Enlaces accesibilidad

Activistes i estudiants es mobilitzen a Barcelona contra el "genocidi" a Gaza

  • Més d'un centenar d'activistes ocupen la seu d'Acció per denunciar el "genocidi" a Gaza
  • Uns 500 estudiants tallen la Gran Via de Barcelona

Por
Mig miler d'estudiants es concentren tallen la Gran via de Barcelona en defensa de Palestina.
Mig miler d'estudiants es concentren tallen la Gran via de Barcelona en defensa de Palestina.

Activistes i estudiants es mobilitzen a Barcelona contra la guerra a Gaza. Demanen accions polítiques perquè administracions i organismes públics trenquin els seus lligams amb el govern israelià.

Unes manifestacions paral·leles que s'han fet davant de la seu d'Acció, amb unes 150 de persones que han procedit a ocupar l'edifici com a protesta, i a Plaça Universitat, on s'ha fet una jornada de vaga estudiantil, seguida sobretot per la Universitat de Barcelona (UB) central, on fa més d'una setmana s'acampa per exigir accions reals contra Israel.

Vaga d'estudiants catalans per reclamar un alto el foc a Gaza | Helena Oset

Tensió davant d'Acció

Matí de tensions davant la seu d'Acció, l'agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat. Al voltant de 150 persones, convocades per diverses entitats propalestines i en defensa de l'habitatge, s'han plantat davant l'edifici, que es troba a Passeig de Gràcia, per exigir acabar amb la complicitat política entre els governs català i espanyol amb l'estat d'Israel. Una vintena ha ocupat la seu de manera pacífica fins que els han fet fora els Mossos d'Esquadra.

Una jornada que ha donat lloc a què els portaveus de la plataforma 'Prou Complicitat amb Israel' fessin les seves demandes. Posen tres condicions a tenir en compte pel nou govern que es formi: que Acció tanqui la seu a Tel-Aviv, que el Govern català posi fi a les relacions econòmiques i diplomàtiques amb Israel i que s'acabi tota la repressió en les solidàries amb Palestina.

De fet, acusen els poders polítics públics de tenir una fixació amb les persones que s'han mobilitzat en suport de Palestina a través d'accions solidàries. "La Generalitat ha invertit recursos públics en investigar, detenir i judicialitzar nou persones", assegura una de les portaveus de la plataforma.

Per acabar l'acte, s'ha fet una performance de denúncia. S'ha fet una representació sobre la repressió al poble palestí, amb una sèrie de persones amb poca roba agenollades a terra. Ha estat en aquest moment quan els Mossos han entrat a l'edifici i han expulsat els activistes, fins i tot amb càrregues. Després, el cos han encerclat l'entrada a la seu i han acabat desallotjant la concentració.

Concentració d'estudiants

Uns 500 alumnes tallen la Gran Via de Barcelona per exigir al Govern central que trenqui relacions amb Israel. Des de les 12 del matí els estudiants universitaris es manifesten pel centre en defensa de Palestina. La manifestació ha acabat davant de la Delegació del Govern.

 La UB concentra el seguiment de la vaga, que és total a les dues facultats de l'edifici històric, però també a les dues del campus del Raval, on no s'han fet classes. A la resta de facultats la jornada ha estat de total normalitat. A la Pompeu Fabra (UPF), tampoc hi ha hagut incidències.

A banda, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SPEC) parla d'un 90% de seguiment a l'Autònoma de Barcelona (UAB), tot i que fonts del centre asseguren que s'han fet les classes habituals. Aquest matí, estudiants han tallat l'entrada dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) per evitar que es pogués entrar a la universitat. Alguns d'ells han passat la nit acampats a la Plaça Cívica, afegint-se a la gran acampada que es fa des de més d'una setmana a la UB.