Enlaces accesibilidad

Segon dia de bloqueig en algunes presons catalanes

  • Els treballadors tallen els accessos als centres penitenciaris de Quatre Camins i Wad-Ras, i dos mòduls de la presó de Joves
  • La consellera de Justícia descarta dimitir i demana als sindicats negociar una sèrie de millores de les condicions laborals

Per
Els treballadors han encès una foguera per bloquejar l'accés a la presó de Quatre Camins i de Joves, a la Roca del Vallès
Els treballadors han encès una foguera per bloquejar l'accés a la presó de Quatre Camins i de Joves, a la Roca del Vallès ACN

Més d'un centenar de funcionaris de presons tornen a tallar aquest dissabte l'accés al centre penitenciari de Quatre Camins i a la presó de Joves, a la Roca del Vallès, després que divendres al vespre decidissin aixecar el bloqueig a les presons i permetre el canvi de guàrdia dels treballadors després de 24 hores. A la presó de Quatre Camins hi ha un miler de reclusos i els manifestants asseguren que la ràtio real és d'un funcionari de seguretat per cada 50 presos. Asseguren que quan la conselleria dona les ràtios té en compte personal que no és de seguretat.

També està bloquejat l'accés a la presó de Dones de Wad-Ras, a Barcelona. En aquests centres no s'ha pogut, per tant, fer el canvi de torn amb normalitat i no es pot garantir l'activitat ordinària ni les visites familiars. Els interns romanen a les cel·les. A Quatre Camins, un grup de funcionaris han entrat al centre perquè els seus companys de dins els han avisat que la situació s'estava posant tensa a l'interior.

Els funcionaris han arribat a Quatre Camins abans de les 6 i han tallat l’accés amb pneumàtics i branques que han encès. Demanen la dimissió del director de la presó perquè, asseguren, que aplica un protocol que els posa en perill i que al centre penitenciari s’han produït agressions molt greus, l’última aquesta mateixa setmana.

La consellera estén la mà per negociar

El Govern ha explicat en roda de premsa aquest mateix dissabte que a hores d'ara uns 1.200 interns romanen a les seves cel·les. Es tracta d'una xifra inferior als 5.000 d'ahir divendres, però la consellera de Justícia admet que els preocupa especialment la situació que viuen un centenar d’internes de Wad-Ras que no surten de la cel·la des de dijous al vespre. A més a més, aquesta presó és de les més antigues i comparteixen cel·la entre 4 i 6 internes.

Nous horitzons per a la presó de dones de Wad-Ras | NÚRIA ALCALÁ

Gemma Ubasart descarta la seva dimissió i la de cap responsable del departament a curt termini perquè "per responsabilitat, hem de poder treballar a ple rendiment". Reconeix que "és urgent poder recuperar la normalitat del servei" i, en aquest sentit, reitera la crida al diàleg amb els sindicats per asseure's a negociar. També el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, ha apel·lat a "la necessitat de normalitzar el servei i a la responsabilitat de tots".

La petició de la consellera ja ha estat rebutjada per la UGT, que qualifica de "molt decebedora" la seva compareixença. El portaveu del sindicat a presons, Xavier Martínez considera que per començar a negociar és necessari el "cessament immediat" d'Amand Calderó: "ha fet molt mal" a la institució i és una persona a qui se li ha acabat el crèdit".

Martínez assegura que tot el que pugui passar a l'interior de les presons és responsabilitat d'Ubasart i, per extensió, del Govern i del seu president. A més a més, ha avançat que les protestes continuaran la setmana vinent i ho faran amb més força.

D'altra banda, i en referència a la demanda dels treballadors de presons que siguin considerats com a autoritat, la consellera ha explicat aquest dissabte que Catalunya no té competències en aquesta matèria i que aquesta qüestió depèn del Congrés dels Diputats.