Enlaces accesibilidad

Realitat virtual immersiva per alleugerar els efectes cognitius de la quimioteràpia

  • El Chimobrain és de deteriorament cognitiu produït a conseqüència del tractament pel càncer
  • La realitat virtual immersiva permet desenvolupar teràpies grupals sense necessitat de dispositius individuals

Por
Projector MK360, desenvolupat per l'empresa tecnològica Broomx, és el primer sistema de projecció immersiva del món.
Projector MK360, desenvolupat per l'empresa tecnològica Broomx, és el primer sistema de projecció immersiva del món.

Al voltant del 60 o el 70% de les persones tractades amb quimioteràpia desenvolupen problemes cognitius que poden perjudicar directament la seva qualitat de vida. Aquest efecte nociu és conegut com a "Chemobrain" i els seus símptomes engloben des d'alteracions de la memòria o de l'atenció fins a alteracions en la funcionalitat de la persona, afectant la seva ocupació i relacions socials. A causa de la creixent progressió del càncer i els seus tractaments, professionals de l'àmbit s'esforcen per trobar solucions efectives.

En la recerca neix el projecte Oncobrian, que busca trobar millores cognitives, emocionals i de qualitat de vida en les persones amb càncer i deteriorament cognitiu associat a la quimioteràpia gràcies a l'estimulació amb realitat virtual immersiva.

Oncobrain: la realitat virtual immersiva per tractaments cognitius

Programes d'estimulació cognitiva

Segons els experts, el tractament no farmacològic d'elecció són els programes d'estimulació cognitiva. Entre aquests, s'ha observat una millora després de fer mindfulness o exercici físic de manera regular. Realitzar aquest tipus d'activitats accionen una sèrie de mecanismes biològics i neurals que podrien resultar beneficiosos per les funcions cognitives.

En aquest context, els investigadors del Consorci Sanitari de Terrassa han ideat una estratègia multimodal que combina l'entrenament cognitiu, l'exercici físic i el mindfulness. L'objectiu és comprovar si els pacients experimenten alguna millora cognitiva i emocional que els porti a millorar la seva qualitat de vida.

La realitat virtual immersiva en tractaments cognitius

Aquesta estratègia multimodal no és l'única que plantegen els investigadors. El projecte Oncobrain compta amb la utilització d'una de les tecnologies que revolucionen els tractaments cognitius en l'àmbit social i sanitari: la realitat virtual immersiva (RVI). Aquesta tecnologia, a diferència de la clàssica realitat virtual, permet desenvolupar teràpies grupals sense la necessitat que usuaris i professionals utilitzin dispositius de realitat virtual individuals, com serien les ulleres de RV.

A les sessions d’entrenament els pacients disposen del projector MK360, desenvolupat per l'empresa tecnològica Broomx, que destaca per ser el primer sistema de projecció immersiva del món.

La covid persistent tractat amb RVI

El grup de recerca C-3 Cervell, Cognició i Conducta del CST ja ha explorat, de la mà de Broomx, els beneficis cognitius de l'ús de la realitat virtual immersiva en persones amb símptomes de covid persistent, persones grans i persones amb discapacitat intel·lectual. El projecte Oncobrain permetrà comprovar els efectes en persones en procés oncològic diagnosticades amb Chemobrain.

Aquest projecte neix en col·laboració amb el programa Domum, de la Fundació Nous Cims que promou intervencions innovadores amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida dels pacients oncològics. El treball en xarxa de Domum potenciarà la difusió dels beneficis i l'impuls d'aquest tipus de projectes a diferents centres oncològics.

Aquestes tècniques innovadores obren un ventall nou i atractiu de possibilitats en el camp de les intervencions psicològiques aplicades al benestar cognitiu i emocional del pacient oncològic.