Enlaces accesibilidad

Els tortells de Reis clàssics dominen tot i les propostes innovadores

El Gremi de Pastissers preveu un any "fort" pel que fa a la venda de tortells de Reis
Maria Bosch | Marga Esparza | Isabel Fernández

Un dels productes que no pot faltar a les taules pel dia més màgic de l'any és el tortell de Reis. El sector preveu més d'un milió de vendes d'aquests productes amb preus que oscil·len entre els 20 i els 50 euros. Aquest dilluns, s'han format cues a moltes pastisseries per recollir-los.

Praliné i té matxa: entre les novetats

La majoria dels catalans decideixen no innovar i es decanten pels tortells tradicionals. El president del Gremi, Miquel A. Zaguirre, assegura que els de massapà i els farcits de nata, trufa o crema són els que més força tenen, tot i que també hi trobarem algunes novetats, com els farcits de praliné o té matxa.

Els pastissers preveuen un dia de Reis "fort" amb més d'un milió de tortells venuts

Els pastissers recorden que la fruita que guarneix els tortells, com la taronja, les cireres o el meló, és natural i es bull amb aigua i sucre, i això fa que es perdi el seu color i després la tenyeixen amb colorant natural.

L'origen del tortell de Reis

Es creu que l'origen del tortell de Reis es troba en les festes d'hivern que feien els romans, on se servien unes coques amb figues, dàtils i mel. Va ser al segle III d.C. quan s'hi va introduir la fava, que llavors era símbol de prosperitat i fertilitat.

A la França del segle XVIII, però, un cuiner va voler sorprendre Lluís XV introduint-hi una moneda d'or i, des de llavors, la sorpresa més preuada és la moneda, que després es convertiria en una figureta. A Catalunya, la tradició de menjar tortell de Reis és força recent i es va implantar a Catalunya a principis del segle XX.