Enlaces accesibilidad

Clam dels agents econòmics catalans per reclamar un millor finançament

  • 20 entitats com la Cambra de Comerç, Foment, Pimec o el Cercle d'Economia demanen una reforma del sistema
  • El Govern reclama a la Moncloa els 5.029 milions d'euros d'inversions no executades des de 2015

Per
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, intervé a la seu de la patronal catalana
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, intervé a la seu de la patronal catalana

L'endemà de saber-se que la inversió de l'Estat a Catalunya l'any 2022 va ser només del 42%, una vintena d'institucions del teixit empresarial reclamen revertir aquesta situació amb una reforma del finançament que rep Catalunya, sigui amb un pacte fiscal o amb un model de caràcter federal. Entitats com les Cambres de Comerç, les patronals Foment, Pimec i Femcat, el Cercle, el Racc, Barcelona Global o el Col·legi d'Economistes denuncien que el sistema actual no és transparent, equitatiu ni eficient, i lamenten que el Govern de l'Estat hagi deixat de publicar la distribució territorial de la seva inversió.

Crida dels empresaris catalans a acabar amb l'infrafinançament crònic | Climent Sabater

En un comunicat conjunt aquest dimarts, han assegurat que l'actual finançament "frena el progrés econòmic de moltes comunitats", com Catalunya, que fa més de 10 anys que es va haver d'actualitzar i que no té en compte les diferències del cost de vida entre territoris.

També han exigit que comunitats com Catalunya, amb més densitat poblacional i potencial econòmic, rebin "un volum d'inversions proporcional a les seves necessitats i al pes del seu PIB" a tot Espanya. El president de Pimec, Antonio Cañete, reclama, en aquest sentit, una reforma del finançament que no desplaci "la segona comunitat que més contribueix al penúltim lloc en el nivell d'inversions", per "evitar trencar el motor de l’economia" .

Reclamació de 5.029 milions

El Govern també ha denunciat la manca d'inversió executada a Catalunya per part de l'Estat i ha posat xifres. Estima que des de 2015 el dèficit inversor ha estat de 5.029 milions d'euros. En aquest sentit, l'executiu ha aprovat reclamar a la Moncloa explicacions i una compensació al respecte, segons ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.