletres Catalanes, Teresa Juvé, a qui reten homenatge aquesta nit a la 7ena edició del Tiana Negra. Un reconeixement especial a la seva trajectòria. Pedagoga, escriptora que complirà 98 anys, que va passar per l'exili a França, va participar a la Resistència Francesa i es va casar amb el polític Josep Pallach. Té moltes obres publicades i acaba d'editar amb Meteora una nova novel·la L'Arbre Trencat, protagonitzada pel portantveus del Rei, Jaume Plagumà que s'haurà d'enfrontar a un assassí sanguinari que s'empara en els convents.

Acabem el programa amb una recomanació especial. Una exposició interactiva al Círculo de Bellas Artes de Madrid. Es titula Van Gogh Alive. The Experience i la podeu veure fins el 26 de febrer, després viatjarà a París a l'Atelier des Lumières. Una oportunitat única de deixar-se embolcallar per la màgia de despertar els 5 sentits. Les pintures de Van Gogh s'apoderen de parets, terra i columnes amb l'únic objectiu que t'apassionis pel seu treball pictòric. A banda hi ha música en directe. Una exposició que ha rebut milions de visitants a tot el món i que ja ha recorregut 4 continents.

Llibres, píxels i valors
Más opciones