Llibres, píxels i valors   Llibres, píxels i valors - 28 de juny de 2019 28/06/2019 26:39

Felicitem els companys de Ruido Photo pels seus 15 anys. Celebren, amb una festa a Can Batlló, el que costa sobreviure en el món dels Drets Humans i la imatge documental. El seu lema és: no ens importen les imatges, ens importen les històries. Ruido Photo és un col·lectiu de fotògrafs que exposen, eduquen, treballen en fotografia participativa i amb audiovisuals. Un dels seus projectes més potents és The Backway: la ruta migratòria complerta. Una ruta que va des d'Àfrica de l'Oest cap Europa (Gàmbia, Senegal, Sierra Leona, Mali, Níger, Tunísia i les aigües territorials libies del Mar Mediterrani).

The Backway ha obtingut una Beca National Geographic per aquest treball amb el que expliquen el fenomen d'aquesta ruta migratòria en tota la seva complexitat a través de mapes, cròniques, entrevistes, gràfics, videos, imatges de gran format i cites de testimonis que interpel·len al públic. Treballen en termes de justícia social, Drets Humans, sensibilització, independència, compromís social, coratge, professionalitat davant les injustícies. La seva aproximació a les víctimes és sempre des d'un respecte total i empatia amb la finalitat de visibilitzar realitats humanes complexes sense reproduir victimismes.

Entrevistem a Silvia Omedes, directora de Photographic Social Vision. Celebra la supervivència d'un col·lectiu com Ruido Photo perquè porten 15 anys de rigor, sumant molt talent fotogràfic al relat global, compartint i difonent veritats incòmodes, però necessàries. El fotoperiodisme es converteix en una eina bàsica per posar nom i relat a les històries que ens colpegen com és el cas de la mort d'Oscar i Valeria Martínez al intentar creuar el Rio Bravo, a la frontera de Mèxic amb els EUA.

Silvia Omedes ens explica el taller de fotografia participativa, Material Sensible, creat per l'Àrea d'Educació de Photographic Social Vision amb col·laboració amb la Fundació Vicky Bernadet. Des del mes de març passat hi treballen Alice Monteil i Mireia Plans de l'Àrea d'Educació al costat de la psicòloga Núria Grau. Acompanyen a dones que han patit abusos sexuals a la infància en la seva recuperació, oferint-los la fotografia com a eina d'expressió i potencial creatiu per explicar la seva pròpia història i trencar el bucle que les situa com a víctimes.

El resultat de Material Sensible es farà públic en una exposició en un nou espai artístic de Barcelona, Chiquita Room el proper mes d'octubre. Silvia Omedes apunta que es tracta de utilitzar la fotografia com a mitjà per reconstruir el seu relat. Els abusos sexuals a la infància és una xacra social que és perpetrada majoritàriament per homes i afecta majoritàriament a dones, nenes i nens, els que tenen un grau d'indefensió major. Es tracta de desvictimitzar, que reconstrueixin les seves històries, les documentin en primera persona i puguin reparar la seva identitat. Sensibilitat, respecte i confiança.

Silvia Omedes, directora de Photographic Social Vision, és la curadora de l'Arxiu de Joana Biarnés i a partir del setembre han preparat una exposició sobre el seu treball en el camp de la moda. Una preciositat encara no prou reconeguda que es farà al Centre d'Art de Tarragona, Tinglado 2. Joana Biarnés va ser pionera, valenta, vital, visionària, intel·ligent i plena de talent. Dels seus 90mil negatius, encara queden moltes joies a descobrir. Deia la gran Joana Biarnés que la fotografia és vida i el camí directe a la memòria.

Leopoldo Pomés i les seves memòries "No era pecat. Vivències d'una mirada" Edicions 62. Fotògraf, publicista, poeta, gastrònom i ara escriptor de les seves vivències. Va portar la modernitat al món de la fotografia, renovador de la imatge i del llenguatge comercial. Sílvia Omedes destaca com sap captar la mirada Leopoldo Pomés, perquè ha vist el seu extens arxiu i les coses que encara queden per descobrir. Fotògraf de Dau al Set, personatge clau de cèlebres anuncis i de les Bombolles de Freixenet, gastrònom, bon amfitrió, amic dels seus amics, hedonista i Premi Nacional de Fotografia. Us recomanem les seves memòries.

Llibres, píxels i valors
Más opciones