Enlaces accesibilidad

Puigdemont deixarà la política activa si no és escollit President

  • L'expresident català assegura que tornarà a Catalunya el dia del ple d'investidura encara que no sigui escollit
  • Puigdemont aposta per "reconstruir" la majoria independentista i s'obre a un debat amb Sánchez i Feijóo

Por
Pere Aragonès i Carles Puigdemont durant un acte
Pere Aragonès i Carles Puigdemont durant un acte

L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, posa data al seu retorn a Catalunya. Després d'anunciar a Elna que tornaria si és escollit president de la Generalitat, ara rectifica i assegura que serà al ple d'investidura encara que no tingui prou suports. Ara bé, també deixa clar que no es veu a l'oposició i es mostra disposat a deixar la política activa si finalment no pot ser president de la Generalitat.

El retorn de Puigdemont i els debats marquen la precampanya

"Una persona que ha estat president de la Generalitat no pot ser ni al Senat ni en el consell d'administració d'una gran empresa. I per això hi ha una llei que preveu que tens unes condicions d'expresident per poder tenir una activitat política. En absolut em veig com a líder de l'oposició", ha explicat en una entrevista a Rac 1.

D'altra banda, manté que el retorn "d'una presidència que va ser il·legalment destituïda ha de ser més de país que de partit", per la qual cosa ha descartat tornar durant la campanya electoral, tot i que entri en vigor l'amnistia i es desactivin les ordres de detenció.

Crítiques de PP i PSC

La viceprimera secretària del PSC, Lluïsa Moret, ha criticat l'anunci de l'expresident català: "La societat catalana ja ha superat les lògiques personalistes", li ha retret Moret en roda de premsa, i l'ha advertit que cal "superar aquests deu anys" de governs independentistes: "No tenim més temps per perdre".

El líder del PPC, Alejandro Fernández, ha afirmat aquest dimarts que no es pot convertir la campanya de les eleccions del 12-M en un "reality show" sobre les "fricades" de Carles Puigdemont. "Les dues primeres propostes que ha llançat son dir que s'ha canviat de casa i que es podria retirar", ha dit en un dinar al Club XXI a Madrid.

Negativa al cara a cara

Puigdemont, per cert, també ha criticat la proposta del president de la Generalitat i cap de llista d'ERC, Pere Aragonès, per fer un "cara a cara" amb el candidat de Junts. Puigdemont ha dit que els independentistes no haurien de fer cap "cara a cara" sinó treballar "colze a colze". 

La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, ha respost al candidat de Junts, Carles Puigdemont, que "qui no vulgui debatre és probablement perquè no té les propostes per posar-les sobre la taula". 

D'altra banda, la Moncloa ha rebutjat la celebració d'un debat 'cara a cara' entre el president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, i l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, tal com ha proposat el candidat de Junts a l'entrevista a Rac1.