Enlaces accesibilidad
Llei d'amnistia

Arbós dubta que els canvis en l'amnistia protegeixin imputats per terrorisme

  • El catedràtic de dret constitucional de la UB continua dubtant sobre la constitucionalitat del text de la llei d'amnistia
  • Xavier Arbós creu que els canvis inclosos podrien donar més marge als jutges contra els imputats per terrorisme

Per
Cafè d'idees - Arbós dubta que els canvis en l'amnistia protegeixin imputats per terrorisme

Xavier Arbós, catedràtic de dret constitucional de la UB, continua dubtant sobre la constitucionalitat del text de la llei d'amnistia, tot i les darreres modificacions aprovades en la Comissió de Justícia del Congrés. Creu que es poden fer moltes lectures de l'esborrany de l'informe de la Comissió de Venècia: "El tractament diferenciat potser no és el mitjà més adient", ha dit considerant que aquest no està "prou justificat" per l'objectiu de la reconciliació. Creu que hi hauria altres mesures com "el simple pas del temps" per superar les divisions.

Com afectarà els imputats per terrorisme?

En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, l'expert posa en dubte que les modificacions protegeixin imputats per terrorisme, i creu que encara podrien donar més marge als jutges. "S'ha volgut eixamplar el paraigua, la referència que s'ha utilitzat és una directiva europea", ha argumentat sobre el que considera "un canvi molt vistós" i no "una diferència notable". "És il·lusori pensar que es pot fer una llei tan perfecta que els jutges no hagin d'interpretar-la", ha dit. "Si pot beneficiar-los o no dependrà de la interpretació dels jutges", ha insistit sobre l'ambigüitat i els "marges d'interpretació" arran de la manca de jurisprudència.

En qualsevol cas, a banda dels objectius, també estarà condicionat pels adjectius i concretament els adjectius de "greu". "El que sí que beneficia és la imatge política de posar les estrelles europees al paraigua que representa l'administra", ha admès. "El fet d'emmarcar els fets en un marc diferent ja canvia la imatge, encara que la pintura pugui ser substancialment la mateixa", ha insistit.

Una llei espanyola pot obviar el Codi Penal?

Sobre una de les preguntes més candents sobre la taula, Arbós considera que es tracta d'una qüestió no ben plantejada: recorda que el Codi Penal es pot modificar a través d'una nova redacció del legislador. L'expert creu que hi ha "un problema de tècnica legislativa": "En comptes de fer-ho per reemissió a la normativa europea, hauria pogut reproduir la normativa europea", ha aportat com a alternativa.

Tot i això, creu que "no és una bona tècnica legislativa perquè li manca precisió" i que darrere hi ha una part d'intencionalitat política. "Si s'hagués limitat a reproduir la directiva europea, no hauria aparegut que era una directiva europea i, per tant, la modificació no hagués portat l'etiqueta: 'Estem pensant en Europa i per aquí no ens atacaran'", ha argumentat.

Queden coberts els casos de malversació?

Xavier Arbós ha recordat que la normativa sobre malversació es va canviar per endurir-la i agreujant casos encara que no hi hagués enriquiment personal: "Això és una tornada enrere respecte a això". En aquest cas, doncs, creu que sí que hi haurà un benefici pels potencials beneficiaris de la llei d'amnistia.

La llei afavorirà el retorn de Puigdemont?

Sobre un hipotètic retorn de Carles Puigdemont a Catalunya com a beneficiari de la llei d'amnistia, ha admès que no té informacions al respecte, però creu que va per llarg. "Intuïtivament, si fos l'advocat del senyor Puigdemont, diria: 'Estem com comença a funcionar això de l'amnistia, veiem com respiren en altres casos els jutges'. I, a partir d'aquí, es prendria una decisió", ha dit.