Enlaces accesibilidad

30 anys de l'alliberament de Maria Àngels Feliu, la farmacèutica d'Olot

  • A Maria Àngels Feliu la van alliberar el Diumenge de Rams, un 27 de març, fa trenta anys, després de 492 dies de segrest
  • Una colla de delinqüents que volien cobrar-ne el rescat i la van tancar en un cau insalubre i petit: ho recordem amb l'Arxiu de TVE Catalunya

Per
Maria Àngels Feliu, la farmacèutica d'Olot, saluda des de casa seva un cop lliure, després de 492 dies de captiveri
Maria Àngels Feliu, la farmacèutica d'Olot, saluda des de casa seva un cop lliure, després de 492 dies de captiveri EFE/Andreu Dalmau

Maria Àngels Feliu, espantada i sola, entra a trucar la família i a comprar un refresc a una benzinera. L'home que l'havia de vigilar està en desacord amb la resta de segrestadors i l'ha alliberat. És Diumenge de Rams del 1994. El treballador de l'establiment la reconeix quan ella li explica qui és.

La notícia corre com la pólvora. 'Han trobat Maria Àngels Feliu', 'Maria Àngels Feliu és viva!' Feia mesos que s'esperava una bona notícia sobre aquesta farmacèutica, mare de dos nens petits, especialment a Olot, la seva ciutat. I sobretot, l'esperaven família i amics. A TVE Catalunya, l'espai informatiu Giravolt assumeix la darrera hora amb un programa especial.

Una vivència horrorosa

El seu ha estat el segrest més llarg de l'estat, tret dels de les bandes terroristes. El programa Catalunya Avui repassava cada dia l'actualitat del cas i va fer un relat dels segrestos que els delinqüents comuns han fet al país. Mentre tothom es preguntava amb angoixa on era, la farmacèutica sobrevivia com podia en forat excavat a terra, un cau humit de metre i mig per metre i mig, als baixos d'una casa de Sant Pere de Torelló, a només 40 quilòmetres del seu domicili.

No podia ni posar-se-hi dreta, ni caminar ni dormir estirada. A dalt, hi vivien els segrestadors amb els seus fills, com si res, fent vida normal. Els primers dies no li van donar menjar, les primeres set setmanes va estar a les fosques. Feliu en va parlar sense embuts al judici, sobretot de què la va ajudar a sobreviure: la fe i pensar en els seus fills.

Els segrestadors ho havien planificat tot per retenir la víctima un parell o tres de dies, cobrar el rescat de la família Feliu i enriquir-se, però no se'n van sortir. En un primer moment, la policia no sabia cap a on tirar i hi va haver detencions que no van portar enlloc. Van passar anys fins que van començar a encaixar les peces.

El judici, vuit anys després

Un cop els investigadors van concloure amb la feina, i vuit anys després de l'alliberament de Maria Àngels Feliu, va començar el judici. El programa Catalunya, avui va desplegar els seus corresponsals per explicar la recreació i cronologia del segrest, l'indret on la dona va estar captiva i les declaracions d'ella davant del jutge. I també, el desinterès de la gent d'Olot pel cas.

Del judici en van sortir condemnades cinc persones. La casa on va malviure Feliu durant setze mesos era la de Ramon Ullastre, vigilant de Sant Pere de Torelló, i la seva dona Montserrat Teixidor. A ell li van caure 22 anys i en va complir 13. A ella 18 anys, dels quals en va fer 9. Ara, Ullastre s'ha canviat el cognom i treballa en una immobiliària pròpia.

El seu còmplice principal, Antoni Guirado, policia municipal d'Olot en aquell temps, l'havien detingut perquè els seus propis companys del cos van explicar que els havia demanat ajut per a cometre un segrest ràpid i cobrar. Li van imposar 22 anys de presó i en va fer 13. A Josep Lluís Paz García, 'Pato', un delinqüent habitual, el van localitzar un dia mentre robava un camió a l'autopista. Li van caure 14 anys.

Finalment, Sebastià Comas Baroy. Era qui parlava amb la segrestada i qui la va alliberar. El van condemnar a 17 anys i en va fer 8. Sempre ha dit que Maria Àngels Feliu és una bona persona i que no es mereixia el que li va passar.

Quan per Cap d'Any del 2002 es va fer el programa especial de resum de l'any, vam tornar a veure Maria Àngels Feliu. El seu segrest i el seu alliberament van ser dues notícies de les més impactants de l'època.

2002, una altra història