Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba


Primer dia de Carles Puigdemont al capdavant del govern i ho fa en plena polèmica per la fórmula que va utilitzar per prendre possessió del càrrec en la que no va retre fidelitat al rei, la Constitució i l'Estat. Els serveis jurídics de l'Estat ja estan estudiant la legalitat de la fórmula. El president Rajoy ha dit que, en funció del que diguin els informes, impugnaran la presa de possessió i ha afegit que no pensa deixar-li passar ni una.

Declaracions prèvies a l'inici de la sessió de la Constitució del Congrés en la que s'ha escollit a Patxi López com a president de la cambra. Ho ha fet amb els vots del PSOE i de Ciutadans i l'abstenció del PP que, a canvi, serà el partit amb més representats a la mesa. Podemos ha presentat la candidatura de Carolina Bescansa que ha protagonitzat una de les imatges del dia al anar al ple amb el seu fill. A aquesta hora els diputats juren o prometen el seus càrrecs.

Un nou cas de violència de gènere ha sacsejat aquest matí Vila-seca, a Tarragona. Un home ha matat la seva exparella en ple carrer i després s'ha suïcidat.

Les temperatures anormalment altes d'aquest hivern han accelerat la floració dels ametllers. A les terres de Lleida, igual que a molts altres indrets de Catalunya, és habitual aquests dies veure ametllers florits. Els pagesos però estant preocupats perquè les baixes temperatures i les gelades previstes per aquests dies poden perjudicar la futura collita.

A poques hores del derbi de Copa del Rei a Cornellà. L'Audiència Nacional ha citat a declarar Neymar com a investigat per delictes d'estafa i corrupció entre particulars el 2 de febrer. El dia abans també hi hauran de comparèixer Bartomeu i Sandro Rosell per la demanada del grup DIS.

 

PRIMERA POLÈMICA. ELS SERVEIS JURÍDICS DE L'ESTAT ESTUDIEN LA FÓRMULA UTILITZADA EN LA PROMESA DE PUIGDEMONT.

ARRENCA LA LEGISLATURA. EL SOCIALISTA PATXI LÓPEZ ESCOLLIT PRESIDENT DEL
CONGRÉS GRÀCIES A L'ACORD DE PP, PSOE I C'S.

VIOLÈNCIA DE GÈNERE.UN HOME MATA A LA SEVA EXPARELLA AL MIG DEL CARRER I DESPRÉS SE SUÏCIDA.

AMETLLERS FLORITS. LES TEMPERATURES ALTES HAN ACCELERAT EL PROCÉS I L'ARRIBADA DEL FRED PODRIA PERJUDICAR LA COLLITA.

CAS NEYMAR. EL BRASILER HAURÀ DE DECLARAR COM A INVESTIGAT EL 2 DE FEBRER, A L'AUDIÈNCIA NACIONAL.

Francesc Homs ha marcado las líneas de actuación de su partido para esta legislatura: "Hay que hacer mucha pedagogía, escuchar mucho y, como siempre hemos tenido, con talante de implicarnos en las cuestiones que sean de interés para Cataluña, que es nuestra razón de ser". El líder de Democràcia i Llibertat en el Congreso ha pedido también más diálogo (13/01/16)

El presidente del PP catalán, Xabier García Albiol, ha señalado este martes en La Noche en 24 que su formación no tendrá "ningún tipo de problema" en que se aplique el artículo 155 de la Constitución en caso de que el nuevo presidente, Carles Puigdemont, siga adelante con los planes independentistas de Junts pel Sí y la CUP. Albiol ya había asegurado esta tarde a su llegada a la Junta Directiva Nacional del PP en Madrid que como senador votará “con mucho gusto” para respaldar su aplicación en caso de que el nuevo gobierno catalán siga con sus planes de "ruptura" con España. Albiol ha asegurado que el actual Gobierno de España "tiene previstos todos los escenarios" para que la hoja de ruta de los independentistas no se lleve a cabo. "Podemos estar tranquilos", ha asegurado el dirigente 'popular' catalán aunque la situación sea, en su opinión, "preocupante" y "desagradable".

