Enlaces accesibilidad
Judici

Dani Alves, condemnat per agressió sexual a 4 anys i 6 mesos de presó

  • El tribunal també li imposa 5 anys de llibertat vigilada, allunyament i incomunicació de la víctima durant 9 anys i 6 mesos, i una indemnització de 150.000 euros
  • L'advocada del futbolista ja ha anunciat que recorrerà contra la sentència

Per
L'exfutbolista Dani Alves durant l'inici del judici a l'Audiència de Barcelona
L'exfutbolista Dani Alves durant l'inici del judici a l'Audiència de Barcelona Europa Press

L’Audiència de Barcelona condemna el futbolista Daniel Alves per agressió sexual a 4 anys i 6 mesos de presó per violació. El tribunal de la secció 21 també li imposa cinc anys de llibertat vigilada, allunyament i incomunicació de la víctima durant 9 anys i 6 mesos, així com una indemnització de 150.000 euros i el pagament de les costes. Unes penes per sota del que demana tant la fiscalia com la defensa, que demanaven 9 i 12 anys de presó respectivament.

La sentència considera que ha quedat acreditat que la víctima no va consentir i que existeixen elements de prova, a més del testimoni de la denunciant, per a entendre provada la violació.

La decisió s'ha conegut aquest matí després que el Tribunal de l'Audiència de Barcelona cités les parts per comunicar-la.

 El Tribunal insisteix: s'ha de consentir cada pas d'una relació sexual. No té dubtes que Dani Alves va violar la noia un cop estaven dins el lavabo i que ho va fer utilitzant la violència.

Els cinc anys de llibertat vigilada començaran un cop acabada la pena de presó. A més, durant 9 anys i 6 mesos té prohibit apropar-se al domicili o lloc de treball de la víctima a menys de 1.000 metres i de comunicar-se amb ella. Tampoc se l'imposa una inhabilitació especial per a l'exercici d'ocupació, càrrec públic, professió o ofici relacionats amb menors d'edat per temps de 5 anys.

També hi haurà d'indemnitzar de 150.000 euros pel dany moral i les lesions i pagar les costes processals.

El tribunal considera provats els fets i "absència de consentiment"

El tribunal considera provat els fets que denunciava la víctima i que “per a l'existència d'agressió sexual no cal que es produeixin lesions físiques, ni que consti una heroica oposició de la víctima a mantenir relacions sexuals”. “L'acusat va agafar bruscament a la denunciant, la va tirar a terra i, evitant que pogués moure's, la va penetrar vaginalment, malgrat que la denunciant deia que no, que volia marxar”, argumenta.

D'aquesta manera, el tribunal es pronuncia sobre la clau de tot aquest cas: si la relació sexual amb penetració va ser consentida o no. I entén que “amb això es compleix el tipus d'absència de consentiment, amb ús de la violència, i amb accés carnal”, diu el tribunal que precisa que en aquest cas les "lesions en la víctima que fan més que evident l'existència de violència per a forçar la seva voluntat, amb el subsegüent accés carnal que no ve negat per l'acusat".

Sense consentiment i amb violència: Dani Alves condemant a 4 anys i sis mesos de presó

No poden provar que l'insultés ni que li pegués ni que ella li fes una fel·lació. I tampoc veuen rellevant certes incoherències al relat de la noia. Creuen que com demostren les càmeres de seguretat se sentia còmode i que va entrar al privat voluntàriament ballar de forma insinuant o apropar les natges a l'acusat o fins i tot abraçar-se, en cap cas donen carta blanca a qualsevol abús o agressió.

El tribunal afegeix en la sentència que “el consentiment no només pot ser revocat en qualsevol moment, sinó que també cal que es doni el consentiment per a cadascuna de les varietats sexuals dins d'una trobada sexual i no consta que, almenys pel que fa a la penetració vaginal, la denunciant donés el seu consentiment, i no només això, sinó que a més l'acusat va sotmetre la voluntat de la víctima amb ús de la violència”. 

L'advocada d'Alves recorrerà contra la sentència

A la sortida de la vista breu entre les parts per comunicar la decisió, els advocats l'han valorat molt ràpidament. Tant els advocats de la defensa com la de l'acusació demanen més temps per fer valoracions més extenses. Per una banda, David Sáez, advocat de la víctima del cas Alves, s'ha mostrat content amb el resultat: "Estem satisfets. És una condemna que reconeix la veritat de la víctima". Tot i així, assegura que avaluaran "si la gravetat de la condemna es pot comparar amb la gravetat dels fets".

Estem satisfets. És una condemna que reconeix la veritat de la víctima

D'altra banda, l'advocada d'Alves, Inés Guardiola, ha assegurat que el futbolista coneix el resultat i que "està sencer" i que aquesta tarda li explicarà la sentència que el condemna per violació: "Ja sap el resultat. És una sentència llarga i la recorrerem i defensar la innocència fins al final".

La recorrerem i defensar la innocència fins al final

Reaccions a la sentència

Una sentència que ha generat reaccions també des de la política. La ministra d'Igualtat, Ana Redondo, diu que demostra que la llei funciona, encara que reconeix que queda feina per fer. La consellera Tania Verge ha reaccionat a través de les xarxes destacant que s'ha acabat la impunitat de les violències sexuals, per molt poderosos que siguin els agressors... I ha valorat l'eficàcia dels protocols. 

Citació a l'Audiència

El Tribunal havia citat aquest dijous l'exfutbolista Dani Alves per comunicar-li la decisió pel seu cas per l'agressió sexual a una dona a la discoteca Sutton. Ha arribat pels volts de les 9:15 hores del matí a la seu del Tribunal en un furgó de Mossos d'Esquadra des de la presó de Brians II, on estava fins ara en presó provisional acusat d'una agressió sexual en una discoteca el desembre de 2022.

Dues setmanes després, el tribunal encara no ha resolt la petició, tot i que els tres membres del jurat es van comprometre a decidir abans de dictar sentència. La fiscalia demana per Alves 9 anys de presó. La defensa de la víctima ho eleva a 12.