Enlaces accesibilidad

5 curiositats dels catalans que van participar a Eurovisió

  • El documental 'Catalunya 12 points' repassa els grans moments dels catalans que han participat en el Festival de la cançó
  • 'Dime', tot un hit a Eurovisió l'any 2003, no va agradar tant a la seva cantant Beth

Per

David Fernández va participar a Eurovisió l'any 2008
David Fernández va participar a Eurovisió l'any 2008

Han sigut més d'una desena els catalans que han portat la bandera d'Espanya al Festival d'Eurovisió. El documental 'Catalunya 12 points' explora les fascinants històries i curiositats d'aquests artistes que han deixat empremta en l'escenari europeu. Des dels seus inicis fins als seus moments més memorables, aquesta producció ofereix una mirada única a la diversitat cultural i musical de Catalunya dins del context del famós concurs de la cançó europea.

1. Salomé: "Festival que vaig, festival que guanyo"

Salomé va ser la representant d'Eurovisió l'any 1969, va ser Manuel Fraga qui li va oferir participar. La historiadora Reyes del Amor recorda com va dir: "Jo festival que vaig, festival que guanyo, és a dir que aquest també el guanyaré". L'artista assegura al documental que quan s'apagaven els llums, tornava a ser aquella noia del Clot.

1969 - Segunda y última victoria de España en Eurovisión, en 1969. Salomé interpretó "Vivo Cantando". Cuatro países empataron con 18 puntos en el primer puesto. tve

2. Peret, amenaçat de mort

El festival de l'any 1974 va ser complicat. L'anarquista català Puig Antich va ser executat i a continuació, la rumba de Peret va representar Espanya a Eurovisió. "Cuando se dio la noticia de que yo iba a Eurovisión, recibí amenazas de muerte", assegurava el cantant. En aquell moment diu que no tenia ganes d'actuar al festival, però que li van insistir tant que va acceptar.

Peret a Eurovisió

Peret a Eurovisió

3. Nina va trucar els seus pares minuts abans

Nina va ser la representant del país l'any 1989 amb la cançó 'Nacida para amar'. "Els vaig dir que havia d'anar amb una bona cançó perquè per mi cantar és despullar-se", confessa. Sabies que el videoclip de la cançó el va dirigir el realitzador Sergi Schaaff? Nina explica que minuts abans de sortir a l'escenari va anar fins a una cabina per trucar als seus pares. Gràcies a aquesta trucada es va tranquil·litzar i va fer una de les millors actuacions que ha fet mai.

Nina a Eurovisió

Nina a Eurovisió

4. La cançó preferida per tots menys per Beth

'Dime' va ser tot un hit a Eurovisió l'any 2003 de la mà de Beth Rodergas. La cantant, però va agafar-li certa mania a la cançó que tant ho estava petant! "No m'agradava ni la cançó ni Eurovisió", afirma al documental. "Sentia que tenia que enseñar al mundo que yo no era eso, sino otra cosa", diu. Beth va sentir que havia de rebutjar la cançó per no encasellar-se per sempre en aquell estil musical. "A ella no li agradava la cançó, però hi havia un contracte i unes condicions", explica Nina.

'Dime' va ser tot un hit a Eurovisió l'any 2003 de la mà de Beth Rodergas

'Dime' va ser tot un hit a Eurovisió l'any 2003 de la mà de Beth Rodergas

5. La gran actuació de Rodolfo Chikilicuatre

L'any 2008 Rodolfo Chikilicuatre va obtenir el 85% dels vots per representar Espanya. David Fernández explica com la gent pel carrer li cridava que havia de ser el guanyador del festival. "¡Yo pensaba cómo voy a ganar con esto!", exclama rient. "Hasta dijimos en rueda de prensa que nos conocimos en Bollullos del Condado", explica durant l'entrevista. "Le dije a Silvia Abril: rebaja el personaje que van a venir los de servicios sociales".

David Fernández

David Fernández