La diputada de la CUP en el Parlament de Cataluña Gabriela Serra ha negado que el acuerdo que alcanzaron con Junts pel Sí para investir a Carles Puigdemont les haya dejado "tocados" como formación o que haya supuesto una “humillación” por parte del ya expresidente Artur Mas. En una entrevista en La Noche en 24, Serra ha reconocido, no obstante, que les molestó el "aire altanero" de Mas días antes cuando les calificó de "radicales antisistema". Serra ha señalado que ellos han demostrado tener "conciencia de país y futuro" aunque Artur Mas se la negó entonces y que han evitado que este último cumpliera con su amenaza de "o Mas o marzo", en alusión a una nueva convocatoria de elecciones. Serra ha reconocido que el acuerdo alcanzado con Junts pel ¨Sí es "superable" pero que podía haber sido "peor" y que han logrado lo "máximo que podían alcanzar" en el tiempo que tenían. La diputada de la CUP han negado que ellos tuvieran que entregar "ninguan cabeza" de su partido a cambio de que Mas se retirara en alusión al punto del acuerdo que señala que dos de sus parlamentarios tienen que integrarse en la dinámica del grupo de Junts pel Sí.

Carles Puigdemont ha prometido su cargo como presidente de la Generalitat de Cataluña sin mencionar ni al rey ni a la Consitución. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell ha utilizado una fórmula inédita hasta ahora, y sólo le ha preguntado por la fidelidad al pueblo catalán representada por su Parlamento.

El Gobierno, que ha estado representado en el acto institucional por el ministro del interior, ha pedido a la Abogacía del Estado que estudie si la pregunta es legal. Antes de la toma de posesión, Mariano Rajoy ha insistido en la necesidad de respetar la legalidad.

Carles Puigdemont ya es el nuevo presidente de la Generalitat. Ha tomado posesión del cargo, prometiendo fidelidad al pueblo catalán y obviando a la Consitución y al rey. En su primer discurso como presidente se ha comprometido a responder a las expectativas de los ciudadanos de Cataluña y a explicar mejor su proyecto para implicar a más personas. Considera que los catalanes están "ahogados, humillados y menospreciados" por el Estado.

  • Hores abans de prendre possessió com a nou president de Catalunya, Carles Puigdemont recollia les últimes pertinences del despatx de l'ajuntament de Girona, ciutat d'on era alcalde fins ahir. També ha aprofitat per despatxar amb la tinent d'alcalde a l'espera de conèixer qui dirigirà l'ajuntament gironí./ l'acte de presa de possessió es farà d'aquí a tres hores, a les 7 de la tarda, en un acte solemne en què Puigdemont rebrà el traspàs de poder de mans del seu antecessor, Artur Mas, en presència del mnistre d'interior en funcions, Jorge Fernández Díaz i que podreu seguir pel 24 horas
  • El fet que el Rei Felip decidís no rebre a la presidenta del Parlament ha creat polèmica. El ministre de Justícia assegura que el Rei ha complert amb les seves obligacions al sancionar el nomenament de Carles Puigdemont... mentre, que a Carme Forcadell li hagués agradat ser rebuda per explicar-li la situació a Catalunya.
  • Catalunya ha batut aquest any un récord de trasplantaments, 954.
  • Rècord històric el 2015 de passatgers a l'aeroport de Barcelona. Quasi 40 milions d'usuaris van passar l'any passat pel Prat, el que suposa un 5'7 per cent més que el 2014. L'Àngel Pons ens ho explica./ L'Ajuntament de Barcelona contempla reduir les places d'allotjaments turístics d'algunes zones de la ciutat./ Un ciclista va ser gravat mentre circulava per la ronda litoral aprofitant el rebuf d'un autobús
  • Els entrenadors del Barça i de l'Espanyol han recuperat aquest migdia la tradició de la fotografia i encaixada de mans conjunta abans del derbi de demà a Cornellà-El Prat
  • La Filmoteca de Catalunya s'obre a partir d'avui a l'univers cinèfil d'Isabel Coixet... I ho fa mitjançant un cicle de pel·lícules escollides per ella mateixa i protagonitzades per dones al límit.


Carles Puigdemont feia caixes aquest matí al seu despatx de Girona. Aquest tarda es convertirà oficialment en president de la Generalitat on es fan els últims preparatius per l'acte on pendrà possessió del càrrec. Dijous ho faran els membres del seu govern que manté la estructura prevista d'equilibris a Junts pel sí. Mentrestant, cueja encara el debat sobre si el rei Felip sisè hauria hagut de rebre la presidenta del Parlament, un fet que no és necessari i que no s'ha fet en el cas dels últims presidents autonòmics investits.

A L'Informatiu repassarem molts dels moments de la primera sessió de judici del cas Nóos que acabava a les 10 de la nit i veiem sortir a la Infanta Cristina i a Iñaki Urdangarin junts després de més de 12 hores de vista oral. El procés es reprendrà el 9 de febrer. Aleshores les jutgesses hauran de decidir si atenen les peticions de la fiscalia, l'advocacia de l 'estat i la defensa de no jutjar a la germana del rei.

Catalunya es manté a la cua de donants d'Espanya tot i que en l'últim any hi hagut un augment. El 2015 es va tancar amb 34 donants per cada milió d'habitants lluny dels 40 que hi ha de mitjana a tot Espanya. Pel que fa als trasplantaments, n'hi va haver 954. Espanya es manté com a país líder en aquest tipus d'operacions.

L'altra dada del dia és que l'aeroport del Prat ha batut un nou rècord al 2015 amb gairebé 40 milions d'usuaris. A L'Informatiu recollirem una imatge d'un ciclista circulant a més de 60 quilòmetres per hora per la ronda de Barcelona al darrera d'un autobús aprofitant l'efecte rebuf.

L'endemà que Messi conquerís la cinquena pilota d'or, Barça i Espanyol afinen la preparació del seu tercer derbi en poc més de 10 dies. Demà a la nit, tornada dels vuitens de la Copa a Cornellà. Els culés hi arriben amb la tranquil·litat del "4 a ú" de l'anada. De nou, es preveu un partit amb tensió.

A las siete de la tarde, en el Pala de la Generalitat, tomará posesión de su cargo el presidente catalán, Carles Puigdemont. Este martes, el Boletín Oficial del Estado ha publicado su nombramiento y el cese de su predecesor, Artur Mas. A la espera de conocer el diseño exacto de su Gobierno, desde Junts pel Sí han insistido en que van a tratar de dialogar con el Gobierno central.

CARLES PUIGDEMONT. EL PRESIDENT PRENDRÀ POSSESSIÓ DEL CÀRREC AQUESTA TARDA EN UN ACTE A LA GENERALITAT.

CAS NÓOS. EL JUDICI ES REPRENDRÀ EL PROPER 9 DE FEBRER I JA SABREM SI LA INFANTA CRISTINA SEGUEIX ACUSADA.

DONACIONS 2015. CATALUNYA AUGMENTA EN NÚMERO DE DONANTS PERÒ ES MANTÉ A LA CUA D'ESPANYA.

COMPORTAMENT PERILLÓS. UN CICLISTA CIRCULA PER LA RONDA A MÉS DE 60 KM/H DARRERA D'UN AUTOBÚS.

A LES PORTES DEL DERBI. AL BARÇA, ARDA PODRIA SUBSTITUIR LUIS SUÁREZ I A L'ESPANYOL SÓN BAIXA PER SANCIÓ HERNÁN PÉREZ I DIOP.

El diputado de Junts pel Sí Toni Comín, probable próximo conseller de Sanidad, apuesta por la cooperación entre iguales de Cataluña con España.

"Cualquier Estado prefiere que sus vecinos sean vecinos de éxito, y preferimos con estos Estados vecinos de éxito tener una cooperación profunda porque en beneficio nuestro nos irán mejor las cosas si somos capaces de cooperar, pero queremos que esta relación con España se haga desde la bilateralidad real, desde la horizontalidad real", explica el político independentista (12/01/16).