Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Alícia Romero (PSC) veu "precipitat" parlar d'un govern tripartit o amb els Comuns

Per
Cafè d'idees - Romero veu "precipitat" parlar d'un govern tripartit o amb Comuns

La número dos de la llista del PSC, Alícia Romero, veu "precipitat" dir si els comuns entrarien en un Govern de Salvador Illa i no descarta un executiu en solitari. Assegura que hi ha "moltes més" coses que els uneixen als partits d'esquerres, però destaca que "no a tothom li han anat les eleccions igual i això pot influir en la voluntat que tinguin". "Tampoc se'ls ha de pressionar. Iniciarem converses sense pressa", ha dit en aquest sentit sobre ERC.

La membre de la comissió negociadora avança que aquesta setmana obriran converses amb tothom menys amb l'extrema dreta "perquè Salvador Illa sigui el president". Diu que els resultats de diumenge li recorden la nova etapa que va obrir Pasqual Maragall el 2003: "És bo pel país que no hi hagi bloqueig. Quan Montilla va perdre, vam permetre que fos president Artur Mas".

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, remarcant que Pere Aragonès ha estat molt "honest" i ha tingut un gest "molt lloable" en deixar la primera línia després del 12-M. Reivindica que ha dignificat la figura de la presidència, però veu "clarobscurs" en la seva acció de govern. Demana a ERC que no marxi del pragmatisme i li agraeix "el camí" que ha fet per la negociació: "Una bona via, els ho agraïm, el país ho necessita". Romero diu que Esquerra ha d'analitzar bé els motius de la desfeta electoral i creu que els ciutadans han dit prou "a parlar de quimeres".

Romero deixa així oberta la porta a negociar amb una Esquerra "debilitada" després de les eleccions al Parlament d'aquest diumenge amb qui confia establir les primeres converses. La número 2 del PSC es mostra disposada a parlar amb Oriol Junqueras amb qui diu ja han fet moltes negociacions. Amb Comuns Sumar, a qui també veu debilitats, destaca que no han aconseguit cap diputat per Tarragona, on hi ha el projecte de Hard Rock: "Han de fer algunes lectures", ha dit. D'altra banda, troba suficient la felicitació pública que va fer Carles Puigdemont a Illa com a guanyador de les eleccions, encara que no li truqués personalment: "Amb això estem satisfets. Ja es faran les trucades que toquin".

D'altra banda, assenyala els Mossos d'Esquadra pels robaments de cable de coure a Rodalies, un dels quals va afectar la jornada electoral. Recorda que són els responsables del robatori de coure. "Si saben que hi ha una banda multireincident, podrien augmentar la seguretat", ha etzibat.

La Mesa del Parlament

Romero recorda que el 10 de juny quan s'ha de constituir la Mesa del Parlament que és qui decideix qui va a la investidura i ha recordat el cas de Laura Borràs que el 2021 no va permetre al PSC presentar-s'hi. "És el primer que farem, la negociació d'aquesta Mesa. Parlarem amb tothom, de les coses que ens uneixen, moltes més amb els partits d'esquerra", ha dit. En aquest sentit, nega que el seu partit cedeixi la presidència del Parlament per aconseguir un acord d'investidura amb Junts o ERC. "No estem aquí. Aquesta opció no està sobre la taula en aquests moments", ha afirmat.

No faran president a Carles Puigdemont

Romero reitera que no faran president el candidat de Junts+, Carles Puigdemont, i avisa que, si volen parlar amb els socialistes, ho han de fer amb el PSC: "La política catalana es decideix a Catalunya". En aquest sentit, descarta un "canvi de cromos" amb el Govern de Pedro Sánchez: "Això de voler lligar coses amb Espanya em sorprèn d'un partit independentista. Si vol alguna cosa, ja sap quin telèfon ha de trucar".

 Amb relació a un possible vot telemàtic de Puigdemont, la responsable dels socialistes recorda que hi ha sentències del Tribunal Constitucional i que Roger Torrent no li va permetre. "En tot cas, no ha vingut. De moment no està aquí. Quan ens ho trobem, ja veurem", ha dit sense tancar la porta clarament.