Enlaces accesibilidad
Precampanya 12M

Els comuns proclamen Jéssica Albiach cap de llista a les eleccions del 12M

  • Pere Aragonès censura el "cafè aigualit per tothom" que defensa Salvador Illa
  • El PSOE insisteix a rebutjar que estigui negociant un referèndum per Catalunya

Per
La líder dels comuns, Jéssica Albiach, després de ser proclamada candidata al 12M
La líder dels comuns, Jéssica Albiach, després de ser proclamada candidata al 12M

A poc a poc es van aclarint les candidatures de cara a les eleccions del 12M. Després que aquest diumenge la líder dels comuns, Jéssica Albiach, hagi rebut més d'un miler d'avals per encapçalar la llista del partit als comicis catalans, aquest dilluns ha estat proclamada oficialment com a cap de llista. La formació anunciarà aquesta setmana la resta de cares visibles de la candidatura.

També Vox ha ratificat aquest cap de setmana a Ignacio Garriga com a candidat a les eleccions del 12 de maig. Per part de Ciutadans, Carlos Carrizosa serà el cap de llista designat després de ser l'únic candidat a les primàries.

La militància de la CUP, per la seva banda, s'ha decantat finalment per la diputada tarragonina, Laia Estrada i en les primàries de la formació a les que també competia la parlamentària del Baix Llobregat, Laura Vega. Totes dues dirigents es presentaran fent tàndem en la candidatura per Barcelona, que serà ratificada aquest dimarts i que es proclamarà oficialment dimecres. 

D'aquesta manera s'afegeixen a Pere Aragonès, al capdavant d'Esquerra Republicana, Salvador Illa dels socialistes i Carles Puigdemont de Junts. La principal incògnita és si el PP es decanta per Alejandro Fernández o per Dolors Montserrat.

Albiach demana aposta pel futur

La líder al Parlament, Jéssica Albiach, ha deixat clar que "el que s'ha de restituir és el futur, no el passat". Així ho ha manifestat en una intervenció després de l'executiva dels Comuns, en què ha donat les gràcies pels 1.057 avals que ha rebut la seva candidatura, l'única que s'havia presentat.  "Aquestes eleccions són un plebiscit sobre el model de país, no sobre Carles Puigdemont. En aquestes eleccions ens hi juguem el present i el futur de Catalunya", ha exclamat.

Albiach, crida a "obrir una nova època després d'una legislatura de tràmit" i defensa un "nou sistema de finançament singular" per a Catalunya. Després d'assegurar que no demanarà el vot en contra de ningú i sí en positiu i en favor del que volen construir, s'ha mostrat confiada que les eleccions serviran per a obrir "una nova etapa amb més benestar, llibertat, planificació ecològica, autogovern i defensa de drets humans".

Pere Aragonès carrega contra Illa

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha censurat aquest dilluns que el PSC proposi un model de "cafè aigualit i per a tots" enfront de la proposta de finançament singular que ha llançat el seu Govern, amb la qual ha negat que pretengui obtenir "privilegis" per a Catalunya.

Pere Aragonès carrega contra el PSC pel model de finançament | Laura Herrero

En el marc d'un acte en el Col·legi d'Economistes de Catalunya, Aragonès ha defensat que reivindicar un millor finançament per a Catalunya ha de formar part de "l'agenda compartida del conjunt de forces polítiques del país". "Alguns prefereixen no molestar" a la resta d'autonomies o al Govern central, encara que acceptar "millores petites és la millor forma que el país no avanç", ha avisat: "No és el moment de trossos o de discutir sobre el que incòmoda menys".

Des de les files socialistes, la portaveu del PSC, Núria Parlon, manté que "sortir del marc comú de finançament no és prou assenyat" i argumenta que la proposta "no es pot llençar en plena precampanya" sense haver-la consultat a la resta de formacions.

El PSOE insisteix que no estan negociant un referèndum

La portaveu de la Comissió Executiva Federal del PSOE, Esther Peña, ha estat rotunda en una entrevista en L'Hora de La 1: "No ens trobaran en formules que divideixin". La dirigent socialista en ser preguntada per les afirmacions de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, qui havia assegurat que el seu partit ja havia començat a parlar amb els socialistes de la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya.

Carrizosa es queda sol a les primàries

Carlos Carrizosa serà proclamat candidat de Ciutadans a les eleccions catalanes el pròxim dijous si recull els avals necessaris després que cap persona més s’hagi presentat a les primàries del partit.

El període de recollida d’avals començarà aquest dilluns a les tres de la tarda i s’allargarà fins dimecres a les quatre. Carrizosa serà proclamat pel comitè nacional de Cs. Després de setmanes de negociació, divendres passat, PP i Cs no van arribar a un pacte per a concórrer junts al 12-M. Adrián Vázquez va plegar de la secretaria general de Ciutadans minuts després de fer-se públic.