Enlaces accesibilidad

Comencen els contactes entre partits amb la mirada posada al Parlament

  • La presidència del Parlament marcarà qui serà el primer candidat que pot presentar-se a la investidura
  • ERC convoca una executiva extraordinària després del pas endavant d'Oriol Junqueras

Per
El primer secretari del PSC, Salvador Illa, intervé davant els mitjans durnat la jornada del 12M
El primer secretari del PSC, Salvador Illa, intervé davant els mitjans durnat la jornada del 12M

S'activa l'engranatge postelectoral. Els contactes ja estan en marxa després del 12 de maig. De moment, s'articulen al voltant de la data del 10 de juny, que és quan s'ha de constituir a tot tardar la mesa del Parlament. És un pas previ de les negociacions molt important perquè el president de la segona institució de Catalunya és l'encarregat de proposar un candidat a la investidura. En el focus de totes les mirades està ERC, que aquest dimecres ha reunit la seva executiva de forma extraordinària en un exercici per tancar files.

Les negociacions per a la investidura es couen a foc lent

Primers contactes del PSC

Els partits implicats en les negociacions posen fil a l'agulla. El PSC ja ha iniciat converses amb la intenció d'investir Salvador Illa i els socialistes estan disposats a negociar els càrrecs. 

La número 2 de la candidatura, Alícia Romero, ha admès en declaracions a La Hora de la 1 de TVE que "des d'ahir estem fent les primeres trucades i preses de contacte amb els diferents partits per poder organitzar les primeres reunions per contrastar i compartir sensacions i voluntats". Ara bé, també reconeix que "s'ha d'entendre que hi ha partits que necessiten un temps per digerir" els resultats del 12M, en clara referència a ERC.

Cedir la presidència del Parlament

Sobre les preferències de govern del PSC, Romero ha assenyalat que seria "molt millor" poder governar en solitari, però ha afirmat que són "realistes" i que saben que "això és difícil".

Pel que fa a la suposada cessió de la presidència del Parlament, tal com apuntava aquest dimarts El Periódico, ha insistit que "no renunciem a res" i ha recordat que són el grup majoritari, "molt per sobre del segon". No obstant això, ha assenyalat: "Un sap que quan comença a negociar també ha de cedir, veurem quines són les condicions que posen tots els grups".

Les claus de la pugna per la presidència del Parlament | Elena Garcia

Executiva extraordinària d'ERC

Les mirades de tothom se centren en la posició d'ERC, que aquest dimecres ha reunit la seva executiva de forma extraordinària després del pas endavant d'Oriol Junqueres. Una reunió que vol servir per enviar un missatge d'unitat després dels resultats de diumenge i el pas al costat de Pere Aragonès. Una de les veus a escoltar és la de la secretaria general, Marta Rovira, partidària d'un relleu a la direcció i una transició amb calma.

ERC convoca una executiva extraordinaria després del pas endavant de Junqueras

Dins d'aquest escenari, l'exportaveu dels republicans al Congrés, Joan Tardà, ha volgut marcar posició en una entrevista al Cafè d'Idees Demana a Esquerra Republicana que no bloquegi la investidura del socialista Salvador Illa, guanyador de les eleccions: "Hauria de fer una oposició de caràcter col·laboratiu. Hi ha possibilitats que anem construint un camí conjuntament".

En aquest sentit, l'exportaveu republicà al Congrés descarta l'opció d'un escenari de repetició electoral perquè consideraria "actuar amb el budell i no amb el cervell" que ERC permetés segones eleccions: "Seria per tallar-nos les venes".

La posició de Tardà no és ni molt menys unànime dins del partit. El conseller d'Interior en funcions, Joan Ignasi Elena, ha replicat que els republicans no estan "ara" en aquest escenari i que és el PSC qui ha de prendre la iniciativa. 

Carta d'Illa a la militància

El líder del PSC, Salvador Illa, ha enviat una carta dirigida a la militància en què ha afirmat que la victòria socialista del 12M és "un primer gran pas que permet la possibilitat d'obrir una nova etapa" a Catalunya, "sense bàndols ni blocs". Illa subratlla que el triomf en les eleccions del passat diumenge és "un reconeixement a les polítiques del Govern d'Espanya i a l'aposta ferma del seu president, Pedro Sánchez, pel diàleg i la convivència".

El PSC comença a moure fitxa per liderar les negociacions per la investidura | Àlex Cabrera

El president del Govern, Pedro Sánchez també mostrarà el seu suport a Illa aquest dissabte a un acte polític a Barcelona. 

Pacte a Barcelona abans de l'estiu

Una de les potes de la negociació que pot condicionar l'entesa passa inevitablement per Barcelona, on ERC també pot jugar un paper clau. L'alcalde, Jaume Collboni, insisteix a desvincular el futur govern al consistori barceloní dels resultats del 12M i es marca l'objectiu d'assolir una "majoria progressista" abans de l'estiu. En declaracions a Antena 3, ha defensat que aquest pacte es farà "en clau de Barcelona" i ha posat en valor que han estat sempre "molt ferms" en la defensa de l'"autonomia política" de la ciutat.

Cimera de Junts a Argelers

Carles Puigdemont reunirà els 35 diputats electes de Junts+ aquest dijous al matí a Perpinyà. Una cita que ha de servir per a fixar l'estratègia a seguir després dels resultats del diumenge. Puigdemont manté la seva candidatura a la investidura, però a diferència dels socialistes, descarten que l'expresident obri una ronda de contactes amb els grups parlamentaris. Sí que reconeixen que centrarà els seus esforços a convèncer ERC, que per ara ha deixat clara la seva intenció de passar a l'oposició.