Enlaces accesibilidad

Semiramis: 70 anys de l'arribada del vaixell que va dur a Barcelona 228 homes de la 'División Azul'

  • Excombatents espanyols de les tropes nazis que van intentar envair la URSS, arribaven a Barcelona l'abril del 1954, després d'anys empresonats
  • Al port es van viure moments d'emoció entre els homes de l'antiga 'División Azul' i els seus familiars, un fet de què fa ara 70 anys

Per
El vaixell grec Semiramis, procedent del port rus d'Odessa, arriba a Barcelona un matí d'abril del 1954
El vaixell grec Semiramis, procedent del port rus d'Odessa, arriba a Barcelona un matí d'abril del 1954 WCommons

El Semiramis era un vaixell de bandera grega que va arribar a Barcelona l'abril del 1954 amb 248 espanyols, els que quedaven dels milers que Franco va enviar a lluitar amb els nazis, i que l'URSS va empresonar en acabar la Segona Guerra Mundial. El règim franquista va fer de l'arribada de l'embarcació tot un èxit, quan en realitat molt poc s'havia fet per repatriar-los i les famílies es pensaven que eren morts. Com que la ràdio en va informar a bastament, moltes famílies van fer cap a Barcelona. El vaixell l'havia contractat la Creu Roja francesa.

Els supervivents de la guerra i de les presons de l'URSS, arribaven a Barcelona al Semiramis l'abril del 1954

Els supervivents de la guerra i de les presons de l'URSS, arribaven a Barcelona al Semiramis l'abril del 1954

Quaranta-cinc mil espanyols a l'exèrcit alemany

El 1942, els franquistes tornaven el favor a Alemanya pel suport imprescindible que els va permetre guanyar la Guerra Civil. La idea va ser de Ramón Serrano Suñer, cunyat de Franco i ministre, que sovint vestia orgullós l'uniforme alemany.

Així, Espanya va enviar 45.000 homes, en l'anomenada División Azul i comandats pel general Agustín Muñoz Grandes, i que es van integrar a la Wehrmacht, les forces de defensa alemanyes. El règim de Franco ho va presentar com un una heroïcitat nacional. Tres anys més tard, en van treure importància.

Combatents espanyols integrats a la Wehrmacht, amb uniforme alemany

Combatents espanyols integrats a la Wehrmacht, amb uniforme alemany

La División Azul va fracassar: els que no van morir al front, van morir de fred o als gulags. Els que tornaven amb el Semiramis eren els que havien sobreviscut presos des del 1945. A TVE Catalunya va tractar d'aquests fets històrics el programa Memòria popular: va mostrar-ne imatges reals i va reunir al plató Gonzalo Alarcón, un exdivisionari de la División Azul, Josep Sala, coronel de la Creu Roja, Juan Manuel Soriano, locutor de RNE que ho va retransmetre, i Carlos Pérez de Rozas, fotoperiodista a qui devem les imatges icòniques l'agència EFE, tan conegudes. El guió d'aquest programa, emès el 1983, és de Borja de Riquer i Joan B. Culla.

RNE en va informar a bastament

L'única emissora d'abast estatal, Ràdio Nacional d'Espanya, va emetre un programa especial per a rebre el vaixell i anar informant dels darrers dies de navegació als que hi anaven i als que l'esperaven. Com que el port d'arribada era Barcelona, la transmissió es va fer des de l'estudi 1 de RNE al passeig de Gràcia. El locutor Juan Manuel Soriano, del que ens és molt familiar la veu per la ràdio i pel doblatge al cinema, va explicar, vint anys més tard, com va anar tot en un especial del 1974, amb les imatges del NODO i amb la narrativa pròpia de l'època.

Entre els 248 espanyols que van tornar amb el Semiramis, també hi havia quatre nens que es van enviar a Rússia quan va començar la Guerra Civil.