Enlaces accesibilidad

La biblioteca de Torre Baró es diu ara 'Mària Sànchez', en homentage a una gran periodista de carrer

  • El nom de Mària Sánchez el porta des d'ara la biblioteca que dona servei als barris de Torre Baró, Vallbona i Ciutat Meridiana, a Nou Barris
  • Un nom que s'escau a un districte amb falta serveis, exemple de les reivindicacions veïnals a les que la periodista va donar veu durant 35 anys

Per
Mària Sánchez parlant en directe per L'Informatiu de TVE Catalunya
Mària Sánchez parlant en directe per L'Informatiu de TVE Catalunya

El nom de la periodista Mària Sánchez és des d'ara el d'una biblioteca de Barcelona. I li escau, perquè és l'equipament d'un districte obrer de Barcelona. Situada a Torre Baró, acull els veïns d'aquest barri i als de Vallbona i Ciutat Meridiana. La 'Biblioteca Zona Nord - Mària Sánchez', un indret de cultura i d'entreteniment en una zona amb carències històriques, pren el nom d'una periodista compromesa. Mària sempre anava a conèixer la realitat de la ciutat de primera mà, escoltava els veïns, associacions, comerciants i entitats, i els donava veu a les notícies, especialment si la reivindicació afectava els drets socials de les persones.

El de Mària Sánchez, nom idoni per a aquesta biblioteca pública

Construïda el 2009, aquesta biblioteca és un equipament polivalent i imprescindible per a Nou Barris. Aquí s'hi van aixoplugar milers d'immigrants arribats als anys 50 i 60 d'arreu d'Espanya, en pisis petits o construccions fetes a mà per ells mateixos.

L'accés a la cultura, per al creixement personal, és imperiós. Cal trencar els sostres de vidre, facilitar la realització personal i el progrés de qui no disposa d'oportunitats.

I a Nou Barris, la lluita per aconseguir trobar al barri tot el necessari i poder anar i tornar de la feina, sense haver d'invertir gran part del temps de descans, són reclamacions constants.

La biblioteca de Torre baró porta des d'ara el nom de Mària Sánchez

La biblioteca de Torre baró porta des d'ara el nom de Mària Sánchez

La lluita veïnal és un dels valors que Mària Sánchez va atendre sempre durant els 35 anys que va treballar als Serveis Informatius de RTVE a Catalunya. Una dona amb 'capacitat d'atenció, d'escolta, d'anàlisi, de contrast, de caràcter conciliador, dialogant i resolutiu', com la van definir els companys en el moment de la seva trista pèrdua. Per a diferents generacions de periodistes que van tenir la sort de conèixer-la, treballar-hi i gaudir de la seva amistat, tres aspectes que anaven sempre junts, Mària Sànchez ha estat un exemple d'esforç i dedicació. A qui no l'hagi conegut li pot semblar una descripció massa exagerada, però no ho és pas.

Com a redactora o cap de secció, va seguir la informació social i municipal de Barcelona durant més de vint anys. Per això, el 2016 va rebre la medalla al reconeixement a la trajectòria professional de la Guàrdia Urbana. I l'any 2023, ja a títol pòstum, va la Medalla d'Or al Mèrit Cívic de l'Ajuntament de Barcelona.

Una imatge d'una entradeta en directe, per als informatius, de Mària Sánchez, rodejada de càmeres

Una imatge d'una entradeta en directe, per als informatius, de Mària Sánchez, rodejada de càmeres ARXIU RTVE

Va defensar sempre el paper d'RTVE com a empresa de servei públic, i per això el 1997 va impulsar la creació del programa 'El Escarabajo Verde', dedicat a divulgació de l'ecologia i la cura de l'entorn. En va ser directora i redactora, i ara un dels premis anuals que atorga l'espai és el guardó 'Mària Sánchez Ledesma, per a una tasca periodística en favor del medi ambient'.

Precisament, avui mateix es lliura la segona edició d'aquest premi a l'Hivernacle de la Ciutadella. El lloc on fa 27 anys la mateixa Mària ens va presentar aquest nou espai.

La 2 estrena un programa d'ecologia: El Escarabajo Verde

L'acte d'homenatge a la periodista a la biblioteca 'Zona Nord – Mària Sánchez' es fa avui a les 18:30h, amb l'assistència dels companys de professió, veïns i veïnes i l’Associació de Veïns de Ciutat Meridiana, amics i familiars. La biblioteca és al carrer de Vallcivera, 3 bis, de Nou Barris. Mària Sánchez ens va deixar el mes de març de 2023, als 59 anys, víctima d'un càncer.