Enlaces accesibilidad

A punt un Sant Jordi més participatiu i ordenat a Barcelona

  • La Cambra del Llibre i el Gremi de Llibreters presenten les darreres novetats de la diada de Sant Jordi a Barcelona
  • Les llibreries enllesteixen la complicada logística del dia més important de l'any

Per
Centenars de persones omplint el centre de Barcelona des de primera hora del matí per Sant Jordi
Centenars de persones omplint el centre de Barcelona des de primera hora del matí per Sant Jordi | ACN

La Cambra del Llibre i el Gremi de Llibreters de Catalunya esperen un Sant Jordi molt participatiu i espaiat a Barcelona. Serà el primer laborable després de la pandèmia on espera igualar les dades de l'any passat quan es van vendre 1,87 milions de llibres, que van suposar 24 milions d'euros de beneficis pel sector. 

Ho han anunciat aquest matí en una roda de premsa on també ha avançat que aquest any al final del dia del llibre, no diran quin ha estat el llibre més venut, sinó que faran un rànquing dels cinc primers diferenciats per gènere. 

Barcelona espera un Sant Jordi més participatiu i espaiat

Els espais de llibres i roses arribaran a set districtes de la ciutat per primer cop. A Ciutat Vella el protagonisme serà a les Rambles, però, fent nòdul amb el passeig de Gràcia i Gran de Gràcia, els llibres i les roses travessaran de mar a muntanya. 

El gruix de parades es concentraran a l'Eixample amb el passeig de Gràcia i carrers transversals. Es completarà amb la plaça de la Universitat i el passeig de Sant Joan, dedicat al còmic, la novel·la gràfica, la literatura infantil i juvenil i el públic familiar. Pel que fa al barri de Sant Andreu, la plaça d'Orfila es mantindrà com a epicentre cívic.

El copagament de les parades

Sobre la polèmica del copagament de 80 euros per posar parada en l'espai professional, Eric del Arco ha demanat disculpes per comunicar la mesura d'una manera tan sobtada. Precisament, recentment un centenar de petites editorials i llibreries, així com autors i col·lectius socials han denunciat l'externalització i privatització que, al seu parer, esta patint la Diada.

Per la seva banda, Jordi Ferrer, com a representant de la Cambra del Llibre explicat com la infraestructura pagada en un 80% per la Generalitat, permet unes mesures de seguretat necessàries en una festa tan massificada que acostuma a aglutinar un milió de ciutadans al carrer.

La Cambra ha pronosticat, en aquest sentit, un Sant Jordi més espaiat en recaure en dimarts feiner, però també més ordenat amb la continuació de la superilla, de passeig de Gràcia, on aquest any hi haurà 336 parades de llibres i 214 més de signatura d'autors, això sense comptar les 5.000 llicències gratuïtes per entitats de les 7.000 que  ofereix Ajuntament de Barcelona i que s'han concedit aquest any.

La logística de les llibreries

Enmig del compte enrere, el dia a dia a la llibreria és una autèntica bogeria. Rebre llibres constantment, preparar parades, comandes i reforçar el personal són alguns dels grans reptes de les llibreries de cara a la diada de Sant Jordi en què s’espera superar els 20 milions d'euros de facturació. Tota una logística molt complicada només per un sol dia.

Les llibreries encaren la recta final dels preparatius per Sant Jordi