Enlaces accesibilidad

Els estudiants de la UB aixequen l'acampada en suport a Palestina

  • La UB trencarà la col·laboració amb la Universitat de Tel-Aviv
  • També suspèn cautelarment els acords i convenis amb empreses vinculades al conflicte

Per
El Consell de Govern de la UB aprova trencar relacions amb institucions d'Israel.
El Consell de Govern de la UB aprova trencar relacions amb institucions d'Israel.

Els estudiants de la Universitat de Barcelona (UB) aixecaran l'acampada aquest divendres, després que el Consell de Govern hagi aprovat trencar relacions acadèmiques amb les institucions israelianes i suspengués els acords i convenis amb empreses relacionades.

Ho celebren com una "victòria històrica" i preparen però, junt amb diverses entitats propalestines, la convocatòria d'una vaga general de cara al juny.

Els estudiants de la UB posen fi a l'acampada | Helena Oset

A més, a més, han reclamat que el grup establert pel consell estigui format per quatre membres designats per l'equip de govern i quatre membres escollits per l'acampada, per assegurar-se que es compleixen tots els compromisos.

La UB trenca amb Tel-Aviv

La UB es posiciona oficialment contra la guerra a Gaza i cancel·la les relacions acadèmiques i institucionals amb l'estat d'Israel. A partir d'ara, s'acaben les col·laboracions amb la Universitat de Tel-Aviv i no s'establiran convenis fins que no es garanteixi una situació de "pau absoluta i de respecte dels drets humans".

Així ho ha aprovat el Consell de Govern de la UB que, a més a més, ha assumit la suspensió d'acords amb empreses vinculades al conflicte. Tot i que, assegura, farà un "estudi profund i contrastat" de la llista elaborada pel Comitè de Recerca i Transparència d'Universitats amb Palestina.

La decisió va estar presa en el claustre extraordinari que va aprovar la moció per deixar de cooperar.

Un boicot que arriba després de dues setmanes de mobilitzacions propalestines per part dels estudiants. L'acampada a l'Edifici Històric, el claustre, s'ha estès, des d'aquest dimecres, als tres patis de la facultat, amb l'objectiu de fer més visible la protesta. Els impulsors celebren la decisió de la direcció.

La UPC també acampa

Alumnes de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) també s'uneixen a les protestes de la UB. Almenys una trentena de persones del Campus del Baix Llobregat, a Castelldefels, han passat la nit d'aquest dimecres dormint a tendes de campanya.

Els activistes no descarten tirar endavant iniciatives més contundents, com ara una vaga de fam. En l'acampada, hi ha pancartes amb lemes com 'Solidaritat amb Palestina' o 'Aturem el genocidi'.

Acampada contra el genocidi a Gaza al Campus del Baix Llobregat de la UPC.

Acampada contra el genocidi a Gaza al Campus del Baix Llobregat de la UPC.

Fa una setmana estudiants de l'Autònoma (UAB) van fer una acampada, que va ser fugaç. Una vintena de persones van dormir a la Plaça Cívica i van tallar l'entrada dels ferrocarrils per evitar que es fessin classes l'endemà, davant la manifestació estudiantil, convocada a plaça Universitat i a la qual van assistir 500 manifestants.