Enlaces accesibilidad
Congrés PSC

Els socialistes renoven la confiança en Illa per arribar a la Generalitat

  • Illa aposta per una executiva continuista amb Moret de número 2, Parlon com a portaveu i Collboni adjunt a la primera secretaria
  • Els socialistes defensen la millora del model de finançament i el desplegament de l'Estatut

Per
Lluïsa Moret, Núria Parlon i Jaume Collboni guanyen pes a l'executiva del PSC encapçalada per Salvador Illa
Lluïsa Moret, Núria Parlon i Jaume Collboni guanyen pes a l'executiva del PSC encapçalada per Salvador Illa

El PSC celebra aquest cap de setmana el seu 15è congrés, que reunirà fins diumenge uns 1.300 afiliats i més de 700 observadors i convidats al Palau de Congressos de Catalunya. El moment clau serà dissabte al migdia, quan es procedirà a ratificar Salvador Illa com a primer secretari, un càrrec que ostenta des del 2021, i també com a cap de llista a les eleccions del 12 de maig.

De fet, el partit ha decidit modificar l'ordre del dia per votar i proclamar dissabte Salvador Illa com a candidat a la presidència de la Generalitat. Aquest mateix divendres s'ha fet una reunió extraordinària del Consell Nacional per adaptar el reglament i incorporar a l'ordre del dia l'elecció del candidat. D'aquesta manera, dissabte al migdia, després de ratificar Illa com a primer secretari dels socialistes, els delegats votaran a mà alçada per proclamar-lo candidat a la presidència de la Generalitat.

Zapatero, protagonista de l'obertura

L'expresident del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha estat l'encarregat d'obrir els discursos del Congrés. Assegura que en poques ocasions ha vist un lideratge tan autèntic com el de Salvador Illa. N'ha destacat estar disposat sempre a sumar i a posar-se del costat de què necessita el país. L'expresident espanyol ha volgut fer valdre que a Catalunya li "anirà bé una època d'assossec" en què s'estigui més "pendent de les coses que necessita la gent que de la confrontació".

Zapatero també ha destacat la importància de l'amnistia per no tenir "una democràcia d'herois ni màrtirs, sinó de polítics responsables que respectin els resultats de les eleccions". També en l'obertura l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, s'ha mostrat convençut que "tornarà a ser un president de tots els catalans". Collboni ha avançat que "aquest serà el congrés de la victòria" i que permetre obrir una nova etapa i superar anys procés.

Estratègia del 12-M

Els socialistes afronten aquest congrés amb la intenció de consolidar-se com a "alternativa sòlida" a Catalunya amb la mirada posada ja a les eleccions catalanes, just després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi decidit avançar-les. La viceprimera secretària d'organització del PSC, Lluïsa Moret, assegura que sortiran del congrés “amb la feina feta, preparats per afrontar el repte” electoral i creu que encara és d'hora per parlar de possibles aliances després dels comicis.

Nova executiva amb lideratges consolidats

El 15è congrés del PSC arriba en un bon moment pel partit després del desgast sofert i les turbulències viscudes durant els moments àlgids del 'procés'. Els socialistes han guanyat les 3 últimes cites electorals a Catalunya: les generals del juliol del 2023, les municipals del maig del 2023 i les autonòmiques del febrer del 2021. Tot i que en aquest últim cas ser la força més votada no els va servir per arribar al Govern de la Generalitat, ara confien assolir l'objectiu.

Durant el congrés no s'esperen massa canvis i es preveu que la nova direcció que en surti tingui un caràcter eminentment continuista, però sí que ja han transcendit alguns moviments que reconfiguraran la l'executiva. Salvador Illa ha decidit mantenir Miquel Iceta com a president del partit i situarà l'actual presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, com a viceprimera secretària i número 2 de la formació. Una altra de les novetats serà l'ascens de l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramanet, Núria Parlon, com a nova portaveu del partit, i de l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que tindrà el càrrec d'adjunt a la primera secretaria i president del consell d'alcaldes.

També està previst que l'actual portaveu del grup parlamentari del PSC al Parlament, Alícia Romero, assumeixi la secretaria d'economia, investigació i coneixement. José Luis Jimeno mantindrà el càrrec de secretari d'organització i acció electoral, i Joaquín Fernández el de secretari de política municipal.

Full de ruta dels socialistes: finançament, Estatut i federalisme

L'avançament electoral ha obert un nou escenari a Catalunya, amb tots els partits rearmant-se per a la contesa electoral. En aquest context, els socialistes afronten el seu congrés amb la intenció d'aprofitar la "nova etapa" per fer que Catalunya "remunti el vol" amb el PSC governant. "Catalunya es mereix obrir una nova etapa de mirada llarga amb el lideratge i l'equip de govern del PSC al capdavant d'una Generalitat que recuperi la confiança institucional de tota la ciutadania", es posa com a repte el PSC al seu full de ruta.

Fins arribar al congrés d'aquest cap de setmana, els socialistes han celebrat 6 jornades territorials temàtiques obertes a la militància on s'han abordat temes clau com la sequera, la justícia social, la indústria i la digitalització, la demografia i el món local. El document que s'aprovarà en el decurs del congrés porta per títol 'Girar full'.. D'entrada, defensa arribar acords sobre el model de finançament, "millorant-lo" perquè sigui "més just per a Catalunya i solidari amb la resta d'Espanya", defugint qualsevol "tipus de privilegi i cercant els recursos necessaris perquè Catalunya pugui desenvolupar totes les seves potencialitats amb una millora dels recursos", diu el text.

Un altre dels objectius que el PSC es marca de cara a "la Catalunya del 2030" és el desplegament de l'autogovern català establert a l'Estatut. A més a més, els socialistes també fan una aposta clara pel model federal. Segons afirmen a la ponència el federalisme és "el millor mètode institucional" en el context espanyol. Pel que fa al context polític, i un cop aprovada la llei d'amnistia, el full de ruta dels socialistes contempla la defensa d'un marc de convivència "estable" basat en el diàleg, i remarca que la unilateralitat ha estat "una via conflictiva, no democràtica i fruit d'un encantament màgic artificial com solen ser els populismes polaritzadors que simplifiquen la realitat complexa sense fer aportacions constructives sinó divisives i fal·laces".