Enlaces accesibilidad

Com s'ha de felicitar correctament en català?

  • De primeres, pots pensar que mai has fet servir aquesta expressió, però de segur que l'has sentit molt aquestes festes: “feliç Nadal
  • En català dir “felicitats” no és correcte

Per
Com s'ha de felicitar correctament en català?
La Shalana ens explica com s'ha de felicitar en català

En català la paraula feliç existeix. Es pot dir perfectament que ets molt feliç, o que no ho ets gens, o que només ho ets una mica.  Ara bé… El que no existeix és l’estructura feliç dia. De primeres, pots pensar que mai has fet servir aquesta expressió, però que en diries de l’expressió “feliç Nadal” o “feliç Sant Jordi”? Això ja no sona tan llunyà, veritat? 

Feliç ho ets tu, no el Nadal 

Dir Feliç Nadal o Feliç Sant Jordi és fer un calc descarat del castellà. En català no es fa servir el verb “feliç” per desitjar que et vagi bé el dia. En català felicites els dies amb la paraula bon. Per exemple, els Feliç Castanyada seran Bona Castanyada; els Feliç any nou serna Bon any; i els Feliç aniversari seran un Per molts anys o Per molts d’anys.

Una altra paraula que tampoc està ben dita en català és Felicitats. “Enserio?”Sí, en català el “Felicitats” és un plagi del castellà. ”I com ho hem de fer si el que volem fer és felicitar l’aniversari o el sant a algú? Doncs, la forma més genuïna és dir: Per molts anys. I sí, per molts anys també serveix per al sant. I si, en canvi, el que volem és felicitar algú per un mèrit, es pot dir Enhorabona!

Així que enhorabona si avui has après alguna cosa nova, i enhorabona també si ja t’ho sabies tot i no has après res de nou. La qüestió és felicitar, tant per les coses bones com dolentes, perquè després del que és dolent sempre vindrà alguna cosa bona.   

Per més curiositats sobre la llengua catalana i l’ús del català correcte, recupera el programa ‘Déu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.