Enlaces accesibilidad

Descarten que el bòlid que ha creuat el cel de Catalunya fos un míssil

  • La seva trajectòria es va poder gravar durant gairebé un minut, des de França fins al sud de la Comunitat Valenciana
  • El CSIC assegura que l'estela avistada era la reentrada d'un objecte artificial en l'òrbita terrestre i no pas un míssil balístic com el detectat l'octubre passat

Per
Trajectòria del bòlid artificial captat des d'Esparreguera
Trajectòria del bòlid artificial captat des d'Esparreguera SPMN-CSIC

El Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) descarta que el bòlid que la nit de divendres a dissabte va sobrevolar l'est de la Península Ibèrica, i es va poder veure des d'alguns indrets de Catalunya, fos un míssil balístic, com havien apuntat alguns observadors. Així es desprèn de l'anàlisi detallada que s'ha fet de les imatges enregistrades de l'artefacte i les medicions efectuades.

En un comunicat, l'organisme explica que "les dades preliminars obtingudes fins ara ens fan decantar-nos perquè el bòlid fos produït per la reentrada d'un objecte artificial en òrbita terrestre", com podrien ser satèl·lits o restes de coets espacials, segons l'astrofísic Josep María Trigo, de l'ICE i coordinador de la Spanish Fireball and Meteorite Recovery Network (SPMN). "Les reentrades són cada cop més freqüents", ha apuntat l'investigador.

El bòlid, batejat amb el nom SPMN290324ART, va sobrevolar l'est peninsular fins a perdre's al mar Mediterrani. En el decurs de la seva trajectòria va ser gravat i fotografiat per nombrosos aficionats a l'astronomia. Trigo assegura que les conclusions són preliminars i que les "mesures precises de la velocitat de l'objecte durant l'ablació a l'atmosfera ens permetran dilucidar la seva naturalesa concreta i, particularment, si es pogués tractar d'un bòlid fregador més inusual".

Fa només dos dies, el 28 de març, es va detectar de matinada un altre bòlit esporàdic al cel d'Occitània captat per observadors des de Breda i Corbera de Llobregat. També el més d'octubre de l'any passat es va registrar un altre bòlid que finalment es va poder confirmar que es tractava d'un míssil balístic. La similitud d'un i altre fenomen ha fet pensar en un primer moment que era força probable que l'objecte avistat la matinada d'aquest divendres a dissabte es tractés també d'un artefacte militar, cosa que finalment s'ha descartat.