Enlaces accesibilidad

Aquests són els catalans que van participar al Festival d'Eurovisió

  • RTVE Catalunya fa un repàs a les anècdotes de les participacions dels artistes catalans a Eurovisió
  • Pots veure el documental sencer a RTVE Play Catalunya

Per
Documental 'Catalunya: 12 points'

RTVE Catalunya repassa els grans moments dels catorze cantants catalans que han participat en el Festival d'Eurovisió des de Víctor Balaguer el 1962 a Chanel Terrero el 2022 amb el documental 'Catalunya 12 punts, el somni d'Eurovisió'.

Víctor Balaguer - 'Llámame' (1962)

El 1962, el cantant barceloní Víctor Balaguer va interpretar el tema 'Llámame', creat per Miguel Portolés i Mario Sellés. Va obtenir la tretzena posició a la classificació.

José Guardiola - 'Algo prodigioso' (1963)

José Guardiola ja es va presentar el 1962. A l’any següent el van trucar. Una cançó molt dels anys seixanta, un home estàtic davant d’un micròfon amb una orquestra sonant i una cançó molt melòdica, segons la historiadora Reyes del Amor. 

Salomé - 'Vivo cantando' (1969)

El ministre Fraga va trucar a María Rosa Marco Poquet, artísticament coneguda com a Salomé, després que Serrat refusés anar si no era per cantar en català. En una entrevista va afirmar: “festival que vaig, festival que guanyo”. I efectivament, va ser la primera dona catalana a Eurovisió i l’última a guanyar el festival. ‘Vivo cantando’, de Amiano Alcalde y José de Ferato, va ser la cançó interpretada per Salomé.

1969 - Segunda y última victoria de España en Eurovisión, en 1969. Salomé interpretó "Vivo Cantando". Cuatro países empataron con 18 puntos en el primer puesto. tve

Peret - 'Canta y sé feliz' (1974)

L'artista mataroní Pedro Pubill Calaf, amb el nom artístic de Peret, va interpretar ‘Canta y sé feliz’. Segons la historiadora Reyes del Amor, va ser un festival complicat. Es va fer a Anglaterra, i a la primavera del 1974 Franco va ordenar l’execució de Puig Antich. Abans de rebre l’oferta per anar a Eurovisió, Peret va rebre amenaces de mort. “No vaig anar a gust”, assegura l’artista. 

José María Bacchelli - 'Y solo tu' (1981)

Després de participar en el festival d'Eurovisió, José María Bacchelli va desaparèixer per complet. Actualment viu a l'Equador amb la seva dona. És el típic tema que se’l considera antiquat, quan en realitat era molt del moment, segons el periodista Jordi Ramos.

"M’emociona que em recordin com a part de Catalunya. Va ser un salt brutal perquè vaig passar de ser un cantant de casset de 190 d’autopistes a ser José Maria Bacchelli". El cantant diu que va tenir la sort de presentar una cançó del seu amic Amado Jaen.

Nina - 'Nacida para amar' (1989)

Sis minuts abans de l’actuació a Eurovisió, Anna María Agustí Flores, coneguda popularment com a Nina, va anar a una cabina telefònica a trucar els seus pares. La cantant assegura que no va saltar d'alegria quan va conèixer que seria la representant espanyola per Eurovisió: "Només hi aniria amb una bona cançó, si no, no hi aniria. Perquè si la cançó no li agrada a la teva veu, faràs un mal paper". El videoclip va ser dirigit per Sergi Schaaf als estudis d’RTVE Sant Cugat i a la Casa de les Punxes. 

Sergio Dalma - 'Bailar pegados' (1991)

El sabadellenc Josep Sergi Capdevila Querol, musicalment conegut com a Sergio Dalma, va interpretar el famós 'Bailar pegados'. Va assajar als mítics estudis Cinècit sense l’escenari a punt. Va defensar l’amor i la sensibilitat. “Hem fet un munt de versions. Ha anat sobrevivint al pas del temps i a les generacions, i hi ha molta gent jove que es veu concerts i nens que la canten que no havien ni nascut, per tant, ha tingut un relleu generacional", va afirmar Dalma en una entrevista al programa 'Noms propis' d'RTVE.

Beth - 'Dime' (2003)

Elisabeth Rodergas Cols, més conseguda com a Beth, va interpretar el tema 'Dime'. Segons Reyes del Amor, una cançó divertida i bona que va generar molta il·lusió. Molt carismàtica, per al periodista Xavi Martínez. El videoclip es va enregistrar a les teulades de Barcelona.

Beth va dir en una entrevista: “Entre la cançó i jo hi ha una relació complicada. No volia saber res que tingués a veure amb ‘Dime’ o amb Eurovisió”. No era l’estil amb el qual l’artista se sentia representada. Tanmateix, Nina explica que les condicions del contracte que s’havia signat no deixaven altra opció.

David Fernández - 'El baile del chiki chiki' (2008)

L'actor i humorista David Fernández va interpretar el personatge de Rodolfo Chikilicuatre amb 'El baile del chiki chiki'. “El més bonic del Chikilicuatre és que va decidir la gent. El mateix dia que em van trucar per anar a Eurovisió, jo pensava que hi hauria un jurat que em faria fora”, assegura David Fernández, l'intèrpret. “Ara que ha passat el temps i penses que allò ho van veure en directe quasi 200 milions de persones, vaig saber que ja no faria res més gran. Ara estic al teatre i venen 150 persones, no es pot comparar”, confessa l'igualadí.

David Fernández va interpretar a 'Rodolfo Chikilicuatre' per Eurovisió.

David Fernández en la seva actuació a Eurovisió el 2008.

Fernández explica que li van oferir anar al Rock and Rio, on actuaven colossos com Police o Amy Whinehouse."Jo els deia que només tenia una cançó, i em deien que fes un disc. Jo pensava i continuo pensant que no faria res més gran que Eurovisió".

Manel Navarro - 'Do it for your lover' (2017)

Jordi Ramos explica que és evident que Manel Navarro va donar un mal resultat a la cançó i a la candidatura, però no és just com el van maltractar: "Manel em va dir que gent del davant l’estava insultant i és quan reacciona amb la botifarra, no oblidem que tenia 18 anys". El periodista explica que ell del famós gall no se n’adona fins que obra el mòbil i es troba centenars de tuits insultant-lo. Quan torna té una part del país que el converteix en una riota. Va ser una de les primeres víctimes de l'odi a internet a Espanya.

Alfred i Amaia - 'Tu canción' (2018)

Alfred i Amaia van interpretar una cançó molt sentimental via Operación Triunfo. “OT et prepara per cantar les cançons que has d’interpretar a cada gala. Ningú espera anar a Eurovisió fins que està representant al seu país i la BBC et fa la pregunta”, declara l'artista. Reconeix haver-ho passat molt bé a l’actuació. "Recordo tots els moments previs i assajos que vam haver de fer. L’actuació va no tenir importància, l'important va ser el moviment social que va suposar la nostra candidatura amb una cançó ben triada", assegura l'artista.

Miki Núñez - 'La venda' (2019)

El terrasenc Miguel Núñez Pozo va interpretar 'La venda'. “No hi ha res que et pugui preparar per Eurovisió. La meva mare sempre diu que és el voluntariat més gran que he fet en la meva vida. Vaig estar durant 6 mesos vivint per 3 minuts", explica Miki Núñez qui assegura haver-ho donat tot i estar orgullós de com va quedar malgrat no quedar en bona posició: "La cançó es cantava i es ballava a tot arreu. Tothom se la sabia".

El lletrista Luis Troquel explica que la cançó la va compondre Adrià Salas, del grup 'La Pegatina', que està molt als antípodes musicals del que és Eurovisió. “El que vam fer amb ‘La venda’ és unir el gran vestit de la música amb les xarangues de poble", explica Núñez.

  • La primera cançó en llengua catalana que es va presentar al festival va ser la de la cantant andorrana Marta Roure, titulada 'Juguem a estimar-nos'. “Portar el petit país on vaig néixer a Eurovisió tothom ho va viure amb molta il·lusió", afirma l'artista. Al Benidorm Fest ja s’ha presentat més d’una cançó en català i alguna ha estat candidata per representar Espanya a Eurovisió